Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstečajne nagodbe

Linić o sucu: Sada jadnik neće raditi da bi išao na odmor!

Slavko Linić
Žarko Bašić/PIXSELL
22.07.2013.
u 18:04

– On je samo pokazao koliko je neodgovoran i kolika je pravna nesigurnost za svakoga u Hrvatskoj – rekao je Linić.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić odgodio je sutrašnje ročište za sklapanje predstečajne nagodbe za Dalekovod i zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, što je razljutilo ministra financija Slavka Linića.

– On je samo pokazao koliko je neodgovoran i kolika je pravna nesigurnost za svakoga u Hrvatskoj – rekao je Linić te dodao kako su oni izgubili mnogo "vremena, sati i novaca". – Za Dalekovod je ovo malo ozbiljnija presuda – rekao je Linić.

"Mogao je podnijeti na vrijeme zahtjev, ako je moralan"

Napomenuo je da ima mnogo sudaca koji su već prihvatili prijedloge predstečajne nagodbe te je napao suca. – Ako je moralan, mogao je podnijeti na vrijeme zahtjev za ispitivanje ustavnosti ovakvih postupaka jer je zakon donesen još u prosincu – rekao je Linić te dodao kako ima "sudaca kojima teško pada da ne prihvaćamo da se stečaj vodi po 15 godina i sebi dopuštaju da mogu raditi što hoće".

– Zgrožen sam – rekao je dalje Linić te dodao kako su angažirali više od  500 ljudi te su potrošili mnogo truda i vremena. – Toliko truda u sedam mjeseci jedan sudac odbacuje jer mu je teško čitati predmet. On je zgrožen da su svi ostali, 15 tisuća dokumenata izradili, a sad on jadnik, neće raditi, jer ne želi donijeti odluku o 15 tisuća stranica materijala – rekao je Linić te dodao kako ne zna hoće li se ova odluka odnositi i na sve druge predstečajne nagodbe koje su pokrenute po ovom zakonu.

"Ššteta je golema"

– Ako se svi ostali suci sutra povedu za ovakvom odlukom, mi ćemo obustaviti sve ostale postupke. To je tragedija, jer ostaje pitanje što ćemo s tim tvrtkama. Obustavit ćemo predstečajne nagodbe i opet otvoriti blokade i opet dopustiti da se svaki vjerovnik brine o sebi – rekao je Linić i ponovno "zakačio" suca za kojeg je rekao da mu nije stalo da se dužnik i vjerovnik nagode.

– Šteta je golema. Mi želimo čuti što će dalje raditi suci – kazao je Linić i dodao kako je ovakva pravna nesigurnost zabrinjavajuća te da čekaju što će presuditi Viši trgovački sud.

"Gdje mu je društvena odgovornost"

– Gdje mu je društvena odgovornost? Mogao je pokazati da se sa zakonom ne slaže godinu dana prije nego što smo počeli raditi – opet je poručio Linić sucu te istaknuo kako je u Dalekovodu veliki broj zaposlenih, ima međunarodne garancije i ima poslove u inozemstvu, a sudac pokazuje neodgovornost.

– Svi ostali suci sada mogu reći, nećemo donositi sudske presude. To znači da dalje nema predstečajnih nagodbi, ali nema ni oslobađanja od blokade – kazao je Linić te dodao kako sada žele vidjeti što će ostali suci napraviti.

"Ovo je prva odluka gdje je netko rekao: Neću raditi "

– Suci imaju dovoljno vrijeme da se pripreme. Uništeni novci i ljudske sudbine i dobar zakon – rekao je ministar i dodao kako je to njegov osobni stav. – Još jedna presuda ovakvog suca i nemamo što više razgovarati. Zašto gubiti novce i tjerati ljude da troše vrijeme, kad ne znamo što će suci odlučivati. Suci su bitni, a ne mi – kazao je Linić te dodao kako je sudac u Varaždinu donio odluku u slučaju Varteks.

– Ovo je prva odluka koja je završila tako da je netko rekao: Neću raditi – kazao je ministar i dodao da je tu odluku donio kako bi mogao ići na godišnji odmor.

 

>>Linić u akciji: Stup srama i za poslodavce koji ne daju plaće!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije