Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Livaja: Želim klub u kojem ću igrati i zabijati i izboriti se za put na SP

Marko Livaja
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
14.01.2014.
u 16:29

Mnogi se naši nogometaši s više ili manje rezona nadaju da bi godina u koju smo upravo ugazili trebala biti baš njihova godina za pamćenje. Za razliku od većine, Marko Livaja (20) ima i te kakve argumente za to. Prvo i osnovno – izgladio je nesporazum s izbornikom Nikom Kovačem..., piše tjednik Max!

Uskoro bi trebao promijeniti sredinu i pronaći klub u kome će redovito igrati, a sve kako bi se nametnuo za odlazak na Svjetsko prvenstvo, piše tjednik Max!

Ne bi se moglo reći da je Marku Livaji do sada išlo loše. Štoviše, mnogi bi se rado mijenjali za status ovog 20-godišnjeg napadača Atalante. No, Marko je uvjeren da može i mora bolje. Nije zadovoljan trenutačnim statusom u klubu u kome igra malo, zbog toga je zatražio razgovor s trenerom i čelnicima kluba te im je najavio kako želi promijeniti sredinu.

Želi otići u klub u kome će redovitije igrati i zabijati te se nametnuti izborniku Niki Kovaču za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

– Trebam kontinuitet nastupa i golova kako bih se nametnuo izborniku. Ako sam na klupi, to nije dobro ni za mene ni za klub, a ni za reprezentaciju. U klubu su zadovoljni, nude mi i novi ugovor, meni stvarno ništa ne nedostaje, no muči me što ne igram onoliko koliko bih trebao. Ne bih imao ništa protiv da ostanem u Atalanti, samo da konačno dobijem priliku da igram u kontinuitetu. Razgovarao sam s trenerom, on me bodri i hrabri, imamo dobar odnos, no ja želim više, osjećam da mogu.

Prodaju ga za 5 milijuna eura

Marko se ne zamara pregovorima i izborom nove sredine.

Uvijek ću se odazivati humanitarnim akcijama i turnirima.

Marko Livaja

– Sve sam prepustio menadžerima i klubu, neka oni pronađu najbolju soluciju i za klub i za mene. Ja samo želim igrati, to je moj jedini uvjet – kaže Marko čiji problem ima ime i prezime. Zove se Denis German, iskusni 32-godišnji kapetan i napadač Atalante, koji se nedavno vratio nakon ozljede i kome trener Stefano Colantuono više vjeruje. A Atalanta igra s jednim napadačem.

– Denis je u prvom planu, a mene trener drži na klupi ili me stavlja na bočne pozicije – otkriva Marko, koji ima nekoliko ponuda. Najkonkretnije su one Genove i Catanije, koje bi ga uzele na posudbu. No čelnicima Atalante ta opcija baš i nije simpatična, oni su na Marku planirali zaraditi oko 5 milijuna eura i skloniji su prodaji.

Marku promjena sredine neće biti problem.

– Igrao sam već u Interu, Ceseni i Atalanti, nije mi problem još jednom promijeniti sredinu. Naviknuo sam se na Seriju A, dobro sam se snašao, naučio sam jezik i vjerujem da imam budućnost u ovoj ligi. Drago mi je da interes postoji, da sam stvorio ime u Italiji, pogotovo jer me traže dobro organizirani klubovi. U najboljim sam godinama, tek mi je 20, svjestan sam kako moram igrati i ako to ne mogu u Atalanti, s kojom imam ugovor do 2015., potražit ću novu sredinu. Nitko nije postao igrač sjedeći na klupi pa tako neću ni ja. U 14 utakmica ove sezone zabio sam četiri gola, a svega tri utakmice odigrao sam u cijelosti. Nadam se da će 2014. biti moja godina, no javite mi se za tri mjeseca pa ću vam reći jesam li bio u pravu.

Prošlu godinu Marko neće pamtiti po dobrome, prije svega zbog toga što je odstranjen iz mlade reprezentacije. Zbog neodazivanje na okupljanje U-21 reprezentacije uoči kvalifikacijskog ogleda s Lihtenštajnom zahladio je odnose s tadašnjim izbornikom Nikom Kovačem. Nije se odazvao ni Kovačevu telefonskom pozivu pa je on prekrižio njegovo ime na popisu kandidata.

Kovač ozbiljno računa na mene

– Imao sam neke svoje razloge o kojima sada ne želim govoriti, no cijela je priča u novinama poprimila puno ozbiljnije dimenzije nego je trebala. Svjestan sam da sam pogriješio, zato sam naknadno i nazvao izbornika Kovača, koji je u međuvremenu promoviran u izbornika A reprezentacije – otkrio nam je Marko Livaja i nastavio:

– Uoči Islanda kratko smo porazgovarali, no izbornik je rekao da je zauzet i da će mi se javiti za nekoliko dana. Nazvao me sljedeći tjedan, razgovarali smo 15-ak minuta, objasnio sam mu što se dogodilo, ispričao sam se i tu smo priču zaključili. Nadam se zauvijek. Sada je to iza nas, rekli smo jedan drugome što smo trebali i ne želim se više vraćati na to. Važno je da smo mi razgovarali, da smo izgladili nesporazum i da je izbornik rekao da računa na mene u budućnosti.

Marko će, ako to svojim igrama zasluži, kandidirati za jedno od mjesta za SP u Brazilu.

– Sve je na meni. Ako budem dobro igrao i zabijao, poziv me neće zaobići. Ali ako budem grijao klupu, onda se ne mogu ni nadati pozivu. Svatko se nada da će u Brazil pa tako i ja. Svjestan sam da ima puno napadača i da svi jednako razmišljaju, no moje je pravo nadati se i vjerovati u sebe.

Napadača je puno, no osim Marija Mandžukića, koji je siguran, svi se ostali moraju dokazati dobrim igrama u klubovima ovoga proljeća.

– Ne ulazimo svi s istih startnih pozicija, ima tu igrača koji su stariji i koji su već dali puno našoj reprezentaciji, no meni je dovoljno da znam kako je sve na meni i, ako dobijem priliku igrati redovito u klubu, vjerujem da ću je iskoristiti i zaslužiti povjerenje izbornika.

Ako i ne ode u Brazil, Marko neće biti pretjerano tužan.

– Sigurno da to neće biti kraj svijeta za mene, još sam mlad, ispred mene je još cijela karijera i puno prilika.

Od prošle sezone Italija je postala “obećana zemlja” za mnoge naše mlade nogometaše koji su prešli u klubove iz Serije A.

U Cataniji s bratom Markom

– Čujem se s većinom njih svakih nekoliko dana i čini mi se da se većina dobro snašla. Neki igraju više, neki manje, ali tako je to. Jaka je konkurencija u Italiji, svako upadne u krizu, dođe razdoblje kad se manje igra, no sve će to doći na svoje. Sve su to kvalitetni momci i igrači pred kojima je lijepa budućnost.

Od naših igrača koji igraju u Seriji A mogla bi se sastaviti sasvim solidna reprezentacija. Kelava na golu, Vrsaljko i Kukoč na bokovima, Kovačić u vezi, Rebić i Livaja u napadu...

– Nisam razmišljao o tome, ali ovako na prvu, stvarno bi se mogla složiti vrlo solidna momčad. Ove nas je godine petnaestak u Seriji A i redom se radi o vrlo dobrim igračima, od kojih je većina igrala za mlađe reprezentativne uzraste, a dio i za seniorsku reprezentaciju.

Juventus je odmakao na vrhu prvenstvene ljestvice, a na dnu je žestoka borba za opstanak.

– Juventus po meni ima najbolju momčad. Možda ne kad se gleda po igračima individualno koliko su jaki kao momčad. Na okupu su već četiri godine, dobro su vođeni, dobro igraju i oni su po meni najozbiljniji kandidati za naslov prvaka. Roma i Napoli su tu negdje, Milano je iznenađujuće u sredini ljestvice... Što se tiče opstanka, tu će biti borba puno neizvjesnija, do samog kraja. Desetak klubova bori se za opstanak, jedanaesti Milan ima svega 9 bodova više od posljednjeplasirane Catanije, a ima još 20-ak utakmica do kraja. Nitko nije siguran.

Jedan od klubova koji su zainteresirani za angažman Marka Livaje jest i Catania koja se grčevito bori za ostanak i traži napadača koji će joj pomoći. Marko ne bi imao ništa protiv jer bi u Cataniji imao punu minutažu, a usput bi se mogao brinuti i o mlađem bratu, 18-godišnjem Mirku, koji igra za njihovu “primaveru”.

– Ne bi to bila loša ideja, volio bih igrati s bratom koji se dobro razvija. Kažu da će biti dobar nogometaš – kazao je Marko.

>>Livaja bi mogao na posudbu u Cataniju ili otići u Njemačku

>>Livajin transfer u Bolognu stopiran nakon što je trener dobio otkaz

Komentara 1

DU
Deleted user
20:33 14.01.2014.

...a da prova u Solinu ili Dugopolju? Tamo bi vjerojatno bio standardan! P.S.Biti standardan u Ligama petice za njega je još uvijek sanak pusti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije