Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pao prvi snijeg

Krenuli na Biokovo zaleđenom cestom bez zimske opreme: 'Idete isključivo na vlastitu odgovornost'

Intervencija na Biokovu
Foto: HGSS Makarska
1/6
18.01.2023.
u 09:09

Iako je Park prirode Biokovo službeno zatvoren za javnost te se ulazi isključivo na vlastitu odgovornost, dvije grupe stranih državljana (jedna u subotu, jedna u nedjelju) su se ipak upustile u vožnju prometnicom koja je prekrivena snijegom i ledom

HGSS stanica iz Makarske objavila je još jednom upozorenje svima koji nepripremljeni i bez iskustva idu na izlete na Biokovo unatoč tome što su ceste neprohodne, a Park prirode zatvoren je za javnost. Niti nekoliko dana nakon što je na Biokovo napadao prvi ovogodišnji snijeg, već za vikend imali su dvije intervencije. Naime, kako javljaju dvije grupe stranih državljana ipak su krenule na vožnju prometnicom koja je prekrivena snijegom i ledom, i to bez adekvatne zimske opreme za vozila. 'Srećom zbog održavanja 42. Memorijalnog pohoda povodom pogibije Slobodana Ravlića članovi HGSS stanice Makarska su već dežurali u Kući na Biokovu te su u vrlo kratkom roku obje intervencije bile riješene', objavili su. 

'Prvi snijeg na Biokovu donio i prve probleme. Tijekom vikenda 14. i 15. siječnja 2023. godine HGSS stanica Makarska je primila dva poziva u pomoć zbog snježnog pokrivača i leda na Biokovskoj cesti koja prolazi kroz PP Biokovo sa lokacije "popularno" nazvane "Četvorka".

Iako je Park prirode Biokovo službeno zatvoren za javnost te se ulazi ISKLJUČIVO na vlastitu odgovornost, dvije grupe stranih državljana (jedna u subotu, jedna u nedjelju) su se ipak upustile u vožnju prometnicom koja je prekrivena snijegom i ledom bez, za Biokovo zimi, adekvatne zimske opreme za svoja vozila (pogon 4x4, lanci, lopata). Srećom, zbog održavanja 42. Memorijalnog pohoda povodom pogibije Slobodana Ravlića članovi HGSS stanice Makarska su već dežurali u Kući na Biokovu te su u vrlo kratkom roku obje intervencije bile riješene.

Prilikom planiranja odlaska u/na planinu bitno je provjeriti vremenske prilike kako bismo mogli ponijeti adekvatnu opremu, odjeću i obuću uz standardnu i obaveznu vodu, hranu, kartu, GPS/kompas, rasvjetu i prvu pomoć. Isto tako, ukoliko na planinu dolazimo vozilom, moramo provjeriti u kakvom su stanju prometnice. Također valja provjeriti i kakvi uvjeti nas očekuju pri povratku, kako bismo pripremili i naše vozilo na iste', objavili su iz HGSS-a Makarska. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

LE
LethalCro
09:30 01.08.2023.

stara vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije