Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o regionalizaciji

Lesar: Tko se kome i za koliko Judinih škuda prodao 2010.?

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.12.2013.
u 16:26

Živa saborska rasprava o regionalizaciji i ustavnim promjenama s razmjenom optužbi za uskostranačke interese HDZ-a, SDP-a i Laburista

SDP-ovac Peđa Grbin u Saboru je stao u obranu HDSSB-ova prijedloga regionalizacije:
– Mi ovime nismo definirali ništa osim da smatramo kako Hrvatsku treba regionalizirati. Nas sada čeka ne mjesec, ne dva, nas čekaju godine rasprava, analiza, priprema i razmišljanja o tome na koji način ćemo Hrvatsku podijeliti.

Hoće biti pet regija, sedam ili devet, nakon toga nas čeka rasprava o tome što će biti ovlasti, na koji način će izvršavati, na koji način će se u njima urediti odnos između predstavničkog tijela, izvršne vlasti, morat ćemo definirati koje će biti njihove financijske granice. Mi smo ovime samo pokrenuli postupak i meni nije jasno kako to nekome nije jasno – odgovorio je Grbin.

Nezavisna Jadranka Kosor pohvalila je ove ustavne promjene kojima se, dodala je, pristupilo na isti način kao i prije.
– Budući da su u radnoj skupini za izradu nacrta promjena Ustava radili predstavnici svih klubova, dakle zastupnice i zastupnici koji su izabrani na izborima, odbijam da je to povjerenstvo bilo nekvalificirano raspravljati i donositi odluke. To je bilo ovdje izrečeno, da smo mi koji smo tako radili bili nekvalificirani jer bi po tome se onda moglo reći da je i cijeli Hrvatski sabor nekvalificiran jer ovdje ne mogu nabrojiti koliko ima pravnika koji bi valjda bili dostojni o tome raspravljati, ali svi smo kvalificirani i povjerenstvo je, ponavljam, dobro radilo, dobro raspravljalo – tvrdi Kosor koja misli da bi, bez obzira što je predsjednik Josipović zakasnio s prijedlogom, Odbor za Ustav i o tome trebao raspraviti.

Šef laburista Dragutin Lesar HDZ-ovcima je rekao da se, ako je uređenje pravnog okvira referenduma uskostranački interes, raduje takvoj optužbi.
– Samo oni koji te optužbe upućuju nečeg nisu svjesni i rekli su da je to prodaja, da se ja ponašam kao oni.

Ja bih sada pitao, a tko se kome i za koliko Judinih škuda prodao 2010. kada je mijenjan Ustav, kada su brisane kvote izlaznosti na referendumu, kada je mijenjan postupak izbora sudaca Ustavnog suda zbog čega do danas ne možemo izabrati 13. suca Ustavnog suda, Zakon o referendumu nije donesen, ali ustavne promjene su direktno primjenjivali za referendum za ulazak Hrvatske u EU, pa su pristali na tri zastupnika dijaspore?

Za koliko škuda, a sada su došli s prijedlogom promjene tog dijela Ustava, a nisu čak znači ni odgovoriti na pitanje koliko bi dijaspora imala zastupnika da se prihvati njihov prijedlog ustavnih promjena. I kakva je to onda bila prodaja partikularnih i uskostranačkih interesa – zanimalo je Lesara koji je HDZ-ovce pitao imaju li ikakva jamstva da će netko zloupotrebljavati činjenicu nezastarijevanja teških ubojstava.

Uime HDZ-a Vladimir Šeks i Davorin Mlakar podsjetili su na niz problema koje donose ove ustavne promjene zbog kojih ih oni neće podržati. Iste primjedbe koje oni imaju, kazali su, ima i predsjednik Josipović, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, ali i cjelokupna stručna i znanstvena javnost.

– Tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga – rekao je premijer Zoran Milanović prije nekoliko mjeseci. To njegovo proročanstvo dijelom se ispunilo, ali nismo istjerali King Konga nego kentaura, odnosno na silu i na brzinu sročen tekst. Time je ova vlast pokazala što misli o državi i Ustavu.

Da 15 dana javne rasprave, pa toliko traje rasprava na kućnom savjetu višestambene zgrade, a ne najvećeg akta u državi – čudio se Mlakar koji je rekao da još ima vremena da se povuku ovi prijedlozi koji će ugroziti pravnu sigurnost države.

Komentara 3

KR
krugoval1
19:23 12.12.2013.

Svi koji budu glasovali za najavljene ustavne promjene počinit će veleizdajničko djelo.

Avatar petrolio
petrolio
18:12 12.12.2013.

vidjet ćemo tko će se sad prodati kod izglasavanja ovih mutnih ustavnih promjena, a vjerujem da ćemo ubrzo nakon toga saznati i za koliko...

GR
GRGOO
18:08 12.12.2013.

Godine? Za tih godina Hrvatska će biti hrvatska još samo na papiru. Nama treba pod hitno žrtva. Ima li nekolicina ljudi koji su sprenim podnijeti svu sramotu i čemer, a možda i više od toga. Jedino to hrvatsku može prenuti. Sve ostalo je umiranje i odumiranje. Baš im hvala jer su nam to omogućili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije