Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad još nema ni projekt sanacije

Žurili s 'obnovom', a sad već pet mjeseci na Kinu Europa 'proučavaju krov'

Kino Europa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
29.10.2019.
u 12:16

Iselili su filmaše, a onda si je Grad dao rok da do kraja rujna pripremi papire za obnovu, no oni još nisu dovršeni niti se na zgradi išta radi

Meći skelu, pa kaj bude – bez ikakvog plana i programa, da se od 1. lipnja stavi skela na Kino Europa i tobož počnu radovi na obnovi, naredio je još krajem travnja gradonačelnik Milan Bandić. Cijela saga oko toga tko može, treba ili bi volio ostati u kinu, čiji je mali ondje glavni na šanku i mogu li se s mirom gledati filmovi u dvorani dok se vani buši po fasadi, već je u to vrijeme dostigla vrhunac jer tadašnjim je zakupcima isticao ugovor, a Grad se “nameračio” da prostore u Varšavskoj 3 stare 94 godine pretvori u nove.

Imamo na dvije stranice!

Kako točno, nije se tada znalo jer ni za jednodnevno “štemanje””, a kamoli bilo kakve rekonstrukcije i obnove, nije postojao projekt ili izvođač radova, kao ni novac. Skela je svejedno postavljena, zakupci su iz kina izišli unatoč privremenoj mjeri Trgovačkog suda po kojoj im se dozvolio daljnji boravak, a Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je rješenje kojim je Grad zapravo sam sebe obvezao na izradu “detaljne tehničke dokumentacije za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana”. Ta su četiri mjeseca istekla 27. rujna pa je nas zanimalo u kojoj je fazi zadatak, odnosno sama ta velika obnova Kina Europa.

Očekivali smo, iskreno, budući da se Gradu tako strašno žurilo s adaptacijom, da će nam se odmah pohvaliti nacrtima, dokumentima i planovima, ali, eto, nadanje ludom radovanje. Puna dva tjedna čekali smo odgovor na to jedno pitanje, “Kako napreduje obnova kina?”, a nakon dosadnog zivkanja i objašnjenja Službe za informiranje da se ondje ne mogu dogovoriti u čijoj je nadležnosti Kino Europa, jučer su nam se javili iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Rekli su nam prvo telefonski da su dokumentaciju pripremili i da je ona, ni više ni manje, nego na dvije stranice, a onda nam pismeno poslali da je izradili ipak nisu.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

– U tijeku je izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade Varšavska 3, Kina Europa, u vlasništvu Grada Zagreba – kazao nam je pročelnik ureda Damir Lasić.

Iz Grada su nam još pojasnili i kako je “skela s bočne strane postavljena za pristup krovnoj konstrukciji, a sve zbog pripreme projekta, odnosno izrade konzervatorske i projektne dokumentacije”. Ili, u prijevodu, skela koja je po naredbi gradonačelnika Bandića postavljena na kino u Prolazu sestara Baković ondje nije zbog obnove pročelja, već se s nje posljednjih pet mjeseci pregledava krov.

Bandićeva skela stoji

– Ova skela je tu sad otprilike isto koliko je bila ona na našoj zgradi. A kod nas je sve obnovljeno, ovo preko puta samo stoji – govori nam jedna od stanarki Prolaza, gdje se pročelje na broju 1 obnavljalo uz sufinanciranje Grada. Ono Kina Europa, na kojem je i dalje najava projekcija za 130. rođendan Charlieja Chaplina koje su se održale 16. travnja, još stoji netaknuto.

– Nema tu većih pomaka. Doduše, mi smo vjerojatno zadnji koji bismo doznali da se nešto događa, ali sad je i više nego jasno da su se programi normalno mogli održavati u samom kinu, budući da se u njemu ništa ne radi. A za to smo bili od početka, kao i većina Zagrepčana – kažu nam u Mjesnom odboru.

Foto: Filip Kos/Pixsell

Za očuvanje kina, odnosno tamošnjeg programa, podsjetimo, organizirani su prije nešto više od pola godine i prosvjedi, a tada su se počeli emitirati i filmovi kojima se Europa opraštala od svojih posjetitelja. Krov koji prokišnjava, dvorana u derutnom stanju, loša kotlovnica, odnosno sustav grijanja i hlađenja, bili su glavni razlozi zbog kojih je Grad jurio u adaptaciju, a kako je gradonačelnik Milan Bandić kazao u travnju, nakon što radovi budu gotovi, kino će se ponovno dati u zakup.

– Kino Europa nije ni babovina ni ćaćevina da bi ga se davalo bivšim zakupcima. Na natječaju ćemo odabrati najboljeg – rekao je gradonačelnik kad su ga pitali zašto kino nakon obnove ne bi ponovno išlo u ruke Borisa T. Matića, odnosno Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. Kad bi obnova trebala biti gotova te koliko će ona potrajati kad krene, još se uvijek ne zna. 

Komentara 6

Avatar neugodan
neugodan
12:29 29.10.2019.

A place idu, kumovi otplacuju strojeve, lizinge itd...!!!

DV
dvorskaluda
19:49 29.10.2019.

Kako je takav način (ne)reda i (ne)rada tipičan za grad od glave do repa, tu i nema ništa novo.

BL
Blomberg
18:08 30.10.2019.

Evo jos jedan od dokaza da da Bandic nije vise za Zagreb , njega je vrijeme prestiglo samo on to jos ne kapira. Zagreb ??? probudi se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije