Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Ljevica i desnica: Što zamjeraju jedni drugima

naslovnica
Foto: VL
20.02.2016.
u 00:00

Nema ideološke ili povijesne teme koja se otvori, a da na vidjelo odmah ne izbiju podjele – ustaše i partizani, crni i crveni, lijevi i desni, mi ili oni...

Nema društva koje je posve homogeno i u kojem nema podjela. One su najnormalnije, pa i nužne u svim demokracijama. U Hrvatskoj, međutim, one su toliko duboke i jake da su postale štetne.

Nema ideološke ili povijesne teme koja se otvori, a da na vidjelo odmah ne izbiju podjele – ustaše i partizani, crni i crveni, lijevi i desni, mi ili oni... A političke elite upravo ta neslaganja vješto unose u svakodnevnu politiku šireći privid kako se jedni s drugima ni o čemu ne mogu dogovoriti.

Zašto je to tako, što su najveći krimeni lijevih i desnih, ali i u čemu bi se konsenzus trebao i mogao postići, pitali smo osam hrvatskih intelektualaca.

I dok oni lijevi desnici najviše zamjeraju što ne pravi razliku između pojedinih totalitarizama i što 25 godina u javnom prostoru servira tezu da su svi koji su protiv HDZ-a i protiv vlastitog naroda, onima desnima smeta to što ljevičari ne žele osuditi komunističke zločine i što se ne mogu riješiti fantaziranja o socijalističkoj Jugoslaviji.

>>Cijelu priču pročitajte u Obzoru subotnjeg izdanja Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

Cvitan napao Omejec da ne zna čitati zakone

Zaštitili smo samo devet proizvoda, Slovenija 19

Švedski veleposlanik: Investitore iz Švedske zovem u Hrvatsku, sad je pravi trenutak

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
01:23 20.02.2016.

Citat Moše Pijade s prvog zasjedanja AVNOJ-a u studenome 1942. u Bihaću: "Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo paliti. Pripucat ćemo pa ćemo se povući. Nijemci nas neće naći,, ali će iz osvete paliti sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uz sebe, pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti s onima koji imaju neki posjed. Njih ćemo povezati uz sebe predavanjima, kazališnim predstavama i drugom promidžbom. Tako ćemo postupno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji posjeduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima plaću i ima kruha, za nas ništa ne vrijedi. Mi od njih moramo napraviti beskućnike, proletere. Samo nesretnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.“ [Dokument se nalazi u Arhivu vojno povijesnog instituta u Beogradu u „fajlu“ Štaba vrhovne komande (JVUO) – Četnički arhiv, pod oznakom K-12, 30/12.] Podnoseći ostavku na mjesto potpredsjednika u prvoj poslijeratnoj jugoslavenskoj vladi, sastavljenoj pod pritiskom Britanaca od Tita i Šubašića, Milan Grol je i******avio: "Ovo nije država nego klaonica" Pokolj kakav se provodio nad Hrvatima nije poznat u europskoj civilizaciji. Milovan Đilas ..

CI
cicibela
21:18 19.02.2016.

Podjele proizlaze iz činjenice što je prešućeno i nije valorizirano 45-godišnje komunističko razdoblje hrvatske povijesti.

DU
Deleted user
10:47 20.02.2016.

najveci problem jeu tome da je u cijeloj hrvatskoj povijesti, jedan izdajica, koji je sebe nazvao "tito", poslije drugog svijetskog rata postavio svoje srbo-komuniste (danas se zovu "socialdemokrati"...) na SVE glavne polozaje. ti isti, pluju po svemu i svacemu sto je hrvatsko, a sto je najgore, placeni su od bas toga hrvatskog naroda. i dok tih 10% srboljuba ("zoranovici", "ostojici" "pupovci" "vojislavi" i "miloradi"....) ostaju na glavnim, vodecim, polozajima, morati cemo trpjeti i njihove iskrivljene ideologije.... 10% srba komandira 90% hrvata u vukovaru, to sve kaze......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije