Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog izmjena

Lesar: Ovršni zakon služi za ozakonjenu krađu novca građana

Dragutin Lesar
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
09.06.2011.
u 12:58

- FINA ne samo što provodi ovrhu na cijelim primanjima, nego to čini i bez dokaza - upozorava laburist Lesar

Laburist Dragutin Lesar na konferenciji za tisak ustvrdio je kako se lošom i krivom primjenom Ovršni zakon pretvorio u ozakonjenu krađu novca građana nesposobne državne uprave. Najavio je prijedlog izmjena Ovršnog zakona kako bi se olakšalo otvaranje računa za zaštićena primanja.

FINA ne samo što provodi ovrhu na cijelim primanjima, a ne zakonski dopuštenoj trećini, nego to čini i bez dokaza da je dužniku izdan ovršni nalog, upozorava Lesar.

- Građani ovršne naloge ne dobivaju pa ne mogu uložiti zakonom utvrđeni prigovor, a kako bi doznali tko im je blokirao račun, moraju FINI platiti 57 kuna - tvrdi Lesar te dodaje da dnevno dobiva desetak pritužbi građana. Stoga je uputio javni poziv ministrici financija i guverneru HNB-a da hitno obave nadzor nad primjenom zakona kako bi utvrdilo zašto dolazi do ovih propusta i kako bi intervenirali ako se zakoni pogrešno primjenjuju ili predložili promjene pravnih propisa koji bi zaštitili građane.

Komentara 11

CR
crocro
13:47 09.06.2011.

Opet ne mogu vjerovati. Zar je moguće da državna ustanova krši Zakon, nezakonitim provođenjem ovrha na štetu Hrvatskih građana. Ako je to istina kako Lesar govori, što onda radi USKOK. Netko mora odgovarati za nezakonite postupke na taj našin što će morati u Remetinec. Zar se samo tako netko može sjetiti i po svojem mišljenju ili volji provoditi ovršni Zakon, a da ne odgovara. I to odmah. Za takve stvari netko mora sazvati koinferenciju za tisak i o ispravnosti ili neispravnosti rada državne ustanove izvjestiti svekoliku javnost.

DU
Deleted user
14:03 09.06.2011.

Je, je, to je strašno, nego kada smo več kod krađa mene zanima šta je sa onim potpisima koji su aktivisti ovog međimurskog patuljak onkao pompozno vozili u tačkama na Sabor prije nekoliko mjeseci? Naime gore navedeni nije od ondaa napravio niti bu niti mu, ali pretpostvljam da to nije bitno. Medijska pozornost je jedino što se traži a ova propalica je bivši sindikalac i Čačićev HNS-ovac koji se smrtno uvrijedio jer je Vesna Pusić (Dr.) trebala njemu (SSS) biti šef kluba zastupnika. Nego kada smo već kod toga dotični si mora osigurati reizbor, naime ženica, sinčić i kčerkica su svi nezaposleni i na njegovoj saborskoj plačici. Bože mene, lažem, sinčić Igor Lesar je IT \"stručnjak\" u tatinoj stranci. Fučka se ovom propalom HNSovcu i bivšem sindikalcu za ljude ali sve čime može privuči medijsku pozornost dobro dođe.

OB
-obrisani-
13:31 09.06.2011.

Ovo je dobro primijetio. Ovrha nad računom bez suda (samo preko javnog bilježnika)? Građani kojima je na ovaj sramni način izvršena ovrha na računu (primijetimo da je ovaj zakon nakon onoga koji propisuje isplatu plaće preko banaka) mislim da trebaju pritisnuti banke na način da zatvore račun kod one banke koja je tu ovhu dozvolila. Kao klijentu banke mene ne interesira ni zakon ni nikakvi odnosi na relaciji banka-država, za mene je banka kriva ako mi ne da moj novac s mog računa koji sam im povjerio. Pa nek\' oni ostalo riješavaju s državom. A od poduzeća ili ustanove u kojoj radite tražiti isplatu plaće na ruke. Da ilustriram moj slučaj. Redovno plaćam SVE račune, ali evo što oni rade. Kako nisam vlasnik stana plaćam račune na materino ime, a prošli mjesec mi stižu DVIJE uplatnice za jednu režiju na moje i materino ime posebno. Treba li uopće istaći da je to došlo bez IKAKVOG rješenja. Da sam ignorirao to i da nisam intervenirao, eto meni ovrhe ni krivom ni dužnom. Zato u takvim i sličnim slučajevima ljudi intervenirajte ODMAH da ne bi ste omogućili ostvarenje cilja ovog zakona tj. suptilnu pljačku građana kako je to primijetio Lesar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije