Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogati nasljednici

Luka Rajić jr. uživa u kubama, Zubakova djeca u očevoj firmi krenula od minimalca

kerum
Foto: Instagram
1/9
08.03.2015.
u 13:05

Dok je otac Luka Rajić na naslovnicama zbog navodne veze s puno mlađom Tinom Vukov, njegov istoimeni sin na Instagramu je sa svima podijelio fotografije u privatnim avionima, sa zlatnim Rolexom...

Dizajnerica s pariškom adresom Borna Rajić (43) od preostalih krpica svoga posrnuloga poslovnog svijeta i novih ideja o videoblogovima pokušava “ostati u igri”, a s četiri sina iz dva propala braka šalje poruke javnosti o tome kako je njezina mantra “Jedi, moli, voli”. I kaže kako predosjeća da će konačno postati majka jedne djevojčice.

Istodobno tim bespućima interneta plovi i njezin 17-godišnji sin s očevim i imenom očeva djeda – Luka Rajić. Zbog fotografija koje objavljuje na Instagramu ovih je dana i Rajić junior dobio (ne)zasluženu medijsku pozornost. Mladi Luka, naime, s javnosti očito voli podijeliti fotografije na kojima se polijeva Dom Perignonom, pozira sa zlatnim Rolexom... A snimka snopa ključeva skupih automobila znači da Rajić junior ima “ozbiljnih” problema – koji bijesni automobil odabrati... Na Instagramu pod hastagom #milkmoney, što u američkom slengu znači džeparac, objavljuje i selfieje snimljene u privatnim zrakoplovima, tu su i fotke ljenčarenja u bazenu... A komentari prijatelja malog bogataša na ovoj društvenoj mreži zvuče ovako: “Pazi si malo i zdravlje, imaš para, dugo uživaj u njima”, “Živiš kao car”, “Drago mi je vidjeti da uživaš – svatko bi da može, vjeruj mi, ne čitaj hr. novine i to je to... Tvoj tata se naradio da ima i imaš svako pravo uživati...”

Ni Lukin 50-godišnji otac, prvi Bornin muž, ne silazi s novinskih i internetskih stranica, manje zbog poslovnih uspjeha, ponajviše zato što je sve češće viđen i snimljen u društvu samozatajne Riječanke Tine Vukov (26). Poznaju se već godinama, a Tina je na šarm drugoga Hrvata po bogatstvu pala nakon lanjskoga Božića. Novu godinu su, tvrde neki, dočekali s njegovim sinovima Bornom (19), Lukom i Franom (15).

Ima najbržu jurilicu

Dobro u životu ide i Željku Kerumu pa samim time ni njegovim nasljednicima ne može biti loše. Evo, u veljači je Kerum kupio novi mercedes S klase, kažu vrijedan oko stotinu tisuća eura. Nagradio je i sina Joška, triput skupljim, najskupljim, modelom 63 AMG. Dijete k’o dijete, odmah se pohvalilo na internetu, odnosno Instagramu:

“Kada me pitaju što je život, ja im kažem, to je kada staviš gume za volkswagen na bijelu kožu novog mercedesa koji u Hrvatskoj košta 330 tisuća eura. Da, to je život na Balkanu.”

No, mladi Kerum ima još neke igračke. Naprimjer – mercedes ML, terenac koji na 100 kilometara, na primjer od Splita do Makarske i natrag, “popije” oko 40 litara goriva. Jednu “socijalu”, kakvu primaju tisuće Hrvata. Ima i najbržu jurilicu u nas – prerađeni BMW 3M, teško procjenjive, ali i teško uporabljive vrijednosti. Za takvo vozilo, koje brzinu od 300 kilometara na sat dostigne za desetak ili manje sekundi trebaju trkaće ili aerodromske piste. Ili hrvatske autoceste, pošto nema te kazne koju tata ne može platiti...

Sve muke i jade malog Keruma sva mladež mogla je vidjeti na Joškovu donedavno javnom Istagramu. Mogli su tako i pročitati o tome kako je toliko novca uloženo u mercedes, a on ga ne može voziti brže od 330 kilometara na sat, jer je brzina elektronički ograničena. Nasljednik očeva poslovnoga carstva u dobi je od 23 godine. U intervjuu koji je Večernjem listu dao u ljeto 2012. godine Željko Kerum kazao je da su za njega svetinja obitelj i njegovo četvero djece:

“Neva završava ekonomiju u Zagrebu, bavit će se turizmom u privatnoj firmi. Joke je na fakultetu, sa 17 godina pokrenuo je fitnes klub i zaštitarsku agenciju. Vole raditi. Imam još Franu i Zvonu, oni su još djeca. Hrvatski duh djeci usađujete kad se rode, Joke je od rođenja u svojoj sobi držao sliku Gotovine, Tuđmana i Thompsona. Nama je domovina iznad svega, ja volim svoju Hrvatsku”, kazao je Kerum.

Poput ostalih radnika

Tko kaže da domovinu ne voli i Milan Artuković, većinski vlasnik Francka – najveće hrvatske tvornice za preradu kave i čaja? Upravo je on veliki protivnik prodaje hrvatskih tvrtki multinacionalnim kompanijama jer “Međunarodni trgovački lanci ne dolaze kako bi pomogli Hrvatskoj, već svom gospodarstvu jer moderna trgovina je najjeftiniji izvoz”. Milan Artuković javno je kazao da će u svojoj oporuci navesti da tri generacije njegove obitelji ne mogu prodati Franck. Mjesto predsjednika uprave prepustio je sinu Dubravku, a unuk Ivan, diplomirani ekonomist, član je uprave te tvrtke. Mladić koji se školovao u Zagrebu i Americi član je skupštine KK Cibona.

U obiteljski biznis uključena su i djeca najbogatijeg Hrvata, Ivice Todorića. Svi troje – Iva, Ante i Ivan – diplomirali su ekonomiju. Iva Todorić-Balent danas je direktorica marketinga u Agrokoru. U dobi kad je bila djevojčica sortirala je i pakirala cvijeće u obiteljskom stakleniku u Kloštar Ivaniću. Ante Todorić radio je u skladištu voća i povrća, Danas je izvršni potpredsjednik za poslovnu grupu maloprodaja. Poslovni put Ivana Todorića, člana nadzornog odbora Agrokortrgovine, započeo je u skladištu cvijeća. Iva Todorić-Balent kazala je da su u očevoj tvrtki radili najteže poslove i tako stekli i puno znanja i iskustva.

Žaklina Trbović i Ivan Zubak, djeca automobilskog mogula Pave Zubaka, još su prije nekoliko godina kazali da je ponekad teže raditi u očevoj nego u nekoj drugoj tvrtki. Žaklina je tijekom studija svako ljeto raznosila poštu. Kada je na Ekonomskom fakultetu odabrala smjer marketinga, u tvrtki se zaposlila kao referent. Sljedeća stepenica bila je na odjelu marketinga gdje je vodila informacijski sustav. Danas je u Auto Zubaku članica uprave. Naravno, zadužena za marketing.

Njezin brat Ivan u tvrtki se zaposlio kada je upisao Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta koju je završio diplomiravši kao najbolji student u generaciji. U tvrtki je bio servisni savjetnik, radio je u kadrovskoj, a kada je i službeno dobio posao, to je bilo u računovodstvu. Danas je Ivan Zubak predsjednik uprave Oryx grupe.

U intervjuu koji je Večernjaku dao koncem 2013. godine Pavo Zubak je otkrio da u njegovoj tvrtki njegova djeca kreću od minimalca. Kći Marina počela je s 2600 kuna, Žaklina je najprije zarađivala 3500 kuna, a Ivan 3200 kuna. Tu su plaću morali rastezati na cijeli mjesec, kao što to čini i većina Hrvata.

“Morali su napraviti budžet za svaki mjesec i u taj budžet uračunati troškove hrane i smještaja. Želio sam da osjete što znače obveze i troškovi života”, rekao je Pavo Zubak.

Djeci je nakon završetka studija ponudio da razmisle hoće li ostati u tvrtki, predočivši im dobre i loše strane. Dobra je strana bila ta da neće dobiti otkaz. S druge strane, na posao moraju prvi doći i zadnji s njega otići.

Danas su plaće Pavine djece puno veće od onih s kojima su startali, ali su i dalje među slabije plaćenim menadžerima u tvrtki, kaže Zubak.

I Andreja Komak (39) i njezin brat Ivica karijere su gradili u očevoj tvrtki – Pivovari Osijek – čiji je bivši vlasnik njihov otac Ivan Komak. Diplomiranoj ekonomistici Andreji specijalnost je marketing, a brat joj je završio srednju elektrotehničku školu.

– Izazov mi je raditi u ovoj branši jer se pivo veže uz dobro raspoloženje, društvo, opuštanje, sport – kaže ona.

Priznaje kako joj obiteljsko naslijeđe zna biti prednost, ali i teret. Radila je prvo u računovodstvu u jednoj osnovnoj školi. Ivica Komak krenuo je samostalno u poduzetničke vode prije dvije-tri godine, ali je i on vezan uz pivarski posao. Posao u očevoj pivovari doveo ih je, pak, i na optuženičku klupu. Cijela je obitelj Komak, uključujući i majku Anicu, završila na sudu zbog malverzacija s isplatom predujma dividende. Postupak je počeo 2011. i još traje.

Karlu (21) i Zvonimira Tadića (24) njihov otac Drago Tadić, bivši direktor Osijek-Koteksa, strogo čuva od očiju javnosti. Obrazuju se u Švicarskoj, gdje žive posljednjih četiri-pet godina. Karla govori pet stranih jezika, zbog čega se istaknula i u kampanji nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Studira međunarodnu ekonomiju i politiku.

– Odlična je učenica, s prosjekom 5,0. Planira nastaviti školovanje u Londonu – kaže Drago Tadić.

Zanima je sveučilišna karijera. Zvonimir studira bankarstvo i međunarodne financije, na magisteriju je, a upisat će kasnije i doktorat. Odlazak na studij u Švicarsku bio je, dodaje, njihova želja.

– Još su kao osnovnoškolci odlazili u inozemstvo na razmjene kako bi učili jezik. Zaista su vrijedni, ne voze skupe automobile, niti tulumare kada dođu kući – nastavlja otac.

Ne planiraju skori povratak u Osijek.

– Ne bih ni volio da se vrate. Što će tu raditi, a završili su tolike škole? – kaže Drago Tadić.

Komentara 59

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:15 08.03.2015.

Zato su skandinavski narodi uveli debeli porez na luksuz. Pa kupi ti ferrarija ali koštat će te kao da si kupio 3 komada, kupi i privatni avion koštat će te kao da si kupio 5 komada. Na taj način se potiče bogataše da ili ulože novce u nešto ili da ih sklone negdje, samo neka " ne vade narodu mast" svojim razbacivanjem novaca.

L0
luena 01
13:46 08.03.2015.

Lako je uzivat novcem koji su ti strai zaradili,kako i na koji nacin to je druga stvar.... Nek mali bogatuni rade i zarade sami pa onda uzivaju .... Samo novac stecen radom znat ces cjenit a oni nikad pravu vrijednost novca saznat i dozivit nece jer ga nisu sami zaradili....

MR
mrki69tua
14:10 08.03.2015.

Kome vade mast? Pa ljudi prate "zvijezde" na društvenim mrežama i onda im netko vadi mast? Uostalom zvijezda koju vidimo je već umrla, tako je i sa "zvijezdama".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije