Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČE SE RAZLIKUJU

Kronologija slučaja: Ovo su nelogičnosti priče o slučaju dvojice Nigerijaca

Nigerijski studenti
Foto: Youtube/Screenshot
06.12.2019.
u 11:05

Policija pak kaže da prema Nigerijcima nije bilo apsolutno nikakvog postupanja te da nemaju zabilježeno da su legalno izašli iz Hrvatske.

Priče dvojice Nigerijaca koji su iznijeli vrlo ozbiljne optužbe protiv hrvatske policije kazavši kako su ih, kao da su ilegalni migranti, priveli s ulice u Zagrebu, kombijem odbacili do granice s BiH te ih oružjem natjerali da je prijeđu, i tvrdnje policije o tom slučaju poklapaju se samo u okviru: obojica Nigerijaca su u Hrvatsku ušli i boravili legalno, s važećim vizama, natjecali su se na Međusveučilišnim sportskim igrama u Puli te da su nakon toga odsjeli u hostelu u Zagrebu. Sve ostalo se razlikuje. Kako izgleda kronologija slučaja i koje su nelogičnosti?

Nigerijci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu iz kampa Miral kod Velike Kladuše ispričali kako su iz Pule 16. studenoga stigli u Zagreb, odjeli u hostelu, da bi ih navečer, na ulasku u tramvaj, zaustavio policajac te priveo. Uzalud su im, kažu, objašnjavali da su u Hrvatskoj legalno, da imaju vize. Iz policijske postaje strpali su ih u kombi te ima kazali da ih voze u Bosnu. Po grmlju su ih gurali nogama i tukli te otjerali preko zelene granice u BiH. Kazali su kako su im putovnice ostale u hostelu u Zagrebu te da su im dokumente kasnije poslali prijatelji koji su ih uzeli iz hostela, što su potvrdili i neki iz kampa u BiH.

Ako je to točno, riječ je o odvraćanju, "pushbacku", nezakonitom postupku kad policija tjera ilegalce preko granice bez da im ponudi azil, kako pripisuju zakoni i međunarodne konvencije.

Policija pak kaže da prema Nigerijcima nije bilo apsolutno nikakvog postupanja te da nemaju zabilježeno da su legalno izašli iz Hrvatske.

Njihov boravak u Puli na natjecanju, gdje su sudjelovali  u turniru u stolnom tenisu, također je izazvao pozornost. Predstavljali su Tehničko sveučilište Owerri, što je potvrdio i organizator igara  Alberto Tanghetti. Na naše ponovljene zahtjeve za komentar o slučaju, nigerijsko sveučilište se oglušilo, no na njihovim web stranicama  Abia Uchenna Alexandro, naveden je kao član sveučilišnog nogometnog tima. Iz njegovih osobnih podataka, vidi se da ima 18 godina, ako što je rečeno u originalnom tekstu koji je objavio BiH portal Žurnal, gdje je ista dob pripisana i Ebohu Kennethu Chinedu, no neki mediji su danas objavili kako mu je zapravo 29 godina.  

Rezultati natjecanja pokazuju da se Nigerijci nisu kvalificirali za daljnje natjecanje, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno kazao je kako je indikativno je da sa sobom nisu imali rekete, izgubili su sve mečeve koje su igrali i bili  neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali. Istu ocjenu iznio je i jedan od sudionika natjecanja u stolnom tenisu u Puli, inače hrvatski student.  

Nigerijci su u početku tvrdili da se incident u Zagrebu dogodio 17. studenoga. Policija je dala informaciju da su u Zagreb stigli 16. studenoga i u hostelu ostali do 18. Nigerijci tada kažu da su pogriješili datum. Voditelj hostela HI u Zagrebu potvrđuje fiskaliziranim računima: prvi put su se prijavili 16. studenoga u 18.28 sati na jednu noć i odmah platili gotovinom. Sljedećeg dana su se odjavili, ali cijeli dan nisu, osim nakratko, napuštali hostelski lobi. Te večeri, u 22.23 ponovno su zatražili sobu i još jedno noćenje. Odjavili su se 18. studenoga iza 11 sati.

Nigerijci su u početnoj tvrdnji kazali kako, kad su ih u Zagrebu priveli i otpremili preko granice, nisu imali putovnice jer su im ostale u hostelu. Dokumente je, dodali su, nekoliko dana kasnije iz hostela pokupio njihov prijatelj i poslao poštom u kamp u veliku Kladušu. No voditelj hostela Branimir Markač tvrdi  suprotno: gostima su uzeli osobne dokumente samo dok su ih prijavljivali te im ih odmah vratili. U hostelu nisu ostavili ništa i nitko nakon njihovog odlaska  nije dolazio vezano za njih.

Policija je pak iznijela informacije kako je grupa Nigerijaca - četiri natjecatelja i voditeljica - u Hrvatsku stigla legalnim načinom i s legalnim vizama 12. studenoga te s povratnim kartama za 17. studenoga te da su zaista sudjelovali na sportskom  natjecanju. Jedan od njih je za trajanja natjecanja dva puta pokušao iz Hrvatske prijeći u Sloveniju, no obili su ga jer nije imao schengensku vizu.  Iz Pule je stigao u Zagreb i 18. studenoga u I. Policijskoj postaji Zagreb-Centar prijavio gubitak putovnice. Nudili su ju da kontaktiraju njegovo veleposlanstvo, to je odbio. Na naš upit nigerijskom veleposlanstvu u Budimpešti, koje pokriva Hrvatsku, o slučaju njihovih studenata, odgovor nije stigao. Kako mu je viza istekla dan ranije, izdano mu je rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora od 14 dana. No taj Nigerijac 27. studenoga ponovno dolazi u policiju, ovoga puta s putovnicom za koju je tvrdi oda ju je izgubio, te traži azil.  Ako su točne informacije da sada Nigerijci razmišljaju o tome da zatraže azil u Hrvatskoj, pitanje je zašto ga nisu zatražili odmah, kao što je to učinio njihov kolega.

Drugi natjecatelj je, prema podacima MUP-a, Hrvatsku napustio krajem mjeseca. kako je imao važeću vizu, njegov je boravak bio legalan. Samo je voditeljica napustila Hrvatsku odmah po završetku natjecanja, iako dan kasnije nego je bilo navedeno na povratnoj karti. Na najvažniji dio - kako su Nigerijci završili u BiH - policija još nije dala odgovor.   

Komentara 15

Avatar hvala_što_pušite
hvala_što_pušite
12:26 06.12.2019.

Neke zemlje imaju razmjenu studenata sa prestižnih sveučilšta kao npr. Oxford, Cambridge, Sorbona itd.., a nas je zapalo da ćemo razmjenu imati sa 'sveučilišta' "Boko Haram"...

SA
SI aka SI
11:36 06.12.2019.

nakon što je ispitan voditelj hostela, jasno je kako su završili u bosni. platili nekom da ih odveze u sloveniju ilegalno (jer su vidjeli da prijatelj ne može ući legalno), a ovaj ih iskrcao na granici s bosnom. Nemaju dokumente, pa im je prijatelj poslao dokumente (lol), pa nije, pa su fulali dan, pa ne znaju u kojem su hostelu. odsjeli Puna potpora hrvatskoj policiji!

DU
Deleted user
12:22 06.12.2019.

Jednostavno, ovdje je potpuno irelevantno i nevažno razlikovanje u pričama. Važno je samo komu ćemo vjerovati, migrantskim muljatorima, ili HRVATSKOJ policiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije