Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZA NIKAD DOSTA

Kriminalci ne prezaju pred ičime: Pripazite, mogli biste ostati bez novca na računu

REPORT - Cybercrime
Foto: Nicolas Armer/DPA/PIXSELL
1/2
16.11.2020.
u 15:32

MUP je u više navrata ove godine upozoravao građane da čak i u slučaju da hakerima dođu do njihovih podataka da im se uplaćuju novac, već da se obrate policiji ili da posjetite web stranicu koju su izradili u suradnji s Europolom.

Kibernetički kriminal u porastu je već godinama. Koliko je upravo kompleksan taj tip kriminala, pokazuje i nedavni slučaj. Naime, nakon šest godina međunarodne istrage nepravomoćno je na tri godine zatvora osuđena 34-godišnja Ruskinja Maria Krasnova.

Ona je  2014. hakirala bankovne račune brojnih hrvatskih građana te novac prebacivala na svoj račun.  Nažalost, statistika pokazuje kako to nije izolirani slučaj. U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 769 kibernetičkih kaznenih djela.

Najslabija karika - korisnici

Upravo zbog kontinuiranih napada na IT sustave u financijskom sektoru, oni se brzo razvijaju i napreduju. Aplikacije koje koristimo za plaćanje računa zbog toga moraju zadovoljiti najviše standarde kako bi se izbjegnuli slučajevi poput onog zbog kojeg je 34-godišnjakinja nepravomoćno osuđena. 

- Financijske institucije su pod jako velikim regulativama, kako HNB-a, tako i direktiva EU. Danas se potpuno legitimno smatra da sustavi financijski zapravo jedni od najsigurnijih sustava - rekao je potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti za Poslovni dnevnik. 

Međutim, najslabija karika u lancu su upravo korisnici, zbog čega, navodi Delić, moraju biti jako oprezni. 

- Da ne nasjedaju na napade socijalnim inženjeringom, tj. fishing mailove gdje se od njih traži da na određenim web stranicama koje nisu legitimne unesu svoja korisnička imena i svoje lozinke - objasnio je. 

MUP je u više navrata ove godine upozoravao građane da čak i u slučaju da hakerima dođu do njihovih podataka da im se uplaćuju novac, već da se obrate policiji ili da posjetite web stranicu koju su izradili u suradnji s Europolom. 

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

Komentara 5

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:17 16.11.2020.

Ah ljudi nasjedaju na sve... Ako otvoris te majlove : " teta iz SADea ti je poslala $$$ ili dobio si €€€ od X fonda itd. pa ispunis brzo formular sa svim podacima i evo ti iznenadenje i zahvala izz Rusije, Ukajine ili Afrike. NIKAD ne otvarati takve majlove i smanjis rizik za 99%.

DU
Deleted user
16:03 16.11.2020.

Vijest da je neka žena 2014 g. nešto hakirala na bankovnim računima danas nije vijest.

ZZ
zivadin.zivko.kurtovic
17:32 16.11.2020.

... čak i u slučaju da hakerima dođu do njihovih podataka da im se uplaćuju novac ... Molim vas, može li mi netko pametan pojasniti što je autor mislio s ovim ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije