Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAC-u pao promet

Kriza potjerala aute i kamione s autoceste, spas donosi turizam

jadranska magistrala
Nel Pavletić/PIXELL
25.07.2010.
u 19:52

Najveći pad prihoda od cestarine (10,33%) imao je ARZ, jer je pao promet u Luci Rijeka, ali i osobnih automobila

Loša gospodarska situacija potjerala je automobile, ali i kamione, s autocesta u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine.

HAC-u pao promet 5%

Svi koncesionari autocesta (HAC, ARZ, Bina Istra, AZM) tako bilježe pad prihoda od naplate cestarine, ali i manji promet vozila u prvih šest mjeseci, pokazuju podaci Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine. Ukupni prihodi od cestarine pali su 5,79 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, i iznose 797,5 milijuna kuna. Najveći pad imaju Autocesta Rijeka-Zagreb, 10,33%, te Bina Istra, 9,75%, a slijedi ih HAC sa 4,4 posto manjom zaradom od naplaćene cestarine. U tom javnom poduzeću kažu da su im prihodi od cestarine smanjeni jer je broj vozila na autocestama u prvom polugodištu 2010. godine pao pet posto. Napominju da je i povećanje stope PDV-a na 23 posto u cijeni cestarine od 1. kolovoza prošle godine teretilo ukupni prihod, budući da cijena cestarine nije povećana.

Od svih HAC-ovih dionica najgore rezultate u prvih šest mjeseci ima dionica Zagreb-Goričan, na kojoj je naplata cestarine u odnosu na lani manja čak 19,71 posto, odnosno devet milijuna kuna. U ARZ-u, pak, objašnjavaju da je prvi razlog za lošiju naplatu cestarine u prvom polugodištu oštra zima, zbog koje je bio i manji promet vozila, no dodaju da je sljedeći razlog složena gospodarska situacija u RH i okruženju koja je također utjecala na manji promet.

– Pao je i promet u Luci Rijeka, što znači pad teretnog prometa, odnosno manje kamiona na koridoru VB Rijeka - Zagreb- Budimpešta – rekli su u ARZ-u. Napomenuli su kako je bio manji promet i osobnih automobila, što tumače kao oblik štednje građana u krizi.

Ohrabruje ljetna sezona

– Dobre naznake početkom ove turističke sezone ohrabruju, te se nadamo da će rezultati turističke sezone pridonijeti da se promet na autocesti, a s njim i prihodi od naplate cestarine, približe rezultatima prošle godine – optimistični su u ARZ-u.

Komentara 12

SC
Scanius
08:21 26.07.2010.

Autocesta Zagreb-Rijeka ima pad prometa zbog toga, što ljudi iz zagreba u Rijeku i obrnuto idu preko slovenije. Ja osobno znam nekoliko istrana koji se iz zagreba doma vračaju upravo preko slovenije a i dovoljno je provzati se od kopra do ljubljane da vidiš koliko ima hrvatskih registracija koje jure prema zagrebu ...

GI
GIUSEPPE6464
20:01 25.07.2010.

U petak sam se vozi starom cestom preko Kapele, i od Karlovca do Zagreba preko Jastrebarskog, prazna cesta divota za voziti, ušteda na gorivu i cestarini, samo nema više puno restorana, uglavnom sve je to propalo nažalost. Kad nema kamiona po tim cestama stvarno je super, voziš oko 80 km u prosjeku

Avatar garwaal
garwaal
00:20 26.07.2010.

Boston imas pravo, ali sta cemo se mi usporedjivati sa Amerikom kad je tamo do nedavno galon benzina bio 1 $. Trebamo se ugledati na susjede. Npr. u Njemackoj autoceste besplatne, u Švicarskoj godišnja vinjeta 27,50 eura, u Austriji 76,200 eura, a u Sloveniji 95 eura, kod nas dionica ZG-ST 22 eura(!). Sta drugo rec nego da smo cigani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije