Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UJEDINILI SE OKO MINISTRA

Ljevica pokreće opoziv Beroša, a zove ga i na javno saslušanje

Zagreb: U NSK održana sjednica Vlade RH
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
18.05.2022.
u 10:07

Slučaj Čavajda je samo jedan problem, ali toliko grozan da bi, u normalnoj državi, već samo radi toga što je napravio i što je govorio o toj trudnici, ministar morao otići, smatra izvor iz stranke ljevice

Nakon što je najavila da ozbiljno razmišlja o pokretanju referenduma za povratak pobačaja u Ustav, ljevica već ima nove planove.

U Saboru se u srijedu sastaju predstavnici šest političkih stranaka od centra nalijevo, SDP-a, Možemo!, Glasa, stranke Centar, Radničke fronte, HSS-a, a stižu i predstavnici Kluba socijaldemokrata kao i nezavisni Damir Bajs, a na tapeti će im biti ministar zdravstva Vili Beroš. Koji je, navodno, kako se šuškalo, pošteđen nedavne rekonstrukcije Vlade.

Više krimena

Ljevica, koja sad već nekoliko inicijativa provodi zajedno, uvjerena je da ministar zdravstva mora otići. Kao krimen ne vidi samo njegovo katastrofalno loše komuniciranje i postupanje u slučaju trudnice Mirele Čavajde kojoj je, unatoč tome što je utvrđeno da joj plod ima teške malformacije, uskraćen prekid trudnoće u Hrvatskoj, već ministar, kažu, mora otići jer doslovce ništa nije napravio dobro.

Od reforme zdravstva nema ni "r", dugovi veledrogerijama se i dalje gomilaju, po smrtnosti od korone smo među najgorima u svijetu, a i najnovije afere kao i činjenica da je USKOK u Ministarstvu zdravstva i da češlja sumnjivu nabavu intraoperativnog uređaja koji je Ministarstvo za KBC Sestre milosrdnice platilo 11,2 milijuna kuna s PDV-om važni su razlozi za ministrov odlazak.

U ovom trenutku jedino je pitanje, kažu sugovornici s ljevice, na koji način najbolje i najefikasnije sve ministrove grijehe izvući načistac te su, čuje se, dvije ideje na stolu. Jedna je da se ministra pozove na javno saslušanje, što je nedavno u emisiji "Otvoreno" kazao saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, dok neki drugi s ljevice, poput Možemo! i stranke Glas, drže da bi bilo najbolje da se ide s opozivom ministra.

- Trebamo sjesti i razgovarati, što ćemo i napraviti i dobro promisliti s kojom inicijativom ili inicijativama ići van. Najvažnije je da se ne odlučimo na nešto reda radi, nego da što god odaberemo odradimo do kraja, da nam se ne dogodi da na glasanju o nekom našem prijedlogu ne budu ni svi s ljevice u sabornici - kaže naš izvor iz jedne stranke ljevice. Dodaje kako je u cijeloj priči ključno da javnost uvidi kakvog ministra zdravstva imamo i kako ništa što je radio nije napravio dobro.

- Slučaj Čavajda je samo jedan problem, ali toliko grozan da bi, u normalnoj državi, već samo radi toga što je napravio i govorio o toj trudnici, ministar morao otići. A nije joj se ni ispričao - kaže naš izvor i dodaje da je skloniji opozivu nego javnom saslušanju.

Konačna odluka trebala bi biti donesena danas kada se opozicija od centra nalijevo i sastaje, a više sugovornika s ljevice kaže kako nije isključeno da se pokrenu obje inicijative - i opoziv, ali i da se zatraži javno saslušanje ministra što bi bilo posebno zanimljivo jer je riječ o političkom instrumentu koji je u Poslovniku Sabora još od 2018. godine, ali koji do danas nikad nije korišten.

A razlog zbog kojeg nije dosad korišten je to što je za poziv bilo koga na javno saslušanje potrebna većina članova saborskog odbora na koji se netko poziva, a u ovom slučaju to bi bio saborski Odbor za zdravstvo. Što znači da za taj mehanizam, kao što je primjerice slučaj s osnivanjem povjerenstava, ruke moraju podići i vladajući.

Zvati i Banožića

- Taj institut svakako treba početi koristiti i na saslušanja ne pozivati samo ministre, nego i stručnjake kad god je to moguće zbog određene teme. Mi dosad nismo ni jednom tražili javno saslušanje jer smo pribjegavali opcijama za koje smo bili sigurni da će biti obrađene na plenarnoj sjednici. S javnim saslušanjem to nije slučaj ako ga vladajući odbiju - kaže naš izvor iz SDP-a koji smatra da bi Beroša svakako trebalo pozvati upravo na javno saslušanje, a nakon njega i ministra obrane Marija Banožića, i to na temu pada drona u Zagrebu.

Katarina Peović: Želimo povratak pobačaja u Ustav

Na sastanku opozicije od centra nalijevo koji se održava danas nije isključeno i da će se ozbiljnije razgovarati o temi koja je u javnosti već nekoliko dana, a riječ je o opciji da ljevica organizira referendum o povratku pobačaja u Ustav, odnosno prava žene na izbor.

U utorak je u Saboru Katarina Peović iz Radničke fronte kazala kako će "pokušati okupiti progresivnu opoziciju" kako bi se skupili potpisi petine zastupnika u Saboru da bi u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog promjene Ustava kojim bi se pravo žene na pobačaj vratilo u taj temeljni dokument.

- Cijela progresivna opozicija složila se s nama da je pobačaj potrebno vratiti u Ustav, što pozdravljamo jer vidimo da se stvara široka fronta. To se može učiniti tako da petina zastupnika uputi u saborsku proceduru prijedlog o promjeni Ustava ili da se na referendumu skupi dovoljan broj potpisa i u Saboru zatraži promjena Ustava - kazala je Peović.

>> VIDEO Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: 'Tumor djeteta rapidno raste i pritišće dijelove mozga'

Komentara 1

PV
prcko.vita
10:59 18.05.2022.

Ma kakva ljevica, ja sam pisala da Vili treba da ode čim je izašao prvi članak na tu temu, ima arhiva, može se provjeriti sve. To ljevica prepisuje od mene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije