Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ČUČIĆ

“Ljubo je u Francuskoj uvjetno osuđen i mora ići na liječenje”

cucic
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
16.06.2010.
u 23:31

- Prije nekoliko dana stigla je prvostupanjska presuda sa suda u Francuskoj gdje sam ga prijavila da mi je tada oteo djecu. Proglašen je krivim i osuđen je uvjetno na tri godine, uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

Svi znaju što se s nama dogodilo. Ako sam dobro shvatila, on je oslobođen jer smo u Hrvatskoj još uvijek bili u braku. Ako je to tako, onda hrvatsko pravosuđe ima veliki problem jer ispada da roditelj, samo zato što je u braku, može s djecom raditi što želi - odvoditi, skrivati... – tako je, šokirana i iznenađena, Magali Boers komentirala pravomoćnu presudu kojom je njezin bivši suprug Ljubomir Čučić oslobođen za nezakonito zadržavanje njihovih maloljetnih kćeri Sarah i Lare koje joj u kolovozu 2007. nije vratio nakon što je s djevojčicama ljetovao na Jadranu.

>>Potvrda presude: Ljubomir Čučić nije oteo djecu?!

Postupanje institucija
- Prije nekoliko dana stigla je prvostupanjska presuda sa suda u Francuskoj gdje sam ga prijavila da mi je tada oteo djecu. Proglašen je krivim i osuđen je uvjetno na tri godine, uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Dosuđena mu je i novčana kazna – ispričala nam je Magali Boers. S djevojčicama i drugim suprugom živi u Luksemburgu, kamo su je “odvukli” posao i ljubav: - Konačno sam sretna i zadovoljna. Pokušavam živjeti svoj život. Djeca su dobro, dugo su ih nadzirali socijalni radnici i psihijatri. Iako on već šest-sedam godina tvrdi da smo pod utjecajem Opus Deia, to nije dokazao. Kćeri idu u odličnu privatnu školu u koju su išla i djeca Henrija, Velikog vojvode od Luksemburga.

Osuđujuća presudu temelji se kaže M. Boers na Konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece. Zanimljivo, ista je Konvencija na Županijskom sudu u Sisku Čučiću išla u prilog i doprinjela oslobađajućoj presudi.

- Potvrđujući oslobađajuću presudu sud je izričito naveo da državne institucije nisu postupile 
sukladno Konvenciji pa i danas ostaje otvoreno pitanje tko je odgovoran za nezakonito
odvođenje djevojčica iz Hrvatske – kaže Nataša Čučić oslobođena zajedno s Marijanom Pekas krivnje da je pomagala u skirvanju djece.
- Dokazano je da je Čučić u rujnu te 2007. imao pravomoćnu presudu Prizivnog suda u Limogesu kojom je utvrđeno da je Magali ilegalno odvela djecu iz Hrvatske. I ta je presuda donesena na temelju spomenute konvencije kojom se propisuje da nema legalizacije ilegalno
odvedene djece, i kod nas je priznata - objašnjava Čučićeva životna partnerica. Sanja Sarnavka iz
udruge Babe kaže da konvencija daje smjernice, a ne propisuje sankcije i da to što presuda iz Francuske o razvodu braka nije bila potvrđena i kod nas ne znači ništa jer “Francuska nije država s osmog kontitnenta”:

- Formalizam. Htjeli su ga osloboditi. Razočarane smo odlukom. Nitko nije uzeo u obzir što djevojčice nisu htjele biti s ocem. Još je žalosnije što je prvostupanjsku oslobađajuću presudu donijela žena. Nadam se da će DORH podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti - kazala je . Ipak, izvanredni pravni lijek kojeg spominje Sarnavka nije podnesen, a navodno je i prošao rok da se to učini. Čučić i dalje sudskim putem nastojiti ishoditi pravo susreta i druženja s djevojčicama, koje nije vidio od lanjskog lipnja.

Postupak u Luxemburgu

U tijeku je postupak u Luxemburgu, zbog kojeg je tražio jednomjesečni prekid izvršavanja zatvorske kazne, što mu je odbijeno. Odbijena je i njegova molba za uvjetnim otpustom iz Zatvora u Sisku u kojem treba biti do 1. listopada i u kojem piše knjigu. Predsjedniku Josipoviću Čučić je podnio je molbu za pomilovanje, a njegov je slučaj i pred Europskim sudom za ljudska prava kojem se obratio uvjeren da presuda kojom je osuđen za zlostavljanje bivše supruge nije donesena u zakonitom postupku.

Komentara 20

AB
al bundy
06:28 17.06.2010.

kakve veze ima sto je sudac zensko? kakvo je to poimanje zakona i prava? mozda je sudac, osim sto je sutkinja, i crnac ili je i budista ili je i clan saveza izvidjaca.... mislim da su u borbama za prava zena ove feministkinje otisle iz jedne krajnosti u drugu...umjesto da zenam osiguraju jednaku primjenu zakona, one se bore da zene budu iznad zakona...cim si zensko, zakon se mora tumaciti u tvoju korist..inace, to nije posteno....to je nakaradno

OB
-obrisani-
09:56 17.06.2010.

al bundy svaka čast na komentaru ! kamen tvoj nik najbolje govori što trebaš napraviti, konop oko vrata i kamena i skočiti s neke hridi ili u more ili neku rijeku. Pišeš u bijesu impotencije, pa neizgleda mi da imaa ima problema s tim jer ga par žena brane kao lavice Najbolje bi tebi da lječiš svoje komplekse u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, jer nemožeš svatiti da ga je sud oslobodio, a sud je zakon a ne neka Sanja S i takvi kao ti!

ST
standup
00:21 17.06.2010.

..\"puno baba, kilavo dete\"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije