Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGISTAR BRANITELJA

Lukavi hakeri prekinuli agoniju i nemoć politike

'01.04.2010., Zagreb, Hrvatska - Pantovcak, ured Predsjednika Republike, radni posjet premijerke Jadranke Kosor i susret s Predsjednikom Republike Ivom Josipovicem. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
VL
Autor
Jasmina Popović
07.04.2010.
u 08:47

Na ovom se pitanju dijeli Hrvatska, na njemu se skupljaju izborni bodovi, zbog njega se svađaju udruge.

Lukavo su to hakeri napravili. Prvo su rekli da žele skinuti s vrata teret Vladi koja već godinama ne zna kako bi se izvukla iz zahtjeva da se Registar (ne) objavi. Potom su odali počast ljudima na koje je cijela hrvatska javnost posebno osjetljiva: Siniši Glavaševiću, Goranu Ledereru i Pavi Urbanu, dajući do znanja da su njihove namjere čiste i plemenite. I na kraju su se, onako hakerski i zafrkantski, narugali MORH-u kroz čiji su se sustav, kako kažu, previše lako probili i poručili im: Sram vas bilo!

Opravdane sumnje
Stavljanje djelomičnog popisa branitelja na internet mora izazvati reakcije sustava. Vidljivo je to i iz izjava političara. Oni opozicijski naglašavaju da je zakon koji to brani loš, ali da ga se ne smije kršiti i svi su za to da se nađe način da se Registar objavi, pa ako je potrebno, i promijeni zakon. Oni koji su na vlasti upiru prstom prije svega u protuzakonitost i najavljuju istragu i sankcije za počinitelje.

Politički dobra posljedica ove akcije, bez obzira na to kako će na kraju završiti za hakere, ako ih ikad nađu, moglo bi biti to da se ovom objavom prekine agonija oko famoznog Registra koji je s vremenom nabujao do gotovo 500 tisuća branitelja. To s jedne strane već godinama izaziva opravdane sumnje javnosti i neprestano oživljavanje priča o nezasluženim privilegijima dijela branitelja, ali i frustraciju mnogih pravih branitelja koji već godinama traže da se Registar objavi i da se točno vidi tko je gdje bio i čime je zaslužio taj status.

Činilo se da je rješenje blizu
Politika se definitivno s tom temom predugo muči jer ni sama u toj priči nije čista. Na njoj dijeli Hrvatsku kada joj to treba, na njoj skuplja izborne bodove, oko nje se svađaju braniteljske udruge. Činilo se nedavno da je rješenje možda blizu, da je situacija sazrela i da će upravo Josipović i Kosor zajednički naći rješenje. Podsjetimo, posljednji pokušaj objave dogodio se 2007. godine, no tada je Agencija za zaštitu osobnih podataka rekla da Registar ne može biti objavljen jer Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i Pravilnikom o Registru branitelja nije propisano javno objavljivanje, a Zakonom o zaštiti osobnih podataka propisano je da se osobni podaci smiju prikupljati ili objavljivati samo uz pristanak ispitanika ili posebnu zakonsku odredbu.

Nakon toga je sve utihnulo. Nije pomagalo ni to što je svima bilo jasno da su argumenti poput onih da se na taj način branitelje štiti od kupaca dionica koji bi im prilazili s ponudama i otkupljivali od njih tzv. braniteljske dionice bili doista smiješni i prozirni i pokazivali da je nešto drugo u pozadini.

Kada je Josipović prvo u svojoj predizbornoj kampanji obećao objavu Registra, a nakon dolaska na Pantovčak tu ideju ponovio podržan dijelom branitelja, Vlada ga je – ponovljenom tvrdnjom da bi se objavom Registra prekršilo nekoliko zakona – poklopila.

Istina, iz Josipovićeva je ureda poručeno da se zakoni mogu i promijeniti, prilagoditi i učiniti dovoljno dobrima da popis branitelja ne bude tajan, a da ipak bude zaštićeno sve što treba biti zaštićeno, no činilo se da je predsjednik ipak reterirao u svojoj odlučnosti i tek će se vidjeti hoće li mu ova akcija dati novu motivaciju.

Sugestija, utišaj se!
Njegov savjetnik, vukovarski branitelj Fred Matić, sinoć nije bio raspoložen za izjave što se može protumačiti i nečijom sugestijom da se malo utiša, ali nisu se ni ministri baš natjecali u ocjenama i izjavama. Premijerka, za razliku od predsjednika Josipovića, nije odmah komentirala djelomičnu objavu Registra iako je bila ministrica branitelja i poznaje situaciju dovoljno dobro da joj ne trebaju posebne pripreme.

Komentiranje je sinoć prepustila ministru branitelja, ali danas neće moći izbjeći odgovore. Kako se moglo dogoditi da hakeri probiju državnu tajnu? Što ako hakeri nisu prekršili zakone zbog kojih Registar nije objavljivan? Popis će ostati još neko vrijeme na internetu i svi će se praviti da to nije važno? Ili će vlast konačno smoći političke volje i donijeti prave odluke i konačno završiti priču o popisu? I predsjednik i premijerka imaju poluge da to naprave. Imaju li i hrabrosti?

Komentara 82

OB
-obrisani-
09:56 07.04.2010.

Gdje je bila POPOVIĆEVA i što je u ratu radila? S kim je bila? Kome je služila? Što je za to dobila? Tko je ona?

MA
marko53
10:45 07.04.2010.

Opet jedan naručen prilog.Što drugo i očekivati od Večernjeg.Koji hakeri, kakvi bakrači.Najgore u svemu ovome je, čitatelje smatrati ovcama.

MA
marko53
12:51 07.04.2010.

Azriel-ako sam dobro razumio smatraš me NENORMALNIM.Odgovarao sam na tvoj post mojim argumentima.Što sam napisao NENORMALNO?Molim odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije