Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO ZA VJERNIKE

KVIZ Provjerite svoje znanje o postu

Zagreb: Šaran 7,5, brancin i orada 12, a kovač 42 eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.03.2024.
u 13:39

Veliki petak je značajn za katolike, a sa sobom donosi i brojne običaje kojih se moraju pridržavati vjernici, a koji uključuju post i nemrs.

Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa. Dan kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Veliki petak je značajn za katolike, a sa sobom donosi i brojne običaje kojih se moraju pridržavati vjernici, a koji uključuju post i nemrs.

Svaki dio Hrvatske ima svoje običaje vezane uz taj dan, a to uključuje i pristup hrani poštujući pritom učenje Katoličke crkve. U kontinentalnome dijelu Hrvatske najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a jede se i riba, najčešće šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.

Osim za Veliki petak, post i nemrs su važni dio običaja. Koje dane Katolička crkva drži zapovijedanim postom u godini, a koje preporuča postiti te što kaže Sveto pismo o postu. Provjerite svoje znanje o kvizu.

FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Zagreb: Šaran 7,5, brancin i orada 12, a kovač 42 eura
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije