Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazvao je burne reakcije

Lavrov prvi put od početka ruske invazije stiže u jednu članicu NATO-a

Beograd: Aleksandar Vučić sastao se s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/2
29.11.2023.
u 23:27

Rusiju na današnjem zasjedanju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Skoplju predstavlja šef diplomacije

Rusiju bi na današnjem zasjedanju Vijeću ministara Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju trebao predstavljati šef diplomacije Sergej Lavrov, što izaziva burne reakcije, a zasjedanje će zbog toga bojkotirati Ukrajina i tri baltičke republike. Bit će to prvi posjet Lavrova nekoj europskoj zemlji, usto i članici NATO-a, otkako je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, kršeći jedan od temeljnih postulata na kojem počiva i OESS, čija je temeljna zadaća sprječavati sukobe i pridonositi mirnom rješavanju sporova.

Makedonska vlada odobrila je slijetanje zrakoplova s ruskom delegacijom, koja će imati čak 80 članova, među kojima je i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a onda je privremenu dozvolu za prelet izdala i Bugarska, za razliku od prošle godine, kada zbog zabrane preleta Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske Lavrov nije mogao sletjeti u Beograd. U Skoplje na čelu podjednako brojne delegacije stiže i američki državni tajnik Antony Blinken, ali nije predviđen susret Lavrova i Blinkena. Lavrov je uoči zasjedanja ustvrdio da su neke zapadne zemlje zatražile sastanke s njim u Skoplju, ali nije precizirao o kojim se zemljama radi. Od početka ruske invazije sastanci uživo između ruskih i zapadnih dužnosnika iznimno su rijetki.

OESS, najveća regionalna međunarodna organizacija usmjerena na sigurnost i ljudska prava, koja okuplja 57 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije – i koja je godinama bila marginalizirana – sada je ponovno u fokusu, s obzirom na to da je riječ o jednom od rijetkih foruma koji za istim stolom okuplja SAD i Rusiju. Iako nije uspio spriječiti ruski rat protiv Ukrajine, OESS bi mogao imati važnu ulogu nakon rata, osobito pri nadgledanju primirja i provedbi mirovnog sporazuma, jednog dana kad taj sporazum bude dogovoren, što potvrđuju i teške diplomatske bitke i ruske blokade koje su prethodile prijelomnom zasjedanju OESS-a u Skoplju. Naime, Rusija je mjesecima blokirala kandidaturu Estonije, članice NATO-a, za preuzimanje rotirajućeg jednogodišnjeg predsjedanja OESS-om od Sjeverne Makedonije, kojoj mandat istječe u prosincu, iako je mala baltička republika za sve ostale bila prihvatljiva i poželjna.

OESS odluke donosi konsenzusom, a Rusija i u ovoj organizaciji od početka svoje invazije na Ukrajinu često poseže za pravom veta, ne samo kada je riječ o izboru zemlje koja će predsjedati organizacijom, nego i u slučaju izbora njezinih ključnih dužnosnika i dužnosnica. Rusija, kao i njezina saveznica Bjelorusija, koja redovito podržava njezine stavove i odluke, još nije podržala novi mandat njemačke diplomatkinje i glavne tajnice OESS-a Helge Schmid, dovodeći u pitanje normalno funkcioniranje OESS-a u idućem razdoblju. Naposljetku je – i to u posljednji trenutak, neposredno uoči okupljanja u Skoplju – postignut dogovor da umjesto Estonije predsjedanje OESS-om u 2024. preuzme neutralna Malta, što znači da je ruska ucjena i ovog puta bila uspješna. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Snježna mečava poharala Ukrajinu: Promet obustavljen, spasilačke službe na terenima

Komentara 8

SE
Serengeti
14:38 30.11.2023.

Kako se situacija okreće, uskoro će Grlić Radman opet šaputati poeziju sa Lavrovom.

CM
Crni_moj
12:16 30.11.2023.

Poslije svakog rata slijede pregovori. Nažalost kasno za stotine tisuća mladih duša. A biti će kako se veliki dogovore

DU
Deleted user
07:00 30.11.2023.

Lažvrovu nije lako jer samo se sramoti gdje dođe a nigdje dobrodošao gost nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije