Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burić napao Josipovića

'Njegov čin je podmukao i nedostojan predsjednika'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.12.2013.
u 12:30

U javnu raspravu uključio se i predsjednik RH Ivo Josipović, no sa zakašnjenjem jer je prijedlog uputio 10. prosinca, a rasprava je završila 6. prosinca, pa tako njegovi prijedlozi nisu ni ušli u nacrt ustavnih promjena o kojem danas raspravljaju saborski zastupnici.

Umjesto da Ustav bude proslava demokracije, ovo će biti sumrak demokracije, kritizirao je HDZ-ov Željko Reiner jutros na početku saborske rasprave o nacrtu ustavnih promjena. Kritizirao je Reiner da se ovaj "božićni" Ustav donosi na potpuno drukčiji način od prvog, također božićnog Ustava. Nije konzultirana stručna javnost, nije organiziran niz okruglih stolova, a javna rasprava trajala je samo dva tjedna putem interneta.

Inače, u javnu raspravu se uključio i predsjednik RH Ivo Josipović, no sa zakašnjenjem jer je prijedlog uputio 10. prosinca, a rasprava je završila 6. prosinca, pa tako njegovi prijedlozi nisu ni ušli u nacrt ustavnih promjena o kojem danas raspravljaju saborski zastupnici. Josipović je napisao da podržava promjene Ustava u njihovoj temeljnoj ideji.

Predložio je da se u članku 62., odmah nakon definicije braka koju je narod podržao na nedavnom referendumu, unese stavak da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu".

– Ovakvom odredbom ostvaruje se ravnoteža i otklanja mogući osjećaj neravnopravnosti s obzirom na novouneseni stavak 2. (op. a. definicija braka) – piše predsjednik koji smatra i da bi dodatno trebalo objasniti nezastarijevanje teških ubojstava zbog kojih se i ušlo u ustavne promjene. Predlaže da se definira da se za kaznena djela teškog ubojstva kazneni progon može poduzeti i nakon što je istekao rok zastare kaznenog progona te dodaje da bi se u dogovoru sa stručnjacima trebalo točno propisati što su to teška ubojstva. Ne slaže se s time da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donosi po proceduri kao promjena Ustava, kao i činjenica da se uvodi mogućnost da se, ako većina zastupnika tako odluči, i drugi zakoni mijenjaju na to. Efekt toga može biti opasan jer vladajući arbitrarno mogu odrediti koji će zakoni dobiti ustavni rang.

Kada se govori o HDSSB-ovu prijedlogu regionalizacije kojim se u Ustavu mijenja pojam područne samouprave u regionalnu, Josipović je primijetio da su regionalne samouprave postavljene kao ravnopravni oblik sa županijom, pa se postavlja pitanje njihova razlikovanja. Zato predlaže da se jasno definira što su regije i kakav je njihov odnos prema županijama. I na kraju, predlaže da se ustavni zakon za provedbu Ustava donese istodobno kao i promjene Ustava.

HDSSB-ov Josip Salapić zamjerio je što se predsjednik tek sada javio i zapitao se što je radio zadnja dva mjeseca, a misli da će to njegovo kašnjenje, kao i argumenti HDZ-a protiv ovih promjena utjecati na nekvalitetu rasprave.

HDZ-ov Vladimir Šeks rekao je da je i predsjednik Josipović rekao da nezastarijevanje teških ubojstava otvara mogućnost potpune pravne nesigurnosti, kršenje je temeljnih odrednica vladavine prava, opasni politički voluntarizam.

– Uvodi se politička bianco mjenica da u bilo kojem trenutku izmišljaju nova kaznena djela teškog ubojstva – rekao je Šeks, a pridružio mu se i Gordan Jandroković te dodao da predsjednik i HDZ imaju isti stav oko dijela ustavnih promjena.

Kajin pozdravio reguliranje referendumske procedure zbog "fašistoidnog" referenduma o ćirilici

Damir Kajin pozdravio je reguliranje referendumske procedure zbog "fašistoidnog" referenduma o ćirilici, na što je reagirao HDSSB-ov Dinko Burić koji je rekao da bi trebalo govoriti o "fašistoidnim" ćiriličnim napisima u ratu kojim se proglašavala Velika Srbija. Zamjerio je što je Kajin "veličao čin kojim Josipović zadire u promjene Ustava tako da oni tek sada, kada raspravljaju o njima, dobiju njegove prijedloge".

– Njegov pokušaj da se u Ustav uvede kategorija braka homoseksualcima, odnosno pederima, podmukao je čin nedostojan predsjednika, nepoštovanje volje dvije trećine hrvatskih građana koji su rekli drukčije na referendumu. To je licemjerno i opasan korak prema uvođenju totalitarizma i licemjerno ruganje građanima – naljutio se Burić. A upravo ova reakcija dokaz je da predsjednikove intervencije neće ući u ustavne promjene jer bez ruku HDSSB-a vladajući neće moći do idućeg petka promijeniti Ustav.

Salapić zamjerio HDZ-u što su danas po Osijeku osvanuli plakati da je HDSSB izdao Hrvatsku

Njegov kolega Salapić zamjerio je HDZ-u što su danas po Osijeku osvanuli plakati da je HDSSB izdao Hrvatsku. Iako nema potpisa autora na njima, Salapić kaže da dobro zna tko stoji iza toga. Kritici HDZ-a pridružio se i Burić.

– Nas će napadati oni koji su lizali cipele Sanaderu, a selo kaže i nešto više. Nas će napadati oni koji nisu proveli lustraciju jer da su to napravili prije 23 godine, ne bi se sve ovo danas događalo u Hrvatskoj. Nas će prozivati oni koji su osam godina koalirajući s aboliranim Stanimirovićem izdavali Hrvatsku. Nas će prozivati oni koji su dižući ruku za promjenu Statuta Grada Vukovara izglasali uvođenje ćirilice i oni čiji je predsjednik potpisao zahtjev za raspisivanje referenduma o ćirilici, a onda rekao da je pitanje protuustavno – naljutio se Burić te rekao da HDSSB ničim nije izdao Hrvatsku jer njihova borba za regionalizaciju države nije borba za ničije odcjepljenje. Podupiru, kaže, regionalizaciju jer je bolje uređenje nego ovo sada u kojem je 21 županija na ovako malu državu previše.

HDZ-ovci su odgovorili da političkom trgovinom HDSSB želi uvesti regije, iako bi to bilo loše za Slavoniju.

– Neće ni politički biti dobro ako se stvori pet regija jer će se regionalne stranke izgubiti u svemu tome, pa mi nije jasno vaše ustrajanje u tome da Hrvatska bude podijeljena na regije – rekao je HDZ-ov Josip Borić. Salapić je podsjetio da je njegova stranka u raspravama oko ustavnih promjena podržavala dio HDZ-ovih prijedloga, pa mu nije jasno kakva je ovo razina odgovora i zašto su se obrušili na njih. Jandroković je optužio da ih nisu optužili za izdaju, već su HDZ-ovci inzistirali na odgovornosti svih koji podrže ustavne promjene u slučaju da Vlada izigra europski uhidbeni nalog za Josipa Perkovića budući da je on mjesecima u ladici u MUP-u, umjesto na sudu.

– Vaše inzistiranje na regijama samo je smokvin list između vas i vladajućih. Pa i Josipović je rekao da ne možemo imati i županije i regije, a o drugim stvarima s Josipovićem se ne moram slagati – kazao je HDZ-ov Dujomir Marasović.

Komentara 135

Avatar OUT OF THE BOX
OUT OF THE BOX
10:32 12.12.2013.

i ovaj je "pametniji" od indijaca i australaca? hahahahha...nemojte me zekat !

Avatar MrKonfucije
MrKonfucije
14:32 12.12.2013.

Eto ja nisam hadezeovac, ali isto smatram da HDSSB ovim potezom izdaje svoje birače. Krajnje neočekivano, što ti je politika...........

ST
stomugromova
10:44 12.12.2013.

Australski vrhovni sud srušio je zakon kojim se u Teritoriju australskog glavnog grada (ACT) ozakonjuju homoseksualni brakovi, prenosi BBC. Parlament ACT-a usvojio je zakon u listopadu, a u međuvremenu su i sklopljeni neki gay brakovi, no oni će sada biti proglašeni nevažećima. Federalna je vlada rekla da zakon nije usklađen s federalnim zakonom. Zakon je dozvolio istospolnim parovima da stupe u brak u ACT-u, koji uključuje Canberru, bez obzira u kojoj australskoj državi žive. Međutim, federalni zakon iz 2004. godine propisuje da je brak zajednica muškarca i žene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije