Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONJI

Licenciranje pastuha za 2009.: 'Šarac' iznova ravnopravan

28.11.2008.
u 16:24

Na licenciranju pastuha hrvatskih hladnokrvnjaka za 2009. godinu održanom u Galovcu pojavilo se više grla no prije - njih 19. Razlog tomu je sretan epilog borbe uzgajivača za poticaje, prije svega autohtone pasmine šarca, koji je ove godine iznova uvršten, a isto će vrijediti i dogodine.

Mogu i bolji poticaji
Stoga će ubuduće uzgajivači za sve vrste hrvatskog hladnokrvnjaka prema izmijenjenom uzgojnom programu, dobivati poticaj od 2000 kuna po grlu za pastuhe, kobile te ždrebad. - Uzgajivači šarenog konja nakon brojnih previranja u prošlosti, te zapostavljenosti zadnje tri godine, iznova mogu biti zadovoljni - ističe Ivan Ivanuš iz Konjogojske udruge Bilogora.

Podsjetimo, obrat se dogodio pritiskom uzgajivača s područja Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije, te razumijevanjem Mate Čačića, voditelja konjogojstva. Međutim, Ivanuš drži da bi poticaji mogli biti i izdašniji, na što se posebice žale uzgajivači koji nemaju vlastite pašnjake.

Ukazuje da bi se Bjelovarsko-bilogorska, trebala ugledati na Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku, te Zagrebačku županiju, koje uz državne daju dodatne poticaje za uzgoj hrvatskih hladnokrvnjaka, a koji su od 300 do 1000 kuna po grlu.

Pomak u uzgoju
Svrha licenciranja je odabir pastuha za uzgoj, a koji dobiju zeleno svjetlo ili odbijenicu za dalji rasplod, a time i poticaje. - Za potonje vrijedi pravilo da ako se radi o prvom odabiru, dobivaju šansu za sljedeće licenciranje, no u slučaju da padaju na testu pri drugom odabiru ili reviziji, tada se upućuje prijedlog za nekorištenje u uzgoju - kaže Slaven Kolarić, voditelj uzgojnog programa za pasminu hrvatski hladnokrvnjak, dodajući kako se iz globalne ocjene iščitava vidljiv pomak u uzgoju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije