Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGRUTIRALI IT STRUČNJAKE

Veliki udar na cyber mafiju: U Italiji i Španjolskoj uhićeno preko 100 ljudi, krali milijune eura preko interneta

Foto: Europol
1/4
21.09.2021.
u 09:33

Većina uhićenih osumnjičenika su Talijani, a neki od njih su bili povezani s mafijaškim organizacijama.

U zajedničkoj akciji španjolske i talijanske policije te Europola razotkrivena je kriminalna skupina, povezana s talijanskom mafijom koja se bavila prevarama preko interneta, pranjem novca, krijumčarenjem droge i imovinskim deliktima. Sve je to rezultiralo uhićenjem 106 osoba, mahom u Italiji i Španjolskoj, a policije su u obje zemlje pretražile 16 kuća i stanova te je zamrznuto  108 bankovnih računa.

Zaplijenjeni su i mnogi elektronski uređaji koji su se koristili u prevarama, 224 kreditne kartice, SIM kartice, a nađena je i plantaža marihuane te oprema za uzgoj i distribuciju marihuane.  Procjenjuje se da je kriminalna skupina samo prošle godine na ovim ilegalnim poslovima  ostvarila profit od oko 10 milijuna eura.

Isto tako sumnja se da je kriminalna skupina prevarila stotine žrtva koristeći se raznim varijantama internet prevara kao što phishing napadi, slanjem kompromitirajućih mejlova ili zamjenama SIM kartica  kako bi došla do novca, kojeg je potom prala preko mreže tzv. novčanih mula te lažnih kompanija. Riječ je bila o dobro uigranoj i organiziranoj kriminalnoj skupini, koja je bila piramidalno organizirana. Kriminalna skupina uključivala je  ljude koji su bili  specijalizirani za različite uloge i područja.

Tako je među pripadnicima kriminalne skupine bilo IT stručnjaka koji su  kreirali  phishing domene pomoću kojih su provodili cyber prevare. Osim toga, ti su stručnjaci  regrutirali i organizirali tzv. novčane mule, a nalazili su i stručnjake za pranje novca, što je uključivalo i kriptovalute. Većina uhićenih osumnjičenika su Talijani, a neki od njih su bili povezani s mafijaškim organizacijama.

Bili su locirani na Tenerifima, a sumnja se da su svoje žrtve, mahom Talijane varali  tako što su na prevaru od njih izvlačili velike sume novca. Žrtve su novac slale na bankovne račune koji su bili pod kontrolom kriminalne grupe, a kada bi se kriminalci dokopali tog novca, on je u daljnjoj proceduri bio opran bilo pomoću široke mjere tzv. novčanih mula  bilo preko lažnih kompanija. 

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
10:18 21.09.2021.

Trebalo bi svu tu svjetsku bagru iskrcati na jedan otok pa neka se kradu i varaju međusobno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije