Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Vukšić

Nova kletva: 'Dao Bog da ti Linić pismo poslao'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
21.11.2013.
u 11:06

Krizu u RH platit će građani Hrvatske, nitko drugi, poručio je Linić u Saboru

Povećanje poreza najviše će osjetiti siromašni građani i srednji sloj, upozorili su danas HDZ-ovci tijekom rasprave o promjeni Zakona o PDV-u kojim će se međustopa PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, periodične časopise, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost s deset posto povećati na 13 posto. Ministar financija Slavko Linić objasnio je da je razlog tom povećanju pokušaj nadoknađivanja rasta proračunskih rashoda koji će iduće godine zbog doprinosa fondovima EU porasti za oko dvije milijarde kuna. Očekuje da će se proračunski prihodi zbog ovog dizanja međustope u 2014. te sljedećim godinama povećati za oko 600 milijuna kuna.

HDZ je ovo nazvao kontrarevolucionarnim, podsjetivši da je ova vlada, kada je još ove godine smanjila međustopu taj potez nazvala revolucionarnim.

  • – Povećanje poreza najviše će osjetiti siromašni, kojih je sve više, te srednji sloj, dakle, obrtnici, učitelji, liječnici, koji su ionako zabušanti i kradu državni proračun – tvrdi Reiner očito se referirajući na kritiku premijera na štrajk liječnika. Njegov stranački kolega Ivan Šuker dodao je da se zbog jedne pogrešne odluke kažnjava i sektor turizma, prozvavši ministra Linića kako je bolje da govori o konkretnim brojkama.

  • – Ako ćete o brojkama, dajte onda recite zašto ste prema podacima Eurostata u posljednje tri godine mandata stvorili 64 milijarde deficita. Vlada se ne bavi revolucijom i kontrarevolucijom. Vlada se bavi krizom u Hrvatskoj. Krizu u Hrvatskoj platit će građani Hrvatske, nitko drugi – odgovorio je ministar. Pitao je HDZ-ovce zašto osam godina nisu vodili brigu o privatnim sektoru, već su bili "odsutni od odgovornosti za hrvatsko gospodarstvo pa se zato ono nije pripremilo za ulazak u EU.

Reiner je ministra podsjetio i da je nedavno rekao kako se Hrvatska više neće ove godine zaduživati u inozemstvu, a sada se zadužila više od 13 milijardi kuna, odnosno 1,7 milijardi dolara, uz visoke kamate.

  • – Vlada je procijenila da je stanje na tržištu sada povoljnije nego što bi bilo u prvom kvartalu. Ovo zaduživanje je za iduću godinu, da bi dobili plaću, da bi građani dobili mirovine i da bi idućih šest mjeseci mogli mirnije spavati – objasnio je Linić.

Laburist Branko Vukšić smatra da ovo što se događa u poreznom sustavu sasvim sigurno nije dobro, ali drago mu je da je ministar sam došao "okajati svoje grijehe", a nije poslao zamjenika da to radi.

  • – Postoje dvije izreke koje ste vjerojatno čuli, a vrijedi ih ponoviti. Nema više viceva u narodu kad je loša situacija, pa jedna izreka kaže "dao Bog da ti Andrija Jarak pred kućom izvještavao", jer poslije toga se zna tko dolazi, a druga znači "dao Bog da ti Linić pismo poslao" – rekao je Vukšić. S obzirom na to da se ovim izmjenama zakona svim dnevnim novinama, osim onima koje u cijelosti ili većim dijelom služe oglašavanju, neovisno o broju riječi, smanjuje PDV na pet posto, podsjetio je ministra Linića kako su svi pri posljednjim izmjenama zakona upozoravali da je tadašnje ograničenje na PDV od pet posto samo za novine koje dnevno imaju više od 25 tisuća riječi protuustavno, što je, dodao je, poslije potvrdio i Ustavni sud.

    – I danas tvrdim da je to bila čista politička poruka nestašnim urednicima i novinarima da se ne smiju igrati s velikim političkim vođama jer će dobiti veći porez nego ostali – komentirao je Vukšić koji smatra da ovo nije zaštita protiv otpuštanja novinara, kako je Linić objašnjavao, jer su novinari i dalje najnezaštićenija branša u Hrvatskoj.

  • – Isto tako, kada ste smanjivali PDV na dječju hranu, tada ste rekli da to činite kako biste pomogli roditeljima, da bi se popravila populacijska politika. No, danas opet vidimo da je to bilo pogrešno jer djeca su potrošači, dijete morate nahraniti, pa sad dignimo PDV kako bismo napunili državnu blagajnu – primijetio je Vukšić.

Zastupnici su vladajućima zamjerili da u dvije godine njihove vladavine nema investicija koje bi potaknule gospodarski rast, pa oni samo povećanjem PDV-a pokušavaju nešto zaraditi. 

Ivan Šuker najavio je da će HDZ, s ostalim oporbenim klubovima, pokušati dogovoriti zajednički amandman kojim bi se i izvještajnoj agenciji Hini snizio PDV na pet posto.

– Otvarati Hinu tržištu, smanjivati joj proračun, znači otvoriti proces njene likvidacije – upozorio je Marić s obzirom na to da je Vlada u prijedlogu proračuna za 2014. za Hinu predvidjela 25 posto manje novca nego ove godine, dok je u projekcijama za 2015. i 2016. uopće nama.

Komentara 21

BA
Black Angels
10:35 21.11.2013.

pa to nije nista novo,,,svi to ,,,,znaju,,,,necete valjda vi,,,,vi ste si obezbjedili pametne telefone,,,,dobre aute,.,,,dobre place,,,a narod...ali ova vlada je napravila i nesto dobro,,,ispred svake zgrade su postavili,,,,kontejnere,,,,pa narode navali,,,,

MV
Misl@v
11:05 21.11.2013.

Liniću, pa nismo mi doveli zemlju u ovakvo stanje, niti smo imali ikakvog utjecaja na to za razliku od vas. I dalje besramno tvrdite kako se ne može ništa učiniti po pitanju rashoda, a pritom trošenjem liječite svoju taštinu na način koji ne bi bio moralan niti da u Hrvatskoj cvjetaju ruže.

VV
Vrazje Vjestice
10:51 21.11.2013.

krizu će plaćati (i platiti) 4,5 milijuna građana, jer 240000 uhljeba ne zna svoj posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije