Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagirali na izjavu ministra

Laburisti i HDZ zbog HŽ Carga saborsko jutro počeli zahtjevom za stanku

Mladen Novak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.01.2014.
u 11:30

- HŽ CARGO ima 3,5 tisuće zaposlenih i sada on onako lakonski kaže ići će u stečaj. To je 3,5 tisuće obitelji. Vjerojatno će komentari biti da opet tepamo i podilazimo radnicima. Ako je vama svejedno za 3,5 tisuće ljudi, to je nešto drugo – prigovorio je Mladen Novak

Zbog najave ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića da bi HŽ Cargo mogao u stečaj "bez njegove grižnje savjesti", Hrvatski laburisti i HDZ saborsko su jutro počeli zahtjevom za stanku.

Laburist Mladen Novak takvu izjavu ministra nazvao je nedopustivom, pogotovo dok ima i drugih tvrtki koje bi, prema njegovom mišljenju, trebale prije u stečaj.

- HŽ CARGO ima 3,5 tisuće zaposlenih i sada on onako lakonski kaže ići će u stečaj. To je 3,5 tisuće obitelji. Vjerojatno će komentari biti da opet tepamo i podilazimo radnicima. Ako je vama svejedno za 3,5 tisuće ljudi, to je nešto drugo – prigovorio je Novak te podsjetio da već godinu i pol dana traži tematsku sjednicu Odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu.

- Godinu i pol dana je trebalo da se odazove i da prisustvuje takvoj sjednici odbora i sjednica se svela na sat i pol vremena njegovog monologa, pri čemu, iskreno rečeno, nije samo moj dojam nego je dojam većine prisutnih zastupnika da smo prisustvovali tečaju engleskog jezika. Ministar ni jednu jedinu rečenicu nije izrekao, a da nije upotrijebio barem dvije, tri fraze na engleskom jeziku vjerojatno da pojača svoj dojam, ali za ni jedan problem na koji se ukazalo nije ni ponudio rješenje – nastavio je Novak te dodao kako je tada mišljenje "zastupnika SDP-a ali i svih drugih bilo da je nastup ministra bio izuzetno bezobrazan i arogantan".

- Meni je nedopustivo da ministar za sve propuste HŽ CARGO-a, za ovu situaciju u kojoj je HŽ CARGO kaže krivi su radnici. Postavio je upravu, sjetite se tu smo raspravljali prije dvije godine, otprilike nešto manje od godine sam vas upozorio da će se ova situacija desiti. Tada sam iz ovih redova nazvan populistom, demagogom, čak mi je izravno rečeno da lažem i manipuliram, da širim paniku i strah. Sada se to isto desilo i sada mi na to nemamo odgovora. Ministar kaže krivi su radnici. O čemu su to radnici odlučivali? Dvočlana uprava koja je bila u međuvremenu godinu dana i nešto više je napravila toliko propusta i toliko krivih poteza da je to stvarno za Guinnessovu knjigu rekorda, to je savršeni par koji je vjerojatno nemoguće nadmašiti – kritizira laburist te podsjeća da je ministar Hajdaš Dončić na toj tematskoj sjednici rekao da se nema namjeru miješati u poslovnu politiku firme, a sada najavljuje stečaj.

HDZ-ov Ivan Šuker primijetio je da problem Hrvatskih željeznica nije od danas.

(Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

- Očigledno je jedan vrlo arogantan čovjek koji je na čelu tog ministarstva konačno shvatio da se neke stvari ne mogu rješavati iz kabineta ad hoc s nekim frazama nego da se naprosto moraju stvoriti preduvjeti. No da se u politici mora paziti što se priča najbolji primjer je sadašnjeg ministra financija koji je tada bio oporbeni zastupnik i tvrdio da 2,8 milijardi izdvajanja za Hrvatske željeznice iz proračuna je premalo – podsjetio je Šuker te dodao da priča sa stečajem nije nimalo bezazlena za državni proračun i za Republiku Hrvatsku, jer je HŽ-Cargo dobio jamstvo Republike Hrvatske za 880 milijuna kuna. To će se, dodaje, uskoro računati kao deficit državnog proračuna.

- Sjetite se kako je prije nešto manje od godinu dana pompozno najavljivana privatizacija HŽ-Carga, kako se govorilo pompozno s hvalospjevima o partnerima koji su dali ponudu iz Rumunjske, pogledajte kako danas situacija završava. I koliko god se nama u Hrvatskoj to čini na ovaj ili onaj način kao nesposobnost nekoga, međutim ovo je još jedna poruka stranim investitorima. Ovakav proces privatizacije, ovakav odnos prema onima koji žele uložiti u Hrvatsku, pa na ovakav način šaljemo poruku svima onima koji bi eventualno sutra kupovali u Hrvatskoj šaljemo jednu užasno, užasno negativnu poruku – uvjeren je Šuker. Predsjednik Sabora Josip Leko dodao je da problem Hrvatskih željeznica nije jednodimenzionalan, da nije samo akutan nego da je kroničan problem dugi niz godina te da se čeka reakcija Vlade pa će u skladu s tim i reagirati.

>> Prekinuti pregovori s Rumunjima o kupoprodaji HŽ Carga

>> 'Nigdje u EU nisu nas tretirali loše kao u Hrvatskoj'

Komentara 3

KA
kafka
11:47 29.01.2014.

Žao mi je zbog mogućeg stečaja i otpuštanja, ali nisu ljui negdje zaposleni da bi imali prihod nego da bi svojim radom zaradili prihod kompaniji i time prihod sebi. Ako je kompanija loša, ako liše posluje bez obzira koji jeje razlog dolazi do njezine rekonstrukcije, smanjivanja broja zaposlenih ili do stečaja i eventualno likvidacije. Vlasnik je odgovoran ako mu kompanija loše posluje a ništa ne poduzima. Obično prvo vlasnik mijenja upravu jer ona je odgovorna za dobro funkcioniranje kompanije u interesu vlasnika. Ako je to vlasnik propustio učiniti on je kriv. Šizofreno je i podlo da vlasnik želi propast svoje kompanije i na vrijeme ne djeluje. U svakom slučaju tada je riječ o nečemu poremećenom. A tko je ono vlasnik HŽ Carga?

KA
kafka
11:53 29.01.2014.

Žao mi je zbog mogućeg stečaja i otpuštanja, ali nisu ljudi negdje zaposleni da bi imali prihod nego da bi svojim radom zaradili prihod kompaniji i time prihod sebi. Ako je kompanija loša, ako loše posluje bez obzira koji jee razlog dolazi do njezine rekonstrukcije, smanjivanja broja zaposlenih ili do stečaja i eventualno likvidacije. Vlasnik je odgovoran ako mu kompanija loše posluje, a ništa ne poduzima. Obično prvo vlasnik mijenja upravu jer ona je odgovorna za dobro funkcioniranje kompanije u interesu vlasnika. Ako je to vlasnik propustio učiniti on je kriv. Šizofreno je i podlo da vlasnik želi propast svoje kompanije i na vrijeme ne djeluje. U svakom slučaju tada je riječ o nečemu poremećenom. A tko je ono vlasnik HŽ Carga?

DU
Deleted user
11:41 29.01.2014.

Raspravljaju se lopovi i banditi tko je veći lažov i propalica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije