Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovarao s Šojguom

Lukašenko traži jamstva: 'Ruska Federacija zaštiti će Bjelorusiju ako bude napadnuta'

Russian President Putin meets Belarusian President Lukashenko in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
10.04.2023.
u 15:39

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je ruskom ministru obrane u ponedjeljak da želi jamstva da će Moskva braniti Bjelorusiju ako bude napadnuta, izvijestila je državna novinska agencija BeITA.

BelTA je prenijela da je Aleksandar Lukašenko to rekao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu na sastanku u bjeloruskom glavnom gradu Minsku. Navodi se da je Lukašenko rekao da je o tome već razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se, kako je rekao, složio da su takva sigurnosna jamstva nužna i da ih treba formalizirati. "Uglavnom, zvučalo je u razgovorima (s Putinom) da će Ruska Federacija u slučaju agresije na Bjelorusiju zaštititi Bjelorusiju kao svoj teritorij. To su sigurnosna (jamstva) koja su nam potrebna", rekao je Lukašenko, prenosi BeITA. 

U prvim danima rata, Minsk je dopustio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje naposljetku neuspješnog napada na Kijev, glavni grad Ukrajine. Niz vojnih vježbi i posjeta visokih ruskih dužnosnika potaknuo je krajem prošle godine nagađanja da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti novom napadu na Ukrajinu. Lukašenko stalno poriče takve namjere, ali je rekao da će Bjelorusija odgovoriti na sve upade na njezin teritorij ili pokušaje poticanja nemira.

VIDEO: Napeto na Dalekom istoku: Tajvan se hvali sa svojom vojskom, a Kina izvodi vojne vježbe u njihovom dvorištu

Komentara 4

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:11 10.04.2023.

A tko bi i zašto napadao Bjelorusiju? Jedina prijetnja Bjelorusiji je Rusija.

DU
Deleted user
22:57 10.04.2023.

Bjeloruski lik štiti svoj režim iznutra intervencijom iz Rusije. Izvan prijeti uporabom nuklearnog arsenala kojeg mu dovlači Ruski lik.

US
ustrajan
17:26 10.04.2023.

Mogu si Bjelorusi garanciju objesiti macku o rep! Sada im gotovo sigurno slijedi "specijalna vojna operacija" kao sto se desilo i Ukraincima koji su isto od rusa dobili identicnu garanciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije