Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NULA PROMILA Što vozačima, osim povratka na 0,5 promila, donose izmjene zakona

Krivci za nesreću bit će kažnjavani za svaku kap

hrv-krivci-txt.jpg
import
08.11.2005.
u 20:15

 Daj Bože što prije. I ja jedva čekam  iskreno će jučer glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak o najavi predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da će nepopularna odredba o nula promila uskoro biti izbrisana iz zakona.
Tim se riječima samo pridružuje većini hrvatske javnosti, turističkoj branši, vinogradarima i vinarima, turistima... koji takvu odluku očekuju praktički od kolovoza prošle godine, kad je ta rigorozna odredba i donesena.

Vozačka preventiva
 Uistinu se razmišlja o modelu kojim bi vožnja s najviše 0,5 promila u krvi bila dopuštena, ali u slučaju da takav vozač prouzroči neki teški prometni prekršaj, bio bi kažnjen kao da ga je počinio u pijanom stanju. U tom slučaju ne bi bilo bitno ni to je li posrijedi 0,01 ili 0,5 promila, jer strogo bi se kažnjavala svaka kap  kaže Jarnjak. I kao HDZ-ov dužnosnik, ali i kao bivši ministar unutarnjih poslova, Jarnjak smatra da je strogo kažnjavanje prometnih prekršaja važno zbog vozačke preventive. Dodaje da će prije odluke biti napravljena analiza učinaka vrijedećeg zakona. Kao zastupnik, kaže Jarnjak, znat će kad će prijedlog doći u Sabor tek kad ga vidi na svome stolu.

I kod susjeda 0,5
Jarnjak je bio jedan od HDZ-ovih zastupnika koji je u vrijeme rasprave o strožim protualkoholnim mjerama na cestama predlagao toleranciju do 0,3 promila. No, budući da je premijer htio apsolutnu restrikciju, svi su ga HDZ-ovi zastupnici podržavali.
Uglavnom, kad god stigne u Sabor, prijedlog povratka na 0,5 promila podržat će sve stranke. Inače, tolika je tolerancija alkohola u krvi propisana i u Italji, Sloveniji, Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj...  Među iznimkama s nula promila uz Hrvatsku su još Švedska, Poljska i Letonija. Da je to pretjerano strogo svojim je potpisima na peticiju Hrvatske obrtničke komore iskazalo još lani gotovo 200.000 naših građana. Ugostitelji, kojima je promet u prvim tjednima s nulom promet pao i do 50 posto, poduzeli su više akcija da se vrati 0,5. Upravo su Sabor i Vladimir Šeks bili jedna od adresa kojoj su se obraćali. Za razliku od prekjučerašnjeg radijskog istupa, Šeks nikad nije službeno reagirao o toj temi.


Enjingi i dalje na vodi jer ne vjeruje političarima

Zavjet da neću popiti ni čašu vina prekinut ću tek kad vidim zakon kojim se vraća odredba o 0,5 promila. Znate, najavama naših političara ne vjerujem previše prvi je kometar poznatog hrvatskog vinara Ivana Enjingija, koji od lani, kada je donesena odredba o nula promila, apstinira od vina. Čašom vina proslavit ću kad se ta nepravda prema vinarima, ugostiteljima, običnim ljudima, našim turistima... i službeno ispravi. Ali dobro, radujem se ako su napokon shvatili da su pogriješili i da takva rigorozna odredba ne može opstati u kulturi u kojoj je čaša vina uz objed tradicija. Ta je odredba, naime, pogađala ljude koji njeguju takve navike, a ne pijance. Oni su i dalje pili i pijani vozili te, na žalost, izazivali nesreće zaključio je I. Enjingi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije