Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem farmaceutskih tehničara

Ljekarne će o radnom vremenu odlučivati same

ljekarna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
11.07.2019.
u 10:12

Akcijski plan Vlade predviđa smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja raznih djelatnosti

Ljekarne će ubuduće same moći odrediti žele li raditi dulje, neće im za to trebati dopuštenje ministra zdravstva kao dosad. Nacrt pravilnika o radnom vremenu zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe koji se nalazi u javnom savjetovanju predviđa da o tome odlučuju ravnatelji ili vlasnici ljekarni, te samo obavijeste HZZO i Ljekarničku komoru.

Ponajviše se to tiče ljekarni u turističkim mjestima duž jadranske obale, koje će ubuduće moći samostalno u skladu s potrebama stanovništva organizirati rad prema drukčijem rasporedu, odnosno u duljem rasponu za vrijeme trajanja turističke sezone i prigodnog povećanja broja stanovništva, ili pak ako ljekarničku djelatnost obavljaju u okviru poslovnog prostora tipa trgovačkog centra i sl.

Manjak farmaceuta

Riječ je o liberalizaciji radnog vremena pa će vlasnici ili ravnatelji ljekarni samostalno odlučivati žele li uvesti dodatnu smjenu i raditi dulje od uobičajenog radnog vremena. Sada su ljekarne koje bi planirale dulje radno vrijeme ljeti već u travnju poslale zahtjev u Ministarstvo zdravlja, kako bi im se to produljenje odobrilo. Radile bi do 22 ili u pojedinim slučajevima i do 23 sata. Većinom su to ljekarne na priobalju, ali i neke u Zagrebu u vrijeme Adventa, a nakon poplave u Županji radili su i do 24 sata – objašnjava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Zbog nedostatka magistara farmacije niz ljekarni u ruralnim područjima, s druge strane, radi u samo jednoj smjeni. Novi bi pravilnik, pretpostavlja se, trebao zaživjeti od rujna.

Ovu liberalizaciju predviđa i Akcijski plan Vlade RH za pridruživanje Eurozoni, prema kojem se zbog restriktivnije regulacije tržišta u Hrvatskoj predviđa, među ostalim, umanjenje administrativnog i financijskog opterećenja smanjivanjem broja i ukupnog iznosa parafiskalnih davanja, administrativnih obveza za poduzetnike te liberalizacija odabranih profesionalnih usluga, a među njima i ljekarničke. Tako se ukidaju i prekomjerni minimalni zahtjevi u vezi s prostorom ljekarni te ograničenja u ljekarničkom oglašavanju.

Sve će moći reklamirati

– Ono što je javnosti zanimljivo ukidanje je restrikcija oglašavanja koje su dosad dopuštale samo oglašavanje na društvenim mrežama. Po novome ljekarne će moći promovirati sav zdravstveni sadržaj. U tom smislu zanimljiv je i koristan projekt farmakoterapijskog savjetovališta koji se priprema i koji će se promovirati. Taj projekt provodit će se u svakom domu zdravlja diljem Hrvatske, farmakolozi će savjetovati pacijente koji piju više od tri lijeka o međusobnom djelovanju tih lijekova, načinu i vremenu uzimanja svakog od tih lijekova i svim drugim aspektima farmakoloških interakcija – objašnjava Ana Soldo. Minimalni zahtjevi podrazumijevaju neke tehničke stvari, dodaje, pa tako ljekarne više neće morati imati praonicu posuđa i dvostruki ulaz za pacijente i za robu.

Tko će im platiti stažiranje

Problem koji zasad još nije riješen onaj je s farmaceutskim tehničarima i njihovim stažiranjem. Naime, trenutačno je otvoreno petnaestak natječaja za posao farmaceutskog tehničara u Hrvatskoj, ali nitko se ne javlja jer nemaju obavljen pripravnički staž. Nemaju ga jer njihov staž ne financira ni HZZO ni Ministarstvo zdravstva, koji financiraju stažiranje za deficitarna zanimanja poput medicinskih sestara. Primjerice, velika ljekarna poput Gradske ljekarne Zagreb financira staž za svoje potrebe, ali male ljekarne kažu da im se to ne isplati. Ljekarnička komora predložila je da se to riješi ulaskom stažiranja u petu godinu školovanja, što zasad nije obuhvaćeno obrazovnom reformom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije