Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oko pilule

Ljekarnici: Upitnik ne povlačimo, to je briga za zdravlje svih žena

09.10.2014., Koprivnica - Predsjednik Hrvatske ljekarnicke komore Mate Portolan
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/2
29.04.2015.
u 19:52

Praksa u drugim zemljama različita, u Americi ellaOne samo na recept

Hitni kontraceptiv ellaOne u Americi se ne može kupiti bez recepta, u Njemačkoj nije počelo njegovo izdavanje, u Mađarskoj je zabranjena slobodna prodaja, a u Poljskoj traže dodatna ispitivanja. Protokol u hrvatskim ljekarnama pak izazvao je niz reakcija zbog upitnika koji svaka žena koja želi kupiti ovu tabletu mora ispuniti. Zbog niza pritisaka nagađa se o tome da će Ministarstvo zdravlja povući protokol, na što iz Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) poručuju da – ostaju pri svojem stavu. Iako nije jedina pilula za dan poslije, ellaOne postala je svakakvo, pa i političko pitanje u zemlji u kojoj tu tabletu maloljetnice ne mogu kupiti, ali s navršenih 16 godina mogu obaviti abortus. Samo je dio to argumenata, uvjetno rečeno, suprotstavljenih strana u ovoj priči.

Lijek nije roba

– Ako zbog EK Ministarstvo bude moralo povući naputak, mi nećemo. Očito stav o ovom lijeku kao bezreceptnom nije jedinstven. Mi želimo pomoći i ljekarnicima i pacijentima i upozoriti kako lijek nije roba – jasan je Mate Portolan, predsjednik HLJK. Pitanja u upitniku koji je sastavila Komora neki smatraju diskriminirajućima, a Portolan upozorava da su to pitanja s pomoću kojih se brine za zdravlje žena jer se procjenjuje treba li im uopće ellaOne. Da bi ljekarnik procijenio ima li učinka taj kontraceptiv, ženu će pitati o menstrualnom ciklusu i kada je imala nezaštićeni spolni odnos. Oba pitanja služe eliminiranju moguće trudnoće jer tabletu ne smiju uzeti trudnice. Proizvođač navodi da je nužno isključiti trudnoću prije uzimanja ove tablete.

'Čemu tolika buka?'

Hrvatski su ljekarnici tu uputu primijenili kroz pitanja u formularu čije bi odgovore žena trebala davati u izoliranom prostoru ljekarne. Ljekarnici mogu uložiti i priziv savjesti i odbiti izdati lijek, a zakonska im je obveza odbiti ga dati ako procijene da ugrožava zdravlje pacijenta. Činjenica je, nadalje, i da ovo nije jedini hitni kontraceptiv na tržištu, no galama je najveća jer za ellaOne više nije potreban recept.

– Lijek se daje u prvoj fazi ciklusa i zato se mora pitati kada je bila zadnja menstruacija. Doista ne znam čemu tolika buka! Upute nisu loše, možda nije trebalo baš sve tako pisati, ali većina je u redu jer i ovaj kao i svaki lijek ima svoja ograničenja – poručio je Dubravko Lepušić, ginekolog KBC-a Sestre milosrdnice.

>> Kod prodaje tablete 'za dan poslije' moguć je – priziv savjesti

>> Tableta za 'dan poslije' od danas se može kupiti bez recepta

Komentara 10

DU
Deleted user
08:50 30.04.2015.

Kako to da se lijek naplaćuje ako nije roba? Ljekarnici su specifična vrst trgovaca, rade za novce, a kad im paše onda su i altruistički humanitarni trudbenici.

VR
vrt
00:15 30.04.2015.

zašto je u članku "zaboravljeno" da jedan od rezultata djelovanja je i sprječavanje prihvaćanje embrija u maternicu, ukoliko je došlo do oplodnje? dakle, pilula može imati i abortivno djelovanje! žene i cijela javnost to imaju pravo znati! a novinari su tu da nam pomognu doći do točnih i objektivnih informacija.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
20:30 29.04.2015.

a možda da apotekari budu prisutni i prilikom seksualnog odnosa??? da mogu točno procijeniti što se dogodilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije