Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brane liku od cigana

Ličani optužuju Rome za rasizam i traže zaštitu

'Starac koji je prije godinu dana pretucen u svom vlastitom dvoristu jer je pokusao otjerati skupinu Roma iz svoga sljivara u kojemu su doticni krali'
Foto: ''
1/3
03.05.2012.
u 14:00


Djeca su izložena nasilju, pljačkaju imanja, stoka im luta bez nadzora i uništava usjeve

Udruga \"mmm projekt\" na čijem je čelu Miro Matijević poslala je proglas Vladi i mnogim njezinim institucijama zahtijevajući da ih zaštite od, kako to nazivaju, ciganskog rasizma. U povodu toga 12 osoba osnovalo je krizni stožer za obranu Like od ciganskog rasizma, kojemu je, kako tvrdi stožer, izloženo domicilno stanovništvo. Tvrde su su im djeca izložena nasilju, a starci u kućnim pritvorima, da im Romi uništavaju i pljačkaju imanja, a njihova stoka luta bez nadzora i uništava usjeve, da su izloženi psihičkom i fizičkom nasilju. Stožer od Vlade traži da ih zaštiti od tog nasilja, da im se osiguraju polja, usjevi i imovina, jer će u suprotnom biti prisiljeni na samozaštitu.

Sto kaznenih prijava

Miro Matijević od kada se doselio u Otočac prije tri godine, pokušava, kako kaže, pokrenuti institucije.

– Više od 100 ljudi opunomoćilo me da u njihovo ime podnosim kaznene prijave jer se boje za svoj život. Slao sam na desetke dopisa Vladi RH i Vladinu uredu za ljudska prava koji je zatražio od institucija da se utvrdi tko je odgovoran – objašnjava nam Matijević.

– Oni odbijaju bilo kakav civilizirani suživot s nama, a nameću nam svoju kulturu. Nametnute su nam barijere i predrasude kada je riječ o manjinama, no ovaj problem trebamo početi zvati njegovim pravim imenom.

Borisu Maureviću, članu kriznog stožera, Francuzu hrvatskih korijena koji se doselio prije 10 godina, Romi su susjedi. Na Krbavskom polju kod Udbine kupio je zemlju kako bi se bavio poljoprivredom i stočarstvom.

– Trebao sam i ovce dovesti, no oni mi ne dopuštaju. Prijetili su mi ubojstvom, da će me premlatiti, čim im leđa okrenem nešto ukradu. Na piku sam im jer ne dopuštam da njihova stoka ide mojom zemljom. Oni su zaštićeni, a nas žrtve diskriminiraju – kaže Maurević.

Dnevnik umjesto svjedoka

Ističe kako zbog manjka svjedoka za sve susrete koje je imao s Romima svaki dan vodi dnevnik u slučaju da mu se što dogodi.

– Najgore mi je bilo kada su premlatili susjeda, starca na štakama.

Ivan Pešut, načelnik Udbine, potvrdio nam je da su Romi nasilni.

– Ne poštuju ništa, samo štetu rade – objašnjava Pešut dodajući da je obavljeno nekoliko sastanaka s Ministarstvom poljoprivrede te da bi se nešto trebalo početi rješavati. Darko Milinović, kandidat za predsjednika HDZ-a s bazom u Lici, kaže da do njega takve žalbe nisu došle dok je bio ministar u vladi, no da je čuo o stoci koja luta bez nadzora. – Nedavno smo se vozili kroz Liku, na izlazu s autoceste kod Perušića, kad je vozač rekao da mora voziti malo sporije jer na cestu može izletjeti konj. No, za stožer za obranu Like od ciganskog rasizma nisam čuo, zvuči kao da je riječ o nekim luđacima – kaže Milinović.

Komentara 33

JA
jamanuša
14:53 03.05.2012.

meni se čini da je Dara ispao iz njihovi kola.

DU
Deleted user
15:06 03.05.2012.

otkako s eza njih zauzeo bivši, jako su se osilili dok se ne desi vremenska nepogoda

VE
velikazmija
20:50 04.05.2012.

ta nacija je za rezervat i nek se kopite tamo a di naći mijesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije