Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO

Krijumčari duhana osuđeni te moraju državi platiti 10,2 milijuna kuna

Pula: Nedozvoljeno trgovali s više od osam tona duhana, policija našla i oružje i 6 kilograma marihuane
Sasa Miljevic/PIXSELL
16.12.2022.
u 11:20

Obojici  je oduzeta protupravnu stečena imovinska korist; Tušeku 156.000 kuna, a Merkašu 22.500. Republici Hrvatskoj je osuđen imovinskopravni zahtjev od 10,2 milijuna kuna, a to je iznos koji Tušek i Merkaš moraju solidarno platiti

Dvojac koji se teretio za krijumčarenje preko 20,5 tona duhana u listu u sklopu zločinačke grupe, nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu. Riječ je o Matiji Tušeku koji se teretio za zločinačko udruživanje, izbjegavanje carinskog nadzora, davanje mita....

Nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. od izrečene kazne, šest mjeseci mora provesti u zatvoru, dok mu je ostatak zamijenjen uvjetnom kaznom uz rok kušnje od četiri godine. Istom presudom, Ivan Merkaš, inače bivši policajac, koji se teretio za primanje mita i zloporabu položaja, nepravomoćno je također osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

Od izrečene kazne, u zatvoru mora provesti 14 mjeseci, dok mu se ostatak mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od četiri godine. Njemu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljana dužnosti u trajanju od pet godina. Ta mu mjera stupa na snagu nakon što odsluži izrečenu mu kaznu.

Obojici  je oduzeta protupravnu stečena imovinska korist; Tušeku 156.000 kuna, a Merkašu 22.500. Republici Hrvatskoj je osuđen imovinskopravni zahtjev od 10,2 milijuna kuna, a to je iznos koji Tušek i Merkaš moraju solidarno platiti.

USKOK je Tušeka teretio da je organizirao više osoba za krijumčarenje duhana na području Zagorja i Slovenije, a među tim osobama je bio i Merkaš, koji je bio zaposlen na graničnom prijelazu Macelj.  Prema optužnici, veća količina duhana se kupovala u Bugarskoj pa preko Slovenije krijumčarila u Hrvatsku, gdje se dalje preprodavala.

 Tušek se teretio da je s Franjom Piskorom, koji je ranije priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om,  osiguravao novac za kupovinu duhana u Bugarskoj, a brinuo se i transport duhana, iznajmljivanje vozila u Slavoniji te prijelaz granice, za što se Merkašu plaćalo između 200 i 400 eura. USKOK je u optužnici tvrdio da se tako u Hrvatsku u najmanje osam navrata prokrijumčarilo 20,5 tona duhana, čime je proračun bio oštećen za 10,2 milijuna kuna, dok su optuženici zaradili najmanje 805.000 kuna.  

>> VIDEO Buktinja progutala BMW na Ferenščici, javio se i svjedok: 'Vidio sam čovjeka u crnom kako trči, imao je fantomku i bocu u ruci'


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije