Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promrzli ilegalci

Ostali zarobljeni u hladnoj rijeci: Policija i HGSS spasili migrante od utapanja u Savi, bit će vraćeni u BiH

Zagreb: Policija u zadnje vrijeme pojačano nadzire migrante koji se okupljaju oko Glavnog kolodvora
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.12.2022.
u 22:14

10 afganistanskih državljana umalo je stradalo u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice

Pokušaj desetorice ilegalnih migranata da se preko nabujale Save domognu Hrvatske i Europske unije umalo je završio tragično. Naime, u subotu, 17. prosinca oko 18 sati u Postaji granične policije Stara Gradiška zaprimljena je dojava da su u rijeci Savi, u blizini Davora, osobe kojima je potrebna pomoć.

Probušio im se čamac

Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici sa službenim plovilima koji su utvrdili da je riječ o 10 muškaraca, stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu.

Kako smo doznali, svi su državljani Afganistana.

Nakon prelaska rijeke Save migranti su došli u poplavljeni dio pedesetak metara od korita rijeke, gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi.

Kako se navodi u priopćenju PU brodsko-posavske, policijski službenici angažirali su pripadnike HGSS-a, koji su im pomogli izvući promrzle i pothlađene osobe iz vode do službenih plovila, kojima su prevezeni na suho i sigurno.

U spašavanju su sudjelovali i djelatnici Hitne pomoći iz Nove Gradiške, koji su stranim državljanima u Davoru pružili medicinsku pomoć te je utvrđeno da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji. Dvojica migranata koji su se žalili na zdravstvene tegobe odvezena su u bolnicu u Novoj Gradiški, odakle su nakon liječničke pomoći ubrzo pušteni.

I ovaj su put policijski službenici promrzlim osobama u suradnji s djelatnicima Hrvatskoga crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.

– Prema stranim smo državljanima postupili sukladno odredbama Zakona o strancima – rekla je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Podsjećamo, strancima koje policija zatekne u ilegalnom ulasku na hrvatski teritorij uručuje se rješenje prema kojem su obvezni napustiti teritorij RH u roku od tjedan dana. Također, primjenjuje se sporazum između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema kojem u takvim slučajevima slijedi readmisija i oni se odmah vraćaju u zemlju iz koje su došli.

Migranti imaju i mogućnost podnošenja zahtjeva za azil, ali u ovom, kao i u većini drugih sličnih slučajeva, nisu ga zatražili.

Iz policije podsjećaju na opasnost takvih nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, posebice čamcima, koji se lako mogu probušiti, kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini Save, koja je puna virova, trupaca i naplavina. Takvo nepromišljeno postupanje može dovesti do velike tragedije.

Povećanje od 145 posto

U proteklih nekoliko mjeseci u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je više slučajeva spašavanja migranata iz nabujale Save.

– Ponovno apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih na to potiču, da to ne čine jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja. Osim toga, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani – poručili su iz policije.

Prema podacima koje je u studenom iznio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u Hrvatsku je ove godine ušlo 36.000 migranata, što je povećanje od 145 posto.

>> VIDEO Američki meteorolog otkrio što čeka Hrvatsku: 'Prijetit će bolesti zbog vrućine'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Zbregov
Zbregov
22:21 19.12.2022.

mogli su čuvati ovce i imati besplato grijanje u štali....

DB
davor.bajic.7
08:46 20.12.2022.

Schengen što je to i što predstavlja u EU Hrvatska vanjska granica. Pitam za prijatelja. To je ono gdje migranti upadaju i šetaju bez papira i dokumenata ?! Te od tuda ulaze u EU bez granica ?! O čemu vi pričate, koje upadanje po šumama, gorama i rijekama ekipa bez dokumenata a postoje granični prelazi i postoji procedura legalnog ulaska. To su teroristi ! A nama će na granici sa Slovenijom nakon nekog vremena ponovno staviti kontrole ulaska !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije