Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAJKA

Lutalica s moskovskih ulica osvojila svemir prije 60 godina

04.11.2017.
u 11:02

Biologinja Adilja Kotovska uoči leta 3. studenog 1957. zamolila je Lajku da joj oprosti, pomazila ju je posljednji put i zaplakala

Prije točno šezdeset godina Moskva je slavila uspjeh u svemirskoj utrci sa Sjedinjenim Američkim Državama, a u glavnoj ulozi bio je jedan pas. Točnije, mješanka po imenu Lajka.

Treći dan studenoga 1957. godine tadašnji SSSR lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2, samo mjesec dana nakon lansiranja prvog svemirskog satelita uopće Sputnjika 1.

Surova testiranja

Iako je Lajka u istraživačko-propagandnom segmentu nadmetanja između Sovjetskog Saveza i SAD-a predstavljala veliku pobjedu tadašnjeg vođe SSSR-a Nikite Hruščova, sudbina tog hrabrog psa, uza svu slavu koju je donijela Moskvi, bila je tužna i tragična.

Priznala je to šest desetljeća kasnije danas devedesetogodišnja Adilja Kotovska, glavna biologinja koja je pripremala pse za misije u svemir.

– Zamolila sam Lajku da mi oprosti, pomazila sam je posljednji put i zaplakala – prisjetila se Kotovska trenutka kada je posljednji put vidjela Lajku prije ukrcavanja u svemirsku kapsulu. Znala je, naime, da se mješanka stara tri godine neće vratiti iz svemirske odiseje. Dodaje ipak kako su testiranja sa životinjama bila nužna zbog budućih čovjekovih letova u svemir.

Priča o Lajki, baš kao i o drugim psima koji su korišteni u sovjetskom svemirskom programu, počinje na moskovskim ulicama. Vlasti su, prema objašnjenju voditelja projekta, birali pse lutalice koji su bili manje zahtjevni i bile su ih pune ulice. Pritom su u pravilu birane ženke.

– Birali smo samo ženke jer one ne trebaju dignuti nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima, a kako bi se psi prilagodili putovanju u kapsuli dugoj samo 80 centimetara, postupno su premještani u sve manje kaveze – prisjetila se Kotovska.

Putovanje bez povratka

Osim prilagodbe na veličinu kapsule, Lajka je prošla i sva druga testiranja poput centrifuge, simulatora gravitacijskih sila, te izlaganja različitim razinama buke.

Kako bi sve prema van izgledalo savršeno, Sovjeti su za javne nastupe birali fotogenične pse pamtljivih imena, a Lajka je izabrana za let jer je bila poslušna i pametna. – Mi smo znali da će Lajka uginuti u svemiru jer u ono doba nije bilo načina da je živu vratimo na Zemlju – kazala je Kotovska.

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 po moskovskom vremenu iz Kazahstana, gdje će se kasnije razviti kozmodrom Bajkonur.

Na početku je sve bilo u redu, Lajkino srce jako je ubrzalo pri lansiranju, ali nakon tri sata puls se normalizirao.

Iznenada, tijekom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegnula je 40 Celzijevih stupnjeva. Izolacija od Sunčevih zraka nije bila dovoljno dobra. Lajka je uginula od dehidracije nakon nekoliko sati.

– Što više vremena prolazi, više mi je žao. Nismo to trebali napraviti. Od toga leta nismo naučili dovoljno da bismo opravdali smrt psa – kazao je Oleg Gazenko, vodeći znanstvenik u tom projektu na konferenciji za novinare prije dvadesetak godina.

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
11:15 04.11.2017.

koja laz......svit ne viruje vam nist vise....lazovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije