Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Livaja sasvim otvoreno: Poludio sam zbog uvreda na račun moje majke

Marko Livaja
Foto: Anto Magzan/Pixsell
13.10.2014.
u 15:30

– Na početku nisam igrao, onda sam počeo, a potom ozlijedio aduktor. Sada je sve u redu, vjerujem da ću igrati znatno više, oporavio sam se prije desetak dana

Marko Livaja (21) vratio se u mladu nogometnu reprezentaciju. Jedno ga vrijeme nije bilo u njoj jer je imao problematičan odnos s bivšim izbornikom mlade vrste, Nikom Kovačem. Sad više nema Kovača, on je napredovao u A reprezentaciju, a novi izbornik vrste do 21 godine Nenad Gračan odlučio je dati novu šansu tom kontroverznom napadaču.

Po onome što se u medijima pojavljivalo o Livaji, dalo bi se zaključiti da je vrlo problematičan. No, kad je došao na okupljanje mladih, ostavio je drukčiji dojam. Vrlo pristojan, miran, spreman razgovarati o svemu.

Iza Livaje, iako mu je tek 21 godina, bogata je karijera. Iz Hajduka je kao talentirani klinac prodan u milanski Inter za 185.000 eura. Ovaj gigant ga je poslao na posudbe, pa je igrao u Luganu i Ceseni, da bi se onda vratio u Inter, bio je član prve momčadi, nešto i igrao, a onda je prodan u Atalantu za pet milijuna eura.

Tu se sve s njime zakompliciralo, da bi ovog ljeta otišao u Rubin iz Kazana. Ni Atalanta nije loša prošla, iako ga je kupila za pet, prodala ga je Rusima za 6,5 milijuna eura.

U Rubinu se Livaja još nije naigrao. U devet odigranih kola ruskog prvenstva upisao je dva nastupa, ukupno 67 minuta.

– Na početku nisam igrao, onda sam počeo, a potom ozlijedio aduktor. Sada je sve u redu, vjerujem da ću igrati znatno više, oporavio sam se prije desetak dana – kazao je Livaja koji je talijansku klimu zamijenio ruskom.

– Malo je sve drukčije nego u Italiji, malo su hladniji, ali zadovoljan sam. U Italiji je nekako više zezancije, ali ne mogu se požaliti, zasad su u Kubanu vrlo korektni. Potpisao sam ugovor na pet godina i doista sam zadovoljan.

Nikome neću ostati dužan

Iz Italije je otišao s nekim "repovima", preko društvene mreže obračunao se s navijačima koji su ga iz igre ispratili zvižducima i uvredama. Te je navijače, koji su ga vrijeđali, nazvao talijanskim gadovima te im poručio da će se sresti s njima u trening-kampu. Ubrzo se i ispričao zbog toga, poželio da ga kritiziraju samo za ono što pokazuje na terenu.

– Izgubio sam glavu zbog uvreda na račun moje majke. Nekoliko rasista nazvalo me je i Ciganinom, a još su ozbiljnijim uvredama ciljali moju nacionalnost – napisao je tada u isprici i objašnjenu Livaja.

Općenito u godinu i pol u Atalanti Livaja je često bio kažnjavan, a predsjednik kluba Antonio Percassi, nakon tog sukoba s navijačima, bio je zadovoljan što su Marka prodali.

– Marko je dečko s izraženim temperamentom, napravili smo za njega sve što je bilo moguće, ali nakon sukoba s navijačima nismo ga više mogli zadržati – kazao je prvi čovjek Atalante.

Marko se danas nema namjeru previše vraćati na te događaje.

– Bilo je u Interu lijepih trenutaka, pokoja i dobra utakmica u Atalanti. Nemam ništa protiv Italije. Imao sam i nekoliko ponuda talijanskih klubova, ali mislim da je za mene u tom trenutku bilo najbolje da odem iz Italije, Rubinova ponuda je bila prava i sada sam tu.

Taj verbalni sukob s navijačima bio je okidač za odlazak.

– Nisam nikome rekao da je rasist. Oni su vrijeđali mene. I nisam nikome ništa prvi napisao, već su oni pisali meni pa sam im odgovorio. I uvijek ću odgovoriti bilo kome, nimalo me ne zanima ni tko su ti koji su mi pisali i vrijeđali me. Ja sam svoje ionako uvijek davao na terenu.

Marka dugo nije bilo ni u reprezentaciji, sad ga je za dodatne kvalifikacije protiv Engleske pozvao novi izbornik mladih Nenad Gračan. A sad već bivši izbornik mladih, Niko Kovač, prije malo više od godinu dana dignuo je ruke od njega jer mu se nije javljao, ni njemu ni bilo kome iz Hrvatskoga nogometnog saveza. No, čini se da su u kući nogometa odlučili dati Livaji još jednu šansu i zato je stigao novi reprezentativni poziv.

Zahvalan izborniku Gračanu

– Zahvalan sam izborniku Gračanu, pokušat ću sve da mu svojim radom zahvalim na pozivu u reprezentaciju u kojoj me nije bilo dosta dugo. A taj mali nesporazum s Nikom Kovačem smo riješili. Sad se nadam da ćemo proći na Europsko prvenstvo i da ćemo se ondje pokazati, vjerujem da možemo doći na takvo veliko natjecanje. Volio bih igrati sljedeće godine u Češkoj – kazao je Livaja.

Ovu priliku mora iskoristiti, želi li biti reprezentativac, a mnogo puta pokazao je da ima igračku kvalitetu, onda mora prihvatiti i regule ponašanja bilo kojeg izbornika. Previše je već prilika propustio i zla u karijeri nanio najviše sebi. No, mora znati da će mu se uvijek izvlačiti grijesi iz prošlosti kad god (ako) ponovno napravi krivi korak kakvih je već bilo previše. Sad je na prekretnici karijere, tek mu je 21 godina i preko Rubina i reprezentacije otvoren mu je put. Doduše, iz Rubina stižu vijesti da baš i nisu previše zadovoljni njegovim zalaganjem.

Komentara 1

TV
tvrdapixa
13:00 14.10.2014.

Jučer Ozren, danas Robert. Udruženim snagama po Kovaču. A da je atmosfera u repki loša, potvrđuju naši isfrustrirani reprezentativci koji su sav bijes i nezadovoljstvo iskalili na jadnim Azerima. Ono kaj su se veselili i grlili nakon gola za ovee novinarčeke je samo - gluma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije