Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rusija o siriji

Lavrov: Histerija oko napada u Siriji odgovara Amerikancima

Petrač
24 sata/Arhiva VL
26.08.2013.
u 09:47

Napad je natjerao pripadnike istražiteljskog tima UN-a da privremeno obustave istragu

Vozilo Istražnog tima UN-a u Siriji našlo se pod napadom snajpera, izjavio je glasnogovornik UN-a. Incident je prema nekim informacijama natjerao inspektore koji istražuju napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska, da privremeno obustave istragu, javlja RT.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je izvanrednu konferenciju za medije povodom stanja u Siriji.

 - Službeni Washington, London i Pariz tvrde da imaju nepobitne dokaze kako iza kemijskih napada u Damaskusu stoji sirijska vlada, no još nisu pokazali te dokaze, rekao je Lavrov i dodao kako histerija oko napada kemijskim oružjem odgovara onima koji žele vojnu intervenciju u Siriji.

Upitan hoće li Rusija promijeniti mišljenje ako se pokaže da je bilo napada kemijskim oružjem, odgovorio je kako će istražni tim UN-a samo utvrditi je li bilo napada, a da je zadaća Vijeća sigurnosti utvrditi tko stoji iza njih.

 - Bilo kakvo korištenje vojne sile od strane Rusije predstavljalo bi kršenje zakona. Nadam se da će zdrav razum prevladati i da ćemo pomoći jednoj zemlji u regiji bez da ugrozimo drugu, istaknuo je ministar i dodao kako bi cilj međunarodne zajednice trebao biti pružanje pomoći svim zemljama u regiji kako bi pronašli mir i stabilnost, rekao je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na objavljene snimke civila koji trpe posljedice kemijskih napada te izjavio kako postoje informacije prema kojima su snimke objavljene prije navodnog napada i to od strane onih koji žele sabotirati nadolazeće mirovne pregovore u Genevi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon jutros je izjavio kako se ne smije gubiti vrijeme dok stručnjaci UN-a pripremaju istragu napada kemijskim oružjem u Siriji, javlja Thejournal.ie.

 Svaki sat je bitan. Ne smijemo si dopustiti nova kašnjenja  rekao je Ban Ki-moon novinarima u Seulu i dodao kako je istraga u predgrađu Damaska pitanje sati.

Sirijske vlasti jučer su odobrile istragu, no prema službenim izjavama iz SAD-a, potvrda je stigla prekasno jer je mjestom napada već manipulirano. Glavni tajnik UN-a izjavio je kako je istraga svima u interesu te će biti od ključnog značaja u pogledu korištenja kemijskog oružja.

 Bilo kakvo korištenje kemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i nečuven zločin  rekao je Ban Ki-moon.

Podsjetimo, Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ruskim je medijima najavio kako će se Sirija boriti protiv bilo kakve strane intervencije.

- Ako Amerikanci napadnu, doživjet će neuspjeh. Ako sanjaju da će Sirija postati njihova lutka, silno se varaju - poručio je sirijski predsjednik.

>> UN-ov tim stručnjaka za kemijsko oružje na mjestu napada u Siriji

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije