Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kušajte baranjska vina, naučite zašto je bitno pravilno točiti vino i držati čaše i uživajte u autohtonim delicijama, voćnim rakijama i medu

Vinarija Svijetli dvori
Foto: Promo
1/6
03.05.2018.
u 09:18

Karanac je naselje koje je smješteno u općini Kneževi Vinogradi

Predstavljamo vam vinariju i kušaonicu Svijetli dvori koja djeluje na području Baranje. Smještena je u samom srcu nadaleko poznatog etno sela Karanac.

Karanac je naselje koje je smješteno u općini Kneževi Vinogradi. Riječ je o mjestu koje se prvi put spominje 1357. godine. Ovo je jedino naselje iz općine koje je pripadalo vlastelinstvu Darda. Trećinu naselja zauzimali su nepregledni redovi šuma i vinograda, a stanovništvo je znalo iskoristiti povoljan položaj i prostorne uvjete za uzgoj i proizvodnju najkvalitetnijih vina, kao što to znaju i danas.

Foto: Promo

Vinarija Svijetli dvori poznata je po tome što se vina dobivaju iz vlastitih nasada vinograda, koji uživaju južnu stranu Banovog brda. S obzirom na položaj vinograda, uvjeti su savršeni za rast i razvoj vinove loze te posjeduju 13 ha vinograda. Od sortimenta : graševina, cabernet sauvignon, chardonnay. Sauvignon te žuti muškat

Vrsta vina

Uglavnom prevladava graševina koja se može pripremiti od više različitih vinskih sorti. Osobito je poznata ledena berba te izborna berba.

Nagrade

Vina vinarije Svijetli dvori višestruko su nagrađivana, stoga nije riječ o običnom vinu, što može potkrijepiti činjenica da je vino u proteklih dvije godine zaslužilo više od 18 zlatnih medalja.

U sklopu vinarije Svijetli dvori djeluje i istoimena kušaonica u koju zalaze brojni turisti, ali i lokalno stanovništvo. Ako još niste, posjetite i vi ovu jedinstvenu vinariju i kušaonicu, koja će zasigurno zadovoljiti i vaše nepce.

Osim što u kušaonici možete degustirati vino, možete i naučiti nešto o pravilnom točenju i posluživanju vina. Saznat ćete ponešto i o pravilnom držanju vinskih čaša.

Foto: Promo

Djelovanje vinarije Svijetli dvori nije rezervirano isključivo za vina već i za druge autohtone baranjske proizvode poput suhomesnatih proizvoda, mliječnih proizvoda te raznih voćnih likera i meda.

Važno je napomenuti kako se sve uzgaja na ekološki prihvatljiv način, stoga postoji razlog više da se za vikend uputite u etno selo Karanac. 

Uživajte u pravoj maloj seoskoj idili i ugođaju i već danas rezervirajte svoj posjet ovoj poznatoj vinariji i kušaonici; jedinstvenom mjestu koje odiše kulturom i tradicijom ovoga područja. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije