Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatopljenje odnosa

Kubanci se prihvatili učenja engleskog

kuba
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.04.2016.
u 09:08

Čak i je Fidel Castro priznao da je to bila pogreška. "Rusi su učili engleski, cijeli svijet je učio engleski, a mi smo učili ruski", rekao je prošle godine na državnoj televiziji.

Gilberto Gonzalez učio je ruski u školi u Havani na vrhuncu Hladnog rata, ali 30 godina poslije jedva se sjeća ičega više od 'da' i 'njet'.

Sada, kada su zatoplili odnosi SAD-a i Kube, Gonzalez želi da mu djeca uče engleski kako bi objeručke iskoristili prigode koje se otvaraju zbližavanjem nekadašnjih neprijatelja.
Naložio im je da se upišu u privatnu školu stranih jezika u Havani.

"Nema veze što je skupo, ali vrata su otvorena i ulazimo u novo doba", rekao je 45-godišnji inženjer, koji zarađuje i kao vozač taksija.

Poučavanje engleskog doživjelo je pravi 'bum' u Havani zadnjih mjeseci i u privatnim kućama otvaraju se desetine škola.

Engleski je već godinama najpopularaniji strani jezik na Kubi, ali mu je normalizacija odnosa s Washingtonom dala novi zamah i blagoslov kubanske vlade.

"Moramo govoriti engleski. Ako znate dva, tri strana jezika, tim bolje, ali je engelski je nužan", rekao je Jose Ramon Machado Ventura, drugi čovjek kubanskih komunista i jedan od živućih izvornih vođa revolucije 1959. godine.

Vlada je dodala engleski na popis prioriteta za ovu školsku godinu, zajedno s nacionalnom poviješću i i španjolskim jezikom.

Službeno prihvaćanje engleskog i mogućnost dolaska milijuna američkih turista kad se ukinu sva ograničenja za putovanja potaknulo je pravu poplavu učitelja i učenika.

Tečaj engelskog košta između 10 i 30 dolara mjesečno, a prosječna je kubanska plaća 25 dolara. Sve više Kubanaca, međutim, zarađuje poduzetništvom i uplatama članova obitelji na radu u inozemstvu. 

U vrijeme Hladnog rata i savezništva Kube i Sovjetskog Saveza u školama se učio ruski. Čak i je Fidel Castro priznao da je to bila pogreška. "Rusi su učili engleski, cijeli svijet je učio engleski, a mi smo učili ruski", rekao je prošle godine na državnoj televiziji.

>> Fidel Castro napisao otvoreno pismo 'bratu Obami': Nema potrebe da nam imperij daje darove

Komentara 3

MX
Mister X
10:12 26.04.2016.

Kubanci se prihvatili učenja engleskog; najpametniji potez u ovome momentu ...

NE
Nepokolebljiv
14:27 26.04.2016.

Pitam se samo zasto se nitko ne odluci uciti ruski?! Gdje su dezurni rusofilni trolovi sto se sluze cireilicom i dnevno na ovom portalu velicaju Putlera i rusiju? Poznato mi je da Amerikanci imaju ogradu na velikom djelu granice premaa Meksiku s namjerom usporiti ilegalne useljenike u Ameriku. Obzirom da Rusi nemaju problema s ilegalnim useljenicima oni vjerojatno imaju nesto vecega i efikasnije od Kineskog Zida! :-)

Avatar Čarls_Bukowski
Čarls_Bukowski
11:31 26.04.2016.

Dosta su bili vremena pod ruskom okupatorskom čizmom i ideologijom, glad, siromaštvo bijeda i ubijanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije