Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštra zima i inače spušta rast BDP-a u prvom tromjesečju 2-3 puta

Led i nestašica plina hlade ekonomiju

11.01.2009.
u 19:33

Što nije učinio slom američkih banaka, mogle bi plinska kriza i niske temperature. Države srednje i istočne Europe dosta su se dobro nosile s globalnom krizom te su, usprkos velikim financijskim gubicima na Zapadu, zadržale solidne stope rasta, uz neke manje iznimke kao što su baltičke države ili Mađarska. Kriza s plinom dodatni je udarac za gospodarstvo regije koja je ove godine planirala rasti do 4 posto, pa tako i Hrvatske, gdje su prognoze lošije.

Premda se domaći makroekonomisti još nisu pozabavili izračunom mogućih gubitaka i posljedica za gospodarski rast, iskapčanje velikih potrošača sigurno će loše utjecati na sveopće negativne trendove. Industrijska je proizvodnja pala već u posljednjem tromjesečju 2008. i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, pa će siječanj donijeti nove minuse.

Nakon što se u trećem tromjesečju 2008. godine rast BDP-a spustio na najniže razine u posljednjih devet godina – samo 1,6 posto – prvo tromjesečje 2009. moglo bi zbog niskih temperatura i smanjene gospodarske aktivnosti, potaknute nestašicom plina, biti još lošije.

Kada je prije četiri godine u siječnju i veljači Hrvatsku okovao led i bile su izrazito niske temperature, stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2005. godine bila je samo 1,8 posto. Za blagih je zima proteklih godina prvo tromjesečje donosilo rast od 4 do 7 posto.

Tada je taj pad nadoknađen u nastavku godine, ali sad je obustava plina nastupila u lošim okolnostima: potrošnja pada, smanjuju se investicije, manje je novih kredita što će dodatno produbiti krizu. Loš početak loše godine potaknut će glavne ekonomske aktere da mijenjaju planove i uvode nove redukcije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije