Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznevjerio ih Trump

Kurdi protiv Erdoğana u savez s Assadom

Diljem svijeta Kurdi prosvjeduju protiv turske intervencije
Foto: Reuters/PIXSELL
21.02.2018.
u 06:40

Amerikanci su obećali turskom sultanu da više neće isporučivati oružje Kurdima

Kurdi kažu da si ih Amerikanci u Siriji iznevjerili i izdali, pa su saveznika sada našli u sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Naime, sirijske i kurdske snage u Damasku dogovorile su ulazak sirijske vojske u enklavu Afrin, kako bi se obranile od turskih napada jer je Trump obećao Erdoğanu da će obustaviti isporuku oružja Kurdima. Kako je najavio kurdski dužnosnik Badran Ji Kurd, sirijska će vojska ući u Afrin u sljedeća dva dana, a vojnici će stajati na mjestima duž sirijske granice s Turskom.

Tijekom ratnih godina u Siriji, Damask je uglavnom izbjegavao izravne sukobe s Kurdima, a obje strane povremeno su pokazale da je moguć dugoročni sporazum iako je kurdska milicija YPG primila oružje iz SAD-a i preuzela dijelove sjeverne Sirije od terorista Islamske države. Damask nije bio saveznik s Kurdima jer su ih optuživali da žele odcijepiti područje Sirije na kojem su većina.

Analitičari vjeruju kako će taj složeni odnos između vlade u Damasku i sirijskih Kurda, koji imaju kontrolu nad većim teritorijem od bilo koje druge strane u sukobu, biti važan element u određivanju budućeg tijeka sukoba te će smanjiti manevarski prostor Amerikancima kojima su Kurdi dali utočište i vojnu bazu. Amerikanci za sada šute jer su skinuli s leđa veliki teret i mogućnost da uđu u frontalni sukob s Turskom i tu su ulogu prepustili Assadu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu upozorio je da će se turska vojska sukobiti sa sirijskim vladinim snagama ako uđu u enklavu Afrin.

Komentara 12

Avatar Floyd1
Floyd1
11:47 21.02.2018.

Kurdi shvatili da su americki piuni, kad to shvate Ukrainci, biti ce bolje za njih.

Avatar tiselmilanvukovic
tiselmilanvukovic
14:18 21.02.2018.

Smuvat će Kurde.Ameri uvijek prevare Kurde.

NO
nogogaz
07:19 21.02.2018.

Pa i mi smo samo hrana SAD. Već 5 am država sluzbeno "zaljubilo" se u srbiju. Mi smo vec dali sta smo mogli. A srbiju otet rusima i eu....to je sad igra. SAD uvik su napustili savjeznika kad nisu mogli imat vise korist od njega. Kurdi nisu ni prvi a ni zadnji. Mi isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije