Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu na listi

Lijek za upalu uha? Može, ali samo uz plaćanje!

upala uha
Foto: Thinkstock
13.06.2016.
u 07:00

U HZZO-u napominju da su bez plaćanja, recimo, dostupne kapi za oči koje se često propisuju i za liječenje bolesti uha

Uz dijagnozu upale oba uha specijalist otorinolaringolog propisao je jedne kapi za uši kapati deset dana te druge kapi radi ovlaživanja. Cijena? Više od stotinu kuna koštala je ta terapija pacijenticu – u mirovini i sa slušnim pomagalom zbog nagluhosti. Baterije za isto to pomagalo su, podsjetimo, ranijom odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ukinute pa je ovom trošku liječenja bolesnih ušiju pridodala još 60-ak kuna i za baterije za slušni aparatić.

Bio je to povod da upitamo postoje li uopće više ijedne kapi za uši koje pacijenti mogu dobiti na recept, bez nadoplate?

– Na popisu magistralnih pripravaka na osnovnoj listi lijekova su sljedeće kapi za liječenje bolesti uha: Hydrogenii peroxydi solutio diluta 3% 20 g, Resorcinoli 2% otoguttae 30 g i Glyceroli otoguttae 30 g – odgovorili su iz Zavoda, što u prijevodu znači da bez nadoplate ili plaćanja pacijenti nemaju na raspolaganju nijedne kapi za uši izuzev nabrojane pripravaka koje izrađuju u ljekarnama. Kapi za uho proizvedene od pojedine farmaceutske kuće ne postoje ni na osnovnoj ni na dopunskoj listi lijekova, zaključili su i u HZZO-u napominjući kako su dostupne bez plaćanja kapi za oči koje se često propisuju i za liječenje bolesti uha. Dodali su i da se često kad je riječ o infekciji uha koriste sistemski lijekovi, antibiotici i slično, koji se nalaze na osnovnoj listi lijekova te, ako nekoga boli uho, može dobiti analgetik s osnovne liste lijekova. Sve te mogućnosti nisu bile izbor liječnika pacijentice s početka teksta zasigurno iz opravdanog medicinskog razloga.

>>  Kako nastaje upala uha?

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:50 13.06.2016.

hm, treba se polako navikavati na činjenicu da će ubuduće liječenje biti uz plaćanje. jer ova generacijska solidarnost ide kraju. što je i u redu. svoje zdravlje održavajte na svoj račun. to je poruka, koju čovjek treba čuti, osjetiti, da, da bi je shvatio. to što su penzići cijeli svoj život izdvajali za zdravstvo, kao i mi sad, je stvar prošlosti. nove generacije ne žele da svoj novac daju za starije, oni su se trebali pobrinuti za sebe, kao što se mladi i budu, za sebe. zamislite da tih 1000 kuna ili kolko mjesečno osim u bolničku kasu usmjeravate u neku štednju, ciljano, ili pak osiguranje privat. znate kakvi bi uslugu imali u bolnici? kavu, čaj, klipić, umiljatu poslugu, mirne doktore. a danas, kad liječnici imaju plaće u visini od 5 radničkih, e to je već degutantno. sva sreća dok smo zdravi. pa možemo po njima.. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije