Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberalizacija

Ljekarnici složni da andol i aspirin ne smiju iz ljekarni

Lijekovi
Foto: Pixabay
25.01.2017.
u 07:00

Acetilsalicilna kiselina među najprodavanijim je lijekovima u nas, široke je primjene, a mnogi je koriste i za preventivne svrhe

Zahtjev jedne farmaceutske kuće da se acetilsalicilna kiselina (andol, aspirin...) prodaje izvan ljekarni ujedinio je ljekarničku struku koja se jasno protivi takvoj ideji. U to je ime najavljen i sastanak s Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode, a stav je ljekarnika da se lijekovi, pa tako i ova njihova vrsta, ne smiju prodavati izvan ljekarni.

Namjera je, naime, njihova prodaja u takozvanim specijaliziranim prodavaonicama što bi, smatra struka, dovelo do izostanka kontrole kupnje i korištenja ovog lijeka. Acetilsalicilna kiselina i inače je već godinama među najčešće korištenim lijekovima.

Dostupna je bez recepta, a prema posljednjim podacima HALMED-a, u 2015. godini u Hrvatskoj je na acetilsalicilnu kiselinu potrošeno više od 50 milijuna kuna. Njegova je namjena široka, a mnogi ga uzimaju i u preventivne svrhe.

Ovakva liberalizacija prodaje može dovesti do neželjenih posljedica za zdravlje, mišljenje je i stručnjaka s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Naveli su da je riječ o lijeku koji je široko dostupan na tržištu, a ovakvim potezom postoji opasnost od njegove nekontrolirane i neracionalne primjene. 

>> Migrena može trajati od 4 do 72 sata. Evo što vam može pomoći....

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
07:18 25.01.2017.

odes u ljekarnu i kupis Andol, nitko te nista ne pita. Odes na benzinsku i kupis Andol, nitko te nista ne pita. Gdje je razlika? U Kanadi te lijekove mozes kupiti doslovno na benzinskoj.

DE
deda1234
08:56 25.01.2017.

pola kruha 15dkg tirolske i 300 mg andola!

RO
roserose
11:52 25.01.2017.

Pozdrav. Mojoj kćeri su prije otprilike godinu dana u ljekarni na Črnomercu prodali 20 komada lekadola i 20 komada kafetina ( ne znam u kojem pakiranju i dozi) i ona je to popila, jedva su je doktori u Klaićevoj spasili. Išla sam ih pitati kako to da curi s ruksakom na leđima prodaju tolike tablete, bez da pitaju što će joj, rekli su mi da su to lijekovi u slobodnoj prodaji i da je sve po zakonu. Dakle, i danas možete sve lijekove u slobodnoj prodaji kupiti u neograničenim količinama jer ljekarnike ništa ne obavezuje da pitaju što će vam to. Tako da prestanite moralizirati, i tako je sve dostupno i u ljekarnama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije