Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

London i Zagreb najbolji u štednji energije

G.Oettinger.jpg
The European Commission
13.04.2011.
u 14:32

Projekt poticanja ugradnje solarnih kolektora u domaćinstva mogao bi otvarati nova radna mjesta

London i Zagreb osvojili su ovogodišnje nagrade Europske Unije za štednju energije na mjesnoj razini. Uručio ih je u srijedu, u sklopu europske konferencije “Upravljanje energijom”, koju svake godine u Bruxellesu priređuje Europska komisija, europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger.

London je pobijedio u kategoriji tehničkih projekata, za program prilagodbe starih stambenih zgrada suvremenim standardima uštede energije, dok je Zagreb osvojio prvu nagradu u kategoriji “svjesnosti i obaviještavanja”. Nagrađen je za projekt “I ja mogu imati solarne kolektore!”, kojime Područna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potiče građane da, uz sufinanciranje ulaganja iz županijskih i gradskih proračuna te iz nacionalnoga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto, ugrade u svoja kućanstva sustave za obnovljivu Sunčanu energiju. Do sada je na taj način u četirima županijma ugrađeno 225 solarnih sustava za grijanje, dvije geotermalne dizalice, te jedan fotonaponski sustav, s ukupnom godišnjom uštedom od oko milijun kilovatsati, odnosno oko 65 posto troškova za grijanje vode po domaćinstvu.

Uspjeh bi bio i veći kada bi se u sufinanciranje uključile i banke te obrtni fondovi jer su proračuni iz kojih se projekt sada sufinancira ograničeni, napominje REGEA. Ovaj bi projekt, koji se već širi na ostale županije, također mogao otvoriti nova radna mjesta u Hrvatskoj jer se iz domaće proizvodnje ugradila samo petina solarnih kolektora, dok ih se 80 posto moralo uvesti.

U utorak je i grad Zaprešić osvojio jednu od 25 godišnjih nagrada za učinkovito korištenje energije, među više više od 1000 kandidata širom EU. Nagrađen jer je već 20 postotnom provedbom programa zamjene starih živinih tijela javne rasvjete natrijevim i halogenim žaruljama smanjio godišnju potrošnju struje za 57 posto. 

Komentara 3

GG
ggap
16:04 13.04.2011.

I neka država ukine carine i poreze na alter-energetsku opremu!!!

OB
-obrisani-
16:36 13.04.2011.

vidim da su po zagrebu sve fasade uređene, da imamo novu rasvjetu po ulicama..... MA KOGA VI LAŽETE !?

TH
thekurcula
17:29 13.04.2011.

Još jedan primer preterane hrvatske skomnosti! Mislim, kaj je pusta Londra kontra Zagrebu gradu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije