Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘NEPODOPŠTINE’ MLADEŽI Ispada je bilo i u drugim političkim strankama

Liberalni ustaša i oda drugu Titu

10.11.2008.
u 20:24

Glavni je problem to što stranke u Hrvatskoj nemaju organiziranu mladež i što su kriteriji pri ulasku u mladež vrlo slabi – tvrdi prof. dr. Žarko Puhovski osvrćući se na najnoviji ideološki ispad veličanja ustaštva nekoliko članova Mladeži HDZ-a u Karlovcu.

– Samo dvije stranke, HDZ i SDP, imaju organiziranu, ali politički neiskusnu, mladež koja ispadima pokazuje da naše stranke još nemaju definiranu ideologiju.

A posljedica te loše selekcije mladih u strankama jest činjenica da u posljednjih 20 godina u politici nema mladih školovanih političara, već se stalno vrte ista lica – ocjenjuje Puhovski. Mladež HSS-a, HSP-a i HSLS-a nije imala ideoloških ispada u posljednjih 18 godina.

No, u HSLS-u je sredinom devedesetih “stari član” Ante Škeljo izazvao lavinu osuda u stranci potpisavši se kao “liberalni ustaša”. Pod udarom javnosti prije točno dvije godine zbog svojih izjava bila je mlada SDP-ova vijećnica u Garešnici Morana Ivančević.

Ona se na službenom Forumu mladih SDP-a divila Hitlerovim sposobnostima i tim incidentom dignula stranku na noge do te mjere da su neki tražili njezinu ostavku. Mladež SDP-a ponovno je uzburkala duhove u izbornoj noći 2007. pjevajući “jugonostalgičarske” i partizanske pjesme “Od Vardara pa do Triglava”, “Po šumama i gorama” te “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Policija je reagirala na “remećenje” javnog reda pri poznatom refrenu “Jugoslavijo, Jugoslavijo”. Sociolog mr. Zoran Malenica kaže da ga ne iznenađuje ponašanje mladeži stranaka jer škola, Crkva i obitelj ne čine što bi trebali u njihovoj socijalizaciji.

– Vrlo mali broj mojih studenata iz srednjih škola ima dovoljno informacija i znanja o događajima od 1941. do 1945. – tvrdi Malenica. Stoga najnovije ispade mladeži ne treba doživljavati kao opću pojavu, ali svakako kao signal društvu – zaključuje on.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije