Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA FRONTA

Kritike nakon okruglog stola na račun prijedloga ZOR-a: 'Svatko tko ga podrži neprijatelj je radnika'

Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o radu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.11.2022.
u 01:30

U prijedlogu su problematični rad od kuće, platformski i agencijski rad, ugovori na određeno vrijeme...

Ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu treba srušiti – rečeno je jučer poslije završetka gotovo trosatnog okruglog stola s temom ZOR-a koji je u Saboru organizirala Katarina Peović uz suradnju Inicijative za radnički ZOR.

U raspravi su sudjelovali predstavnici sindikata i akademske zajednice, a nije bilo nikoga iz Ministarstva rada.

– Kako stoji radništvo u Hrvatskoj, najbolje ilustrira pamflet Vlade koji se distribuirao prilikom sastanka s Erdoğanom u kojem se Vlada hvali najjeftinijom radnom snagom u Europi. Rad od kuće postaje dodatni alat osiromašenja radnika. Kroz cijeli se ZOR provlači da će se kolektivnim ugovorima moći ugovoriti prava manja od zakonskih uvjeta. Zakonodavac je zaboravio da je riječ o ljudima, a ne o robovima. Ne osnažuje se uloga radnika u odlučivanju. Svatko tko podrži ovakav loš i podao prijedlog ZOR-a neprijatelj je radnika.

Zakon o reprezentativnosti doveo je do ratova između reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata koji su gori nego rat između Ukrajine i Rusije. Ova Vlada na oltar domovine želi prinijeti radništvo kao žrtvu. Pri izvanrednim okolnostima poslodavac može smanjiti plaće za 30 posto.

Problematični su rad od kuće, platformski i agencijski rad, ugovori na određeno vrijeme – kritizirali su govornici, a među njima je bio i predstavnik parlamentarne većine Silvano Hrelja, koji je rekao da će se zauzeti za zakonski minimum vezano uz noćni rad.

>> VIDEO Koliko mu se razveselila: Pogledajte susret predsjednice Europske komisije i premijera Plenkovića

Ključne riječi

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec3.0
05:57 04.11.2022.

Koji su intelektualno dometi ove, znamo svi. Stoga joj niti ne treba davati nikakvog medijskog prostora. Ali pitao bih kaj je sa koronom... Nekak je nestala...

BF
bf23
02:38 04.11.2022.

neradnicka fronta....ekipa sa uzaludnih smjerova filozofskog fakulteta koji su sami sebi svrha

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
02:02 04.11.2022.

Nego zalaže li se ova ljepotica da saborski zastupnici ne idu s 50g/55g (žene), a s 55g/60g!!! (muškarci) i 20g radnog staža u mirovinu i još k tome povlaštenu/saborsku? tak je sva posvećena radničkim pravima.....Još se nikad na tu temu nije oglasio nitko niti od vladajućih niti od oporbe. S 50g/55g/60g/20 g. (ne)radnog staža!!!, a mi ostala sitna boranija radi dok ne krepaš (65-67, 40g+ staža). I još k tome ne sjede u Saboru, neki se cijeli mandat ne pojave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije