Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga Ante Guge “Oluja koju nismo mogli izbjeći”

Kronologija: Od raspada Jugoslavije do oslobodilačke akcije “Oluja”

Ante Gugo
Foto: Davor Visnjic/PIXSEL
1/9
22.09.2015.
u 00:24

Autoru je motivacija za pisanje knjige bila spoznaja da još od rata nema prave knjige o ratu, a da pritom nije povijesnog karaktera...

Uz prisustvo ratnog i poratnog državnog vrha - Franje Gregorića, Mate Granića, Zlatka Mateše, zatim generala Petra Stipetića, generala Mladena Markača... sinoć je u vojnom učilištu “Petar Zrinski” predstavljena knjiga ''Oluja koju nismo mogli izbjeći” autora Ante Guge u izdanju Večernjeg lista.

Taj novinar i publicist, ratni reporter napisao je knjigu, kako je rekao, kao novinarsko štivo. Nije analizirao samo vojno-redarstvenu akciju Oluja nego je istražio sve događaje koji su prethodili raspadu Jugoslavije. Izradio je kronologiju koja obuhvaća deset godina od 23. svibnja 1985., kad su srpski akademici izradili Memorandum SANU, do 8. kolovoza 1995., kad se predao cijeli 21. kordunski korpus srpske vojske. Knjiga je nastala u suradnji s Ministarstvom obrane koje je dozvolilo korištenje građe potrebne za stvaranje “Oluje koju nismo mogli izbjeći”. 

Gugo je rekao kako mu je motivacija za pisanje bila spoznaja da dvadesetak godina od rata nema prave, pitke knjige, a da nije povijesnog ili dokumentarističkog karaktera, o tom vremenu. Knjigu su uz Večernjakove urednike Dražena Klarića i Žarka Ivkovića predstavili i dr.sc. Ivo Lučić te general Drago Lovrić

>> Predsjednici Grabar-Kitarović uručena knjiga 'Oluja koju nismo mogli izbjeći'

Komentara 24

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
09:13 22.09.2015.

700 godina smo sanjali i 1990 počinje"naša"povijest.Prije tog datuma nismo ni postojali,a onda su nam Hercegovci,podijelili "domovnice" i imamo Hrvatsku i HDZ.Na ja,neče ni to dugo,nakon pojedenog polja,skakavci sele dalje.

DU
Deleted user
09:09 22.09.2015.

Nisam čitao knjigu, no da li je autor osim SANU, analizirao i Tuđmanova putovanja u Kanada i slične zemlje, boravak u ustaškim emigrantskim krugovima i njihov politički revival odnosno dovođenje u hrbatski poitički prostor, i da li je pokušao napraviti analizu koliko je takvovo Tuđmanovo djelovanje dodatno potpirilo djelovanje srpskog nacionalizma u smjeru otvorene oružane pobune i rata?

Avatar plejer_as
plejer_as
09:00 22.09.2015.

a kad će više jednom netko napisat knjigu o tomu kako je Hrvatska postala švapska robinja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije