Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNE PRETRAGE

‘Krv sam nosila veterinaru’

Autor
Sonja Hoffman
11.01.2009.
u 23:01

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” odbili su mi dati lijek te su me poslali veterinaru da napravim krvne pretrage – ljutito kaže A. K., 50-godišnja Zagrepčanka kojoj je prije 10-ak dana krvnim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo dijagnosticirana bolest toksokaroza. Riječ je o bolesti koju izazivaju ličinke pasje gliste, a njome se najčešće zaraze djeca koja se igraju u pješčanicima. Liječi se antiparaziticima.

Nezakonit potez
Cijeli slučaj, tvrdi A. K., ne bi bio sporan da je, unatoč pozitivnom nalazu s kojim je došla u Zaraznu bolnicu, dr. Makek nije poslao na Veterinarski fakultet da istu serološku pretragu obavi još jednom.

– Veterina nema ugovor s HZZO-om, pa me dr. Makek, odbivši mi dati lijek, prisilio na to da pretragu platim 180 kuna iako uredno plaćam policu dopunskog osiguranja – ljutita je A. K. Osim pretrage, platila je i vađenje krvi u privatnom laboratoriju koje stoji 50 kuna.

– Problem je u tome što veterinari zakonski nemaju pravo vaditi krv ljudima, pa sam im prema njihovim uputama morala donijeti punu epruvetu krvi – objašnjava A. K. U HZJZ-u tvrde da je slanje pacijenata na parazitološke pretrage na Veterinarski fakultet nepotrebno, čak i nezakonito.

– Zavod je jedini nacionalni referentni centar koji smije obavljati takve pretrage na ljudskim krvnim uzorcima te je ujedno i jedini centar za kontrolu bolesti pri EU – tvrdi prof. Gordana Mlinarić, šef mikrobiologije u Zavodu.

Štoviše, tvrdi prof. Mlinarić, još 2005. godine tadašnji ministar dr. Andrija Hebrang izdao je i službenu zabranu slanja ljudskih krvnih uzoraka na Veterinarski fakultet.

Nepotrebna prisila
– Sve pretrage obavljamo prema europskim standardima, pa i parazitološke. Potpuno je nepotrebno prisiljavati ljude da plaćaju tako skupe pretrage – kaže prof. Mlinarić. Osim toga, kaže, prijevoz uzoraka krvi “tramvajem” nedopustiv je jer se krvlju mogu prenijeti različite infekcije.

– Nije mi jasno zbog čega je liječnik u Zaraznoj bolnici odbio liječiti pacijenticu na temelju našeg uzorka te odgodio liječenje dok ne stignu nalazi s Veterinarskog fakulteta – čudi se prof. Mlinarić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije