Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob Kanade i S. Arabije

Lažni reformator princ Bin Salman

Muhamed bin Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
08.08.2018.
u 23:00

Dok Trump hvali režim u Rijadu, kanadski premijer Trudeau razotkrio je da je liberalizacija Saudijske Arabije samo predstava

Kanada i Saudijska Arabija potpuno su prekinuli diplomatske odnose zbog inzistiranja Kanade da Saudijska Arabija iz zatvora pusti aktiviste za ljudska prava, što je naljutilo Rijad koji je odmah opozvao svog veleposlanika iz Ottawe i pozvao veleposlanika Kanade da napustiti zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo vanjskih poslova Kanade na svom je Twitteru objavilo da pozivaju na puštanje na slobodu Samar Badawi i druge aktiviste za ljudska prava koji su uhićeni u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija, osim prekida diplomatskih odnosa, najavila je da prekida trgovinske odnose i investicije s Kanadom zbog “uplitanja” te države u unutarnje stvari ultrakonzervativne kraljevine. Saudijska Arabija ukinula je i sve letove prema Kanadi.

Ukupna robna razmjena između dviju zemalja iznosila je lani samo 3,23 milijarde dolara, od kojih je 2,13 milijarde dolara bio izvoz Saudijske Arabije u Kanadu. Međutim, početkom ove godine kanadski je premijer Justin Trudeau čvrsto branio ugovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijednog 11,6 milijardi američkih dolara, koji uključuje prodaju više od 900 oklopnih vozila, uključujući desetke opisanih kao “teško ofenzivnih” i opremljenih topovima.

Saudijska Arabija uhitila je nedavno aktiviste za ženskih prava, među kojima i Samar Badawi, dobitnicu međunarodne nagrade za hrabrost 2012., koja je uhićena jer je tražila oslobađanje njezina brata, blogera Raifa Badawija, koji je uhićen zbog kritika upućenih na račun saudijske vlade i izdržava kaznu od 10 godina zatvora i tisuću udaraca bićem.


Saudijska Arabija još je uvijek predvodnica zemalja koje krše ljudska prava. U zabludi su bili mnogi na zapadu, a među njima i američki predsjednik Donald Trump koji stalno hvale mladog saudijskog princa Mohammada bin Salmana zbog njegovih navodnih reformi i liberalizacije.

Komentara 54

DU
Deleted user
01:23 09.08.2018.

Čudesne su moći medijskih manipulacija koje su nametnute svijetu. Svakom koji zna zbrojit 2+2, kristalno je jasno da su tzv. "najveće diktature svijeta", S.Koreja, Venezuela, Cuba, Nicaragua, Iran, Siria, Rusija, Zimbabwe...majka Tereza za zastrašujući režim S.Arabije koji je 1500 godinaa iza demokratske svjetske civilizacije. Ali najveći "poslovni partner" USA, koji je naručio američko oružje za 620 mlrd. dolara, uživa maksimalnu zaštitu svog sponzora.

AN
angeorafael123
08:29 09.08.2018.

Kanadski premjer je također na platnom spisku sotonista.Koga briga za te zličinačke misli.

MA
Manstein
23:03 08.08.2018.

Baš je Arape briga sto jedan napuseni ljevicar prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije