Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Mađarski sud: Hernadi u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
24.08.2018.
u 22:30

Glasnogovornik MOL-a rekao je da je riječ o formalnosti jer je Hrvatska zatražila od Interpola da vrate Hernadija na listu traženih osoba

Ako je Ivo Sanader, kao hrvatski državljanin, imao takav tretman u pravosuđu, što može očekivati stranac, poručila je, između ostalog mađarska sutkinja koja je u četvrtak u Budimpešti odlučila da Mađarska neće predati šefa MOL-a Hernadija hrvatskom pravosuđu temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN).

Hernadiju će tako u Hrvatskoj suditi u odsutnosti za navodno davanje mita Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u MOL-u. Sudac Ivan Turudić, kojega je sutkinja apostrofirala govoreći o riziku od nepravičnog suđenja, kaže: Primili smo na znanje odluku. EUN je još na snazi u EU tako da će Hernadi živjeti u zlatnom kavezu.

“Pravosudno maltretiranje”

Obrazloženje odluke trajalo je 45 minuta i u njemu je sutkinja iznijela glavne točke odluke, prvenstveno rizik od nepravičnog suđenja u Hrvatskoj gdje se, aludirala je, provodi pravosudno maltretiranje šefa MOL-a. Iznijela je kronologiju cijelog slučaja i istaknula odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo presude sudova za Hypo i INA-MOL protiv Sanadera, te arbitražu između Hrvatske i MOL-a u Ženevi.

– Postupak dokazivanja kaznenog djela primanja mita u slučaju INA - MOL bio je kompromitiran do stupnja koji se mora kvalificirati kao povreda prava na pravično suđenje. Upletanje elemenata, osobito onog vezanog uz dokazivanje da su ugovori koje je s MOL-om sklopila Vlada protivni interesima Hrvatske, stvorilo je dojam da se podnositelju kao predsjedniku Vlade ne sudi samo za primanje mita za koje je optužen, što je protivno jamstvima pravičnog suđenja – citirala je sutkinja dio odluke Ustavnog suda.

Govoreći o Turudiću, citirala je rješenje Vrhovnog suda o njegovu izuzeću iz suđenja Sanaderu, zbog komentara i kritika odluke Ustavnog suda.

– Predsjednik suda ne smije kompromitirati sudski postupak u kojem je istaknuta sumnja u nepristranost kao predsjednika vijeća – kazala je.

“Idemo dalje”

Mađarska je sutkinja istaknula i odluku Europskog suda, donesenu isti dan kad i odluka o hrvatskom EUN-u. Irska je od Suda tražila odgovor mora li predati svog državljanina Poljskoj, navodeći manjkavosti tamošnjeg pravosuđa. Europski sud je odlučio da, ako postoje dokazi o opasnosti od povrede prava na pošteno suđenje, sud države koja treba izručiti svog državljanina to mora uzeti u obzir. Uz rizik od nepravičnog suđenja, sutkinja je navela i to da je u Mađarskoj Hernadiju već presuđeno za slučaj mita. Hernadijeva je bivša suradnica Ilona Banhegyi 2013. tužila Hernadija da nije dioničare obavijestio o istrazi koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega zbog korupcije te da je taj slučaj utjecao na cijenu dionica. Tužba je odbačena 2014. Sudac Ivan Turudić kaže da su odluku mađarskog suda primili na znanje.

– Županijski sud u Zagrebu o tome će obavijestiti Europski sud, što je od nas i traženo. I idemo dalje – komentirao je Turudić. Nije vidio odluku, pa je govorio na osnovi napisa u medijima.

– Ni arbitraža ni Ustavni sud nisu tijela koja odlučuju o kaznenoj odgovornosti. Ustavni je sud odbacio tvrdnju da su hrvatski sudovi bili pristrani na štetu Sanadera. Nije rekao da suđenje nije bilo pravično, već da je bilo povrijeđeno pravo na djelotvorno pravno sredstvo na obrazloženu odluku. Temeljni dokaz vladavine prava u Hrvatskoj je upravo odluka Ustavnog suda. Usto, EUN je išao upravo u korist Hernadija. Sud u Luxembourgu je rekao da je pravo suda koje izdaje EUN da ga propituje baš zato što zadire u prava osobe protiv koje je izdan. Da je Europski sud dao negativnu odluku, EUN bi bio povučen – objašnjava Turudić.

O argumentu ne bis in idem (dva puta suđenje za istu stvar), kaže da je to suprotno odluci Europskog suda.

– Mađari su se i u očitovanju Sudu na to pozivali, ali je Sud to držao toliko relevantnim da se nije ni imao potrebu o tome očitovati. Usto, ta je odluka poništena u Mađarskoj. Mađarska je suverena država i radi što misli da bi trebala raditi i nije naše, a pogotovo moje, da se nad tim skanjujemo – kazao je Turudić.

Ključne riječi

Komentara 53

Avatar Mamlazac
Mamlazac
01:14 24.08.2018.

Bajic Cvitan Ostojicevo maslo od dokaza ne priznaje niko izvan hrvatskih granica, dok su ti na slobodi nema nam pravde ni pravosudja, Lustracija!

GU
Gustirna
23:27 23.08.2018.

Sramota....koji proces takozvanog sudista u hrvatskoj dodje na strane sudove obavezno gube..a oni bi malo pakirali hernadiju sa udbaskom snimkom o ceduljci...

TO
Toni70
15:01 24.08.2018.

Bolesna je uopće logika koje nema . Sander primio mito . On kaže niej istina . Što bi drugo rekao ovaj Mađar kojega se tereti za to isto nije istina . Svjedok kriminalac je postao krunski svjedok uskoka .. OnOn kaže je istina je on je meni dao 5 miliona Eura da mu ja čuvam . Dr. Sanader kaže laže kao pas nema on 5 milona . Sud nevjeruje Dr. Sanadru nego vjeruje svjedoku . Na sudu svjedok; sudac ( ti ) hoćeš lovu tu dam ti malo sutra, sudac ne kroz mjesec dana da mi uplatiš na račun pravosuđa . Sanader ej nema love laže ko pas . Drugi dan HRT jači sudac kaže ovaj zahtjev za tim Mitom nema veze On ne mora da da sudu ( dokazni materijal lovu iz kriminala i niko se ne čudi i ne shvaća tko je sad tu budala ! ) Imate novac priznate ogromnu sumu iz kriminala nudiš sudu on neće ...... A sud više tokom suđenja i idućih 8 godina ne traži od VAS tu siću . Gdje to ima kome je to jasno volio i molio bih to da mi se objasni . Sud izgleda vjeruje Sanaderu da ovaj nema lovu pa i ne traže , neki misle logično je to tih 5 miliona eura je ujedno i nagrada za svjedoka jer iskreno svjedoči ako mu se uzme lova da se ne predomisli ??? nadalje postoji i treća opcija a to je da se čaka da s vijedok ipak vrati taj novac Dr. Sanaderu pošto ga je i zaradio jer je uvalio Balkansku INU Mađarima ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije