Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplava u Petrinji i okolici

Kupa i Petrinjčica opadaju na centimetre, zaobalne vode povlače na milimetre

Petrinja poplave
Foto: Antun Petračić/VLM
1/7
18.02.2014.
u 20:50

Sela Mala Gorica, Brest Pokupski, Nova Drenčina i naselje Mošćenica i nadalje teško trpe od zaobalnih voda

U Petrinji se nabujale Kupa i Petrinjčica smanjuju na centimetre, a za  milimetre zaobalne vode povlače iz dvorišta, podruma i prizemlja stotina  kuća. Ispod mostova u Gupčevoj i Srnakovoj ulici Petrinjčica ponovo  ima „zraka“ iako je previsoka Kupa još uvijek pritišće. Bez prekida 20-tak vatrogasnih pumpi isisavaju ogromne količine vode, a smjenjuju se članovi svih DVD s područja Petrinje, profesionalci iz Javne postrojbe te pripadnici desetak DVD iz Sisačko moslavačke županije. Nekoliko kompleta opreme za ispumpavanje u noći na utorak dostavili su vatrogasci iz Bjelovara, a danas i iz Krapine. Prve količine hrane u konzervama i bocama pitke vode Gradu Petrinji dostavio je Caritas sisačke biskupije, a sličnu pomoć osiguralo je i Gradski društvo Crvenog križa Petrinje. 

Sela Mala Gorica, Brest Pokupski, Nova Drenčina i naselje Mošćenica i nadalje  teško trpe od zaobalnih voda, a obiteljima u okruženju vodenog mora sa  šest čamaca ribolovne udruge Štuka dostavlja se hrana, piće, voće. Do  jedne od takvih obitelji, sedam članova Glazera u Maloj Gorici, poslijepodne su u čamcima doplovili županica Marina Lovrić Merzel i njeni zamjenici, te gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa svojim suradnicima. 

– Nezapamćeno visoka Kupa prodrla je u kuću, poplavila staju sa stokom, zalila dvorište, potpuno nas odsjekla od svijeta. Struju imamo, a čamcima dobivamo hranu - rekla nam je domaćica Katica Glazer. Dužnosnici županije i grada u Maloj Gorici posjetili su i OPG Ivice Vlahovca, kojem je Kupa poplavila strojeve, sijeno i silažu za 50 muznih krava i 30 junica. Stoka je spašena nadljudskim naporima, ali se do danas Dukatu iz Zagreba nije moglo isporučivati po 700 litara mlijeka dnevno.

Danas je ugroženo područje Petrinje obišla inspekcija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dogovorila zadaće za saniranje terena i zaštite zdravlja ljudi nakon povlačenja vode.

>> I u Lasinji elementarna nepogoda, Vojnić traži pontonac od MORH-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije