Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA

Lakše telefoniranje mobitelom na brodovima

Mobitel
Josip Maljak
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.03.2010.
u 15:06

Novi propisi koje je u petak prihvatila Europska komisija omogućit će pomorcima i brodskim putnicima u europskim vodama da jeftinije i bez teškoća, pucanja veze ili miješanja signala razgovaraju i šalju SMS-poruke.

Korištenje mobitela na brodovima postat će dostupnije zahvaljujući novim propisima koje je jučer prihvatila Europska komisija.

- Deseci milijuna ljudi putuju ili rade na brodovima što plove teritorijalnim vodama Europske unije. Novi propisi omogućit će im da bez teškoća, pucanja veze ili miješanja signala razgovaraju i šalju SMS-poruke – rekla je potpredsjednica EK zadužena za digitalnu agendu Neelie Kroes. Uz to, brodski operator registriran u jednoj zemlji članici moći će pružati usluge u svima ostalima. Tako se, recimo, na Baltiku neće morati posebno registrirati u Danskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Finskoj i Švedskoj, kao što to mora danas.

Do sada je korištenje mobitela na brodovima potpadalo pod 27 nacionalnih zakonodavstava pa su se uvjeti mijenjali pri svakome prelasku morske granice. Brodske su bazne stanice, uz to, povezivale mobitele sa zemaljskim mrežama putem satelita pa je komuniciranje bilo vrlo skupo. Od sada će im se za to osloboditi radijske frekvencije. Usklađeni tehnički i operativni uvjeti onemogućit će, pak, miješanje brodske i zemaljske mreže, pa se, na primjer, šetač uz obalu neće automatski prespajati s udaljenije zemaljske stanice na bližu na brodu koji plovi nedaleko od obale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije