Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova stolarija

Kroz prozore Kockice opet se vidi i nema više kanti po uredima

Kockica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
14.12.2019.
u 09:10

Brtve na staroj stolariji bile su u lošem stanju pa je za obilnijih padalina voda prodirala u zgradu

Radovi na obnovi ovojnice zagrebačke Kockice su gotovi, sa zgrade su skinute skele i s novim prozorima i stolarijom nekadašnje sjedište bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske vratilo je stari sjaj.

Prozori na Kockici, u kojoj se sada nalaze Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma, nisu mijenjani otkako je zgrada prema projektu Ivana Vitića sagrađena 1968. godine. Iako je cijela južna strana zgrade ostakljena, s vremenom su se prozori toliko zamutili da se kroz njih gotovo ništa nije vidjelo. Osim toga u obnovu zgrade, kako su objasnili u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, krenulo se jer je zgrada prokišnjavala, a polomljena prozorska stakla i betonske ploče na platou bili su prijetnja za prolaznike. Kockica je inače zaštićena kao kulturno dobro, stoga je i nakon obnove morala imati izvorni izgled iz 1968. godine.

Požar na fasadi

U Ministarstvu kažu da je prije obnove ovojnice zgrada imala energetski certifikat D, a sada je dobila energetski certifikat A. Ugovor za obnovu ovojnice Kockice nakon provedenog postupka javne nabave sklopljen je s tvrtkom Solium iz Osijeka, i to za 24,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 31,1 milijun kuna s PDV-om. Radovi su počeli u lipnju i prema planu su završeni do kraja ove godine. Nije ih znatno omeo ni požar koji je u kolovozu izbio na fasadi zgrade, kad su se zapalile stiropor-ploče. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Kako su objasnili u Ministarstvu, najveći problem Kockice bio je nedostatak toplinske te loša hidroizolacija. Tako je otvore u vanjskim zidovima prije obnove činila izvorno ugrađena stolarija – čelični profili s dvostrukim ostakljenjem. No brtve su bile u lošem stanju pa je za obilnijih padalina voda prodirala u zgradu. Tako su se često u uredima mogle vidjeti kante u koje je curila i kapala voda. Čelične elemente ovojnice i dvoslojno staklo sad je zamijenjeno aluminijskim profilima i troslojnim staklom. Usto sanirani su i betonski dijelovi pročelja zgrade te postavljena toplinska izolacija. Radovi su se izvodili pod konzervatorskim nadzorom zagrebačkoga Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Nakon dovršetka obnove ovojnice u planu je sljedeće godine sanacija platoa ispred zgrade na sjevernoj strani, a procijenjena vrijednost tih radova je 7,5 milijuna kuna bez PDV-a. Zatim će se ići u obnovu asfaltnih površina oko zgrade koja je vrijedna još 2,5 milijuna kuna bez PDV-a. Kako su objasnili u Ministarstvu, radovi na obnovi Kockice ne sufinanciraju se iz nekog od postojećih programa energetske obnove jer zgrade kulturne baštine zahtijevaju razradu zasebnog modela. No poručili su da će u slučaju da se u bližoj budućnosti pokaže prilika za sufinanciranje obnove iz drugih izvora Ministarstvo aplicirati za dodjelu tih sredstava.

Saniran krov

Obnova Kockice počela je prije nekoliko godina. U Ministarstvu prometa krajem 2013. naručili su energetski pregled zgrade te su počeli s njezinom obnovom 2014., tako su već prije obnovljeni sanitarni čvorovi i zamijenjene vodovodne instalacije što je rezultiralo smanjenjem potrošnje vode.

Obnovljen je i sustav rasvjete, čime su prvi put zadovoljeni parametri osvijetljenosti radnog okoliša u skladu sa zahtjevima propisa o zaštiti na radu. U Kockici se usto prešlo i na preuzimanje električne energije na srednjem naponu uz unapređenje sustava elektroenergetskog napajanja, što je, objasnili su u Ministarstvu, dovelo do znatnih ušteda na troškovima mrežarine i pridonijelo sigurnosti opskrbe. Kako krov ne bi prokišnjavao, kompletno su sanirani ravni krovovi u okviru čega je postavljena nova hidroizolacija i toplinska izolacija.

VIDEO Požar na zagrebačkoj Kockici:

Ključne riječi

Komentara 12

CH
che99
10:38 14.12.2019.

veeeliki uspjeh... kada nisu u stanju napraviti eto barem da se konačno obnovi nešto radjeno prije 50-ak godina

Avatar Django
Django
11:26 14.12.2019.

Kulturno dobro!? Tko je to smislio?

Avatar Zgubider..
Zgubider..
09:20 14.12.2019.

"...nekadašnje sjedište bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske vratilo je stari sjaj...."___Yes! Yeah 😁...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije