Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODILJSKA NAKNADA Obitelj Mrkoci skupo koštao savjet sa Zavoda za nezapošljavanje

Ksenija s petim djetetom ostala bez rodiljske

Ksenija i Ivan s djecom Mihaelom, Anom, Alenkom i Matijom, dok je Ivan bio u školi
Foto: Silva Videk
22.10.2008.
u 16:53

Moja malena Mihaela za ovu je državu izgleda manje vrijedno dijete od prijašnjih četvero koje sam rodila. Za Matiju, Nikolu, Alenku i Anu dobivala sam rodiljsku naknadu, ali je ne mogu dobiti i za Mihaelu - kaže Ksenija Mrkoci iz Poznanovca, majka petero djece koju je nemalo iznenadilo rješenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po kojem nema pravo na rodiljsku naknadu za djevojčicu Mihaelu rođenu 13. kolovoza ove godine. Rješenje je obrazloženo time što nije ispunila zakonski uvjet da mora biti u evidenciji nezaposlenih osoba najmanje 12 mjeseci prije rođenja djeteta.

Ne morate više dolaziti
- Mi ćemo već nekako preživjeti s mojih 2200 kuna mirovine ratnog invalida i bez tih 1600 kuna rodiljske naknade, makar bi nam ona i te kako dobro došla. No, želimo upozoriti druge ljude da nikako ne slušaju savjetodavce u Zavodu za zapošljavanje, nego neka se sami upoznaju sa zakonom. U suprotnome moglo bi im se također dogoditi da za četvero djece primaju rodiljsku naknadu, ali ne i za peto - kaže otac Ivan.

Sve je krenulo krivo kada je majci Kseniji rečeno da se zbog bolesti više ne mora javljati na Zavod unatoč tome što je upravo po to i došla. Gospođa Ksenija koristila je rodiljski dopust kao zaposlena majka za prvog sina Matiju, rođenog 1998. godine, a kao nezaposlena za Nikolu, rođenog 1999., i Alenku, rođenu 2002. Taj je trogodišnji rodiljski prekinula zbog rođenja četvrtog djeteta, Ane, 2004. godine. HZZO joj je odobrio korištenje rodiljskog dopusta i naknadu do navršene treće godine života i tog četvrtog djeteta.

Dogodila se bolest
Naravno, svih tih godina obitelji Mrkoci bio je poznat zakon po kojem majka mora biti prijavljena na burzi najmanje 12 mjeseci prije rođenja djeteta da bi ostvarila pravo na rodiljsku naknadu kao nezaposlena majka. Ono što se obitelji Mrkoci nije smjelo dogoditi, a dogodilo joj se, jest da je majka po rođenju četvrtog djeteta oboljela i dijagnosticiran joj je reumatodni artritis.

- U siječnju prošle godine, kada sam još bila na rodiljskom dopustu za Anu, otišla sam u Zavod za zapošljavanje s namjerom da se prijavim. Naime, trebala mi je potvrda Zavoda za dječji doplatak, a bila sam uvjerena da se moram ponovno prijaviti da bih tu potvrdu dobila. Donijela sam i otpusno pismo iz bolnice, koje je gospođa fotokopirala i jasno mi je rekla da se ne moram prijavljivati niti javljati, a potvrdu ću dobiti.

U karton mi je upisala “odgoda aktivnosti” i rekla da se trebam javiti jedino da se kojim slučajem zaposlim, u što ni sama, zbog dijagnoze, nije vjerovala - objašnjava Ksenija, koja sad nema pravo na rodiljsku naknadu jer je poslušala taj savjet.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije