Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poskupljuje grijanje

Linić: Svjesno smo teret prebacili na građane i rasteretili tvrtke

slavko linić
Anto Magzan/PIXSELL
09.10.2012.
u 13:25

Do kraja mandata plan je Vlade smanjiti zdravstvene doprinose na sedam posto. Troškovi zdravstva financirat će se iz novog poreza na imovinu, najavio je ministar financija

Bez obzira na to što lokalni čelnici to ne žele, cijene grijanja također će se morati određivati prema ekonomskim zakonitostima, kazao je ministar financija Slavko Linić na susretu s hrvatskim izvoznicima.

HEP toplinarstvo nedavno je zatražilo od državne regulatorne agencije Here dopuštenje da poskupi grijanje svima koji su priključeni na gradske toplane za oko 37 posto. Hera još nije dala zeleno svjetlo za poskupljenje, ali sudeći po današnjoj Linićevoj izjavi, nećemo na to dugo čekati. Ministar financija opširno je objašnjavao Vladinu politiku ove i sljedećih godina pred izvoznicima  te je kazao da je Vlada svjesno prebacila dio tereta na građane kroz veći PDV i skuplje energente kako bi našla prostor za porezno rasterećenje tvrtki.

Do kraja mandata plan je Vlade da smanjiti zdravstvene doprinose na sedam posto. Troškovi zdravstva financirat će se iz novog poreza na imovinu. Budući da je država naslijedila velike prikrivene deficite, 10 milijardi obveza u brodogradnji i 5 milijardi u zdravstvu, moralo se ići u te poteze, ali i na strogu štednju u proračunu kako bi se smanjio deficit. Iduće će se godine materijalni troškovi proračuna smanjiti za milijardu kuna, a za 600 milijuna kuna smanjit će se izdaci za plaće.

Tečaj se, poručio je Linić, neće mijenjati, ali konkurentnost se osigurava kroz niže kamate, osiguranje kredita i nižu cijenu rada. No to ne znači da neće biti pritisaka na tečaj, dodao je Linić, jer će trebati vraćati sve veće iznose kredita koji stižu na naplatu. Iduće godine za kamate će trebati dvije milijarde kuna više nego ove. Kroz postupak predstečajnih nagodbi proći će 60 tisuća blokiranih tvrtki, no Linić se nada da će do kraja prvog kvartala iduće godine uspjeti riješiti 650 ozbiljnih tvrtki.

>>Čačić građanima: Ugradite brojila pa više nećete grijati parkove

>>Ako stvarno poskupi grijanje, režije ove godine skaču i za 200 kn

Komentara 196

AN
antonijo
18:04 09.10.2012.

Rastereti firme? pa normalno da njihove firme oni rasterecuju, a ako nisu njihove baci ih u stecaj i ljudi na ulicu. Familije su ma dosta rastrosne i normalno da moraju na svak nacin privrjedet bozicnicu. Naravno to ce bit ispod ruke kakvi porezi i druge gluposti.

PE
peljar
18:07 09.10.2012.

Taj čovjek nije ni za ludnicu. On je prvi potpredsjednik Vlade koji nije, još 2003., izvršio naredbu poslodavca, Hrvatskoga Sabora i postupio po zakonu kad je riječ o pretvorbi i privatizaciji. Odavno je zaslužio prijeki sud, ludi šećeraš!

JU
julio
17:57 09.10.2012.

nadam se samo da će mu narod sudit,kad mu bude suđenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije