Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU jednoglasno osudio Tursku

Kurdi i Assad sklopili savez, svijet se boji sraza sirijske i turske vojske

kurdi
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL
1/3
15.10.2019.
u 16:36

Vodstvo sirijskih Kurda i prije je, u trenucima kada su turske snage i sirijski pobunjenici pod njihovim zapovjedništvom izvodili ofenzive protiv njih, najavljivalo da će sklopiti vojni dogovor s predsjednikom Sirije i staviti se pod njegovu zaštitu te zaštitu njegovih saveznika, Rusije i Irana

Nakon što im je američki predsjednik Donald Trump okrenuo leđa i ostavio ih na milost i nemilost turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, Kurdi su se za pomoć obratili sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i s njim sklopili vojni sporazum. Naime, Kurdima su ostala samo dva izbora, ili da puste da ih pregazi Erdoğanova vojska potpomognuta džihadističkim skupinama i borcima slobodne sirijske vojske koji su već počinili teške zločine nad Kurdima u šest dana ofenzive ili da se obrate za pomoć sirijskom predsjedniku Assadu.

Vojska ulazi u gradove

Njihova odluka bila je očekivana. Vodstvo sirijskih Kurda i prije je, u trenucima kada su turske snage i sirijski pobunjenici pod njihovim zapovjedništvom izvodili ofenzive protiv njih, najavljivalo da će sklopiti vojni dogovor s predsjednikom Sirije i staviti se pod njegovu zaštitu te zaštitu njegovih saveznika, Rusije i Irana. Al-Assad je takvu odluku Kurda jedva dočekao te odmah svojoj vojsci naredio da krene u pomoć Kurdima. Jedinice sirijske vojske ušle su u nekoliko gradova kod tursko-sirijske granice koji su bili nadomak pada u ruke turske vojske, u grad Tabqa nedaleko od Rake, te se stacionirali u vojnoj zračnoj luci, što im je omogućilo stavljanje pod njihovu kontrolu strateški važnu, veliku branu i hidroelektranu. Isto tako, sirijska je vojska ušla je u gradove Kobane i Manbij, koji se nalazi jugozapadno od Kobanea, koji je postao simbol otpora Kurda protiv terorističke organizacije Islamske države, kako ih turske snage ne bi zauzele. Između ostalog, sirijska je vojska ušla i u grad Ain Issa na sjeveru države: tamo je glavna linija fronte gdje su turske snage pokrenule ofenzivu.

“Turska je okupator”

Namjera je predsjednika Al-Assada da, nakon osam godina rata, sirijska vojska ponovno dođe i stavi pod svoju kontrolu područje duž sirijsko-turske granice što bi, između ostalog, otvorilo put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova, poput Afrina, većinski kurdske enklave na sjeverozapadu, koji je turska vojska okupirala tijekom vojne operacije Štit Eufrat 2016. godine. Svijet najviše zabrinjava hoće li ulazak sirijske vojske na područje koje je bilo pod kurdskom kontrolom dovesti do frontalnog sukoba s turskom vojskom. Erdoğanov savjetnik Yasin Aktay zaprijetio je da će se turska vojska suprotstaviti sirijskoj vojsci ako uđe u sjevernu i istočnu Siriju što će smatrati “neprijateljskim činom”.

– Sirija ima puno pravo čuvati integritet i suverenitet Sirije, a Aktay je zaboravio da sirijska vojska brani svoju zemlju te da je turska vojska agresor i okupator – kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faysal Al Mogdad. U međuvremenu, iz Sirije je u Irak otišlo 150 američkih vojnika od njih ukupno tisuću koji bi trebali napustiti Siriju.

Ključne riječi

Komentara 5

DV
dvorskaluda
20:17 15.10.2019.

Turci napadaju, okupiraju, uzurpiraju. S kojim pravom?

Avatar Matteo1212
Matteo1212
21:24 15.10.2019.

Buahaha, sad kad bakir i ostale poturice, erdoganovi simpatizeri iz susjednog pašaluka stanu u obranu svoga ljubimca...ima da se kurdima, Assadu i...Putinu gaće zatresu od smijeha, buahahaha

MX
Mister X
23:30 17.10.2019.

Kurdi i Assad sklopili savez, svijet se boji sraza sirijske i turske vojske Totalno i jako glupi svijet koji se toga boji a nije se bojao kad je Erdogan rušio Ruski avion i kad su 5 godina svi bombali Sirijuriju + cijeli NATO i x puta Izrael . Bila je tišina .. Jedino je bilo buke i vriskanja ASSad i Putin nisu normalni ratuju sa otrovnim plinom . To je t za svaku presudu .Dobro stotine tisuča izbjeglica iz Sirije i koliko ono oko 800.000 ubijenih tamo nije se ""svjet nimalo bojao"" ; osim par opasnih preživjeli izbjeglica iz terora iz svojih izbombardiranih rasturenih teritorija ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije